Un hort urbà per sensibilitzar de la importància de l’ús d’aigua regenerada

Aigües de Barcelona, Cetaqua i la Diputació de Barcelona han inaugurat a la capital catalana l'hort urbà Regreen, un pilot que promou l'ús de recursos hídrics alternatius com l'aigua regenerada. Regreen és una iniciativa publicoprivada d'innovació que pretén contribuir a l'economia circular a l'àrea metropolitana de Barcelona, donant una segona vida a l'aigua per combatre l'escassetat hídrica Aigües de Barcelona considera clau apostar per la regeneració d?aigua com el millor recurs per lluitar contra l?escassetat hídrica

En el context actual d’emergència climàtica i d’alerta per sequera a una part de Catalunya, on el dèficit hídric dels territoris és una evidència, es fa encara més evident la necessitat d’apostar per solucions circulars. L’ús de recursos hídrics alternatius com l’aigua regenerada es presenta com l’opció més sostenible per fer front a aquest gran repte. Així doncs, Aigües de Barcelona i Cetaqua, amb la Diputació de Barcelona, en el seu compromís amb l’acció climàtica i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, han inaugurat al recinte de l’Escola Industrial de la ciutat comtal, un projecte pilot d’innovació que vol demostrar el potencial de l’ús d’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica a l’entorn urbà.

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, el que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir uns cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquest tipus de cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com és el cas de les ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos, fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional

Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha posat en valor l’ús de l’aigua regenerada com “la ferma aposta de la companyia, basada en models circulars, per fer front a un context d’emergència hídrica que generi oportunitats de desenvolupament sostenible a l’entorn metropolità”. “Cal seguir fomentant el desplegament de l’aigua regenerada no només per a usos ambientals sinó també per a usos agrícoles, urbans o industrials, a fi de millorar la resiliència hídrica de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha afegit.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha recordat que “l’aigua és un factor d’inclusió social” i l’hort urbà REGREEN “és una mostra prometedora del que podem arribar a aconseguir perquè ningú quedi exclòs”. Per això, “la corporació afavorirà que aquest revolucionari hort urbà recorri diverses poblacions per donar a conèixer les potencialitats de l’aigua regenerada”.

Per la seva part, Catalina Balseiro, directora d’innovació d’Aigües de Barcelona, ha destacat REGREEN com la “palanca d’innovació per estudiar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l’ús d’aigua regenerada en cultius hidropònics a nivell municipal”. “Tenim la responsabilitat d’explicar a la ciutadania quins són els beneficis de l’ús d’aigua regenerada, una aigua segura fins i tot per a horts urbans. Necessitem la implicació real dels ciutadans”, ha indicat Catalina Balseiro.

El potencial de l’aigua regenerada

El canvi climàtic provocarà, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), una reducció del 22% en la disponibilitat de recursos hídrics al litoral català el 2050. A l’àrea metropolitana de Barcelona, el 92% de l’aigua prové de fonts de baixa resiliència altament exposades a condicions climàtiques. A més, el passat novembre l’ACA va decretar l’alerta per sequera en aquesta zona, el que obliga encara més a buscar solucions circulars per fer front a l’escassetat hídrica.

En aquest context, regenerar l’aigua és la manera més sostenible i resilient d’aprofitar els recursos existents. Regenerar implica sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar per a diferents usos com el reg de parcs i jardins, la neteja dels carrers o l’agricultura, entre d’altres. D’aquesta manera, es promou l’economia circular donant una segona vida a aquest recurs escàs.

Aigües de Barcelona ha aconseguit regenerar el 2022 56 hectòmetres cúbics d’aigua, equivalent a l’aigua que consumeixen prop d’un milió i mig de persones en un any. Fins ara, els usos més demanats de l’aigua regenerada són ambientals, com el manteniment del cabal ecològic del riu Llobregat o la injecció als aqüífers per evitar la intrusió salina, i els agraris, com el reg del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Canal de la Infanta o el Rec Vell de Sant Vicenç dels Horts.

Barcelona és la segona ciutat després de Cornellà que acull el pilot demostratiu REGREEN. Properament, recorrerà altres municipis de l’àrea metropolitana per tal de conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...