Durant l’acte de signatura (Vic, 10-2-2010) el diputat de Medi Ambient, Joan Antoni Barón, ha explicat els objectius del Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’energia, i va recordar que la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea de Medi Ambient, “ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que s’hi adhereixen, ajudant-los a redactar, en el termini màxim d’un any, un Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES)”, fent un inventari d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) i identificant quines línies d’actuació poden seguir per promoure l’estalvi d’energia als seus municipis. El diputat també ha dit que “perquè aquestes actuacions tinguin un cost zero per als ajuntaments, s’estan estudiants mecanismes de finançament amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI)” i que les negociacions ja estan molt avançades. De moment, ja s’ha aprovat una partida de 500 milions d’euros per a crèdits a empreses que vulguin instal•lar energia solar fotovoltàica i promoure l’estalvi d’energia com per exemple en l’enllumenat públic.
Joan Antoni Baron va aprofitar l’avinentesa per recordar als alcaldes presents la importància que té la implicació dels governs locals en l’estalvi energètic i va fer una crida a la ciutadania. Baron va afirmar que “aquesta implicació ja s’ha aconseguit amb temes com ara l’aigua o els residus, i que ara cal fer-ho amb l’energia”.
Pacte d’alcaldes i alcaldesses
L’origen del Pacte el trobem al Pla d’acció sobre eficiència energètica, de la Unió Europea, que inclou com a prioritat la creació d’un pacte a nivell de responsables municipals, com una de les mesures per a donar compliment a l’acord del 9 de març de 2007. Mitjançant aquest acord, la UE va adoptar el paquet de mesures «Energia per a un
món que canvia», un compromís unilateral a reduir les emissions de CO2 un 20% abans del 2020, com a resultat d’un augment del 20% de l’eficiència energètica i de la implementació d’una quota del 20% de fonts d’energia renovables en el mix energètic.
Tanmateix, la UE promou la participació de les regions al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, a través del Comitè de les Regions i subratlla la necessitat de sumar les forces locals
i regionals, com un instrument eficient per potenciar l’eficàcia de les mesures que s’han de prendre contra el canvi climàtic.
A Catalunya, l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació impulsa el Pacte i ofereix suport tècnic i econòmic als ajuntaments que s’hi adhereixen, i perquè redactin un Pla d’acció per l’energia sostenible. Amb això es vol aconseguir, abans de l’any 2020, una reducció del 20% de les emissions del gasos amb efecte d’hivernacle que contribueixen al canvi climàtic.
El Pacte d’alcaldes i alcaldesses es marca com a fita un ús eficient de l’energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic net. El Pacte vol estimular també l’eficiència energètica en el conjunt de la ciutadania.
L’adhesió d’un municipi al Pacte ha de ser aprovat pel ple municipal.