En el cas Verein KlimaSeniorinnen Schweiz de les àvies suïsses, el Tribunal Europeu de Drets Humans va decidir, per majoria de setze vots contra un, que hi havia hagut una violació de l’article 8 (dret al respecte de la vida privada i familiar) del Conveni Europeu sobre Drets humans; i, per unanimitat, que hi havia hagut: una violació de l’article 6 (dret a un procés equitatiu)
En aquest cas, el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha reconegut el dret reclamat per l’associació de dones i ha dit que el govern suís no ha fet prou per frenar els efectes del canvi climàtic. El tribunal reconeix també que Suïssa no ha complert amb els objectius de reducció d’emissions fixats per la convenció de canvi climàtic i no ha aprovat prous mesures, normes ni lleis per al seu compliment.
A partir d’aquesa sentència, el govern suís té l’obligació legal de corregir les violacions establertes pel tribunal, impulsant mesures i normes que suposin una millora real i efectiva per reduir les emissions, unes mesures que seran supervisades pel Consell d’Europa en compliment de la sentència.
Els altres dos casos jutjats pel TEDH, han estat desestimats
Un dels casos és el Carême contra França que es refereix a una denúncia d’un antic habitant i alcalde del municipi de Grande-Synthe, que afirma que França no ha pres les mesures suficients per evitar l’escalfament global i que aquest fracàs comporta una vulneració del dret a la vida i del dret. respecte a la vida privada i familiar. El Tribunal ha declarat inadmissible la demanda, perquè el demandant no tenia la condició de víctima en el sentit de l’article 34 del Conveni.
L’altre cas el Duarte Agostinho i altres de Portugal, que es refereix a la denúncia presentada per sis joves portuguesos contra 32 estats europeus (27 de la Unió Europea més Noruega, el Regne Unit, Rússia, Suissa, Turquia, Suïssa) per no haver actuat per limitar l’escalfament global a 1,5?°C per sota dels nivells preindustrials, tal com establia l’Acord de París contra el canvi climàtic. En aquest cas els demanandants es referien als efectes greus actuals i futurs del canvi climàtic, que els demandants atribueixen als estats demandats, i que afirmen que afecten les seves vides, el seu benestar, la salut mental i el gaudi pacífic de les seves cases.
Pel que fa a la jurisdicció extraterritorial dels estats demandats diferents de Portugal, el Tribunal va considerar que no hi havia motius en el Conveni per ampliar la seva jurisdicció extraterritorial de la manera sol·licitada pels demandants. Tenint en compte el fet que els demandants no havien seguit cap via legal a Portugal pel que fa a les seves queixes, la querella dels demandants contra Portugal també era inadmissible per no esgotar els recursos interns. El Tribunal va declarar inadmissibles les demandes presentades contra Portugal i la resta d’Estats en matèria de canvi climàtic.
Stop Ecocidio celebra la sentència del TEDH
Des de de la plataforma Ecocidio d’España celebren la sentència emesa pel Tribunal Europeu dels Drets Humans contra Suïssa: “siempre es positivo ver cómo los tribunales están cada vez más teniendo en cuenta la importancia de cuidar el planeta por cuánto que los humanos, y el resto de series vivos, dependemos de su salud para poder prosperar”, afima la portaveu de la plataforma Maite Mompó a monSOStenible: “El papel de la justicia es cada vez más relevante en este sentido y siginifica dar pasos en la dirección correcta, que es finalmente establecer que causar graves daños a la naturaleza, en este caso, a la biosfera por la emisión de gases de efecto invernadero, es un crimen que se debe prevenir” Per Mompó “convertir el ecocidio en crimen internacional es una de las principales necesidades que tenemos para poder hacer frente a los desastres ambientales y ayudar a la humanidad a cambiar de rumbo”