Els experts exposen accions urgents contra el canvi climàtic en una jornada promoguda per Torres

La jornada, que va comptar amb experts internacionals, va servir per aprofundir en la problemàtica que l?augment de temperatures suposa per a la viticultura i en les diferents iniciatives d?adaptació i mitigació que es duen a terme per reduir les emissions de CO2, fent èmfasi en les tecnologies de captura i reutilització del diòxid de carboni (en anglès, CCR, Carbon Capture Reuse) i en la urgència de la transició energètica.

[foto] 

Sota el nom de ‘Familia Torres Climate Change Course’, el certamen va reunir unes cinquanta persones entre sommeliers, periodistes, formadors i acadèmics de vuit països i va comptar amb la participació dels experts britànics Chris Goodall, especialista en la transició cap a una economia baixa en carboni i autor del llibre ‘The Switch’, i el Dr. Jamie Goode, expert en comunicació del vi. Va clausurar l’acte la secretaria de Sostenibilitat i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà. Miquel A. Torres, president de Família Torres i quarta generació, va obrir la sessió fent un repàs al programa Torres & Earth que el celler va implementar el 2008 davant l’evidència del canvi climàtic amb l’objectiu de reduir les seves emissions de CO2 per ampolla en un 30% fins al 2020 i que ha comportat des d’aleshores una inversió de més de 15 milions d’euros en mesures tant de mitigació com d’adaptació. Segons Miquel A. Torres: “Hem de descarbonitzar l’economia per poder contenir l’augment de temperatura a 1,5 graus el 2030-2040 i això requereix la implicació de totes les empreses, indústries i persones”.

El president de Família Torres considera que el futur passa per la implementació de tecnologies CCR no només per evitar emissions de CO2 sinó també per reduir els gasos que estan a la troposfera i que són els causants de l’escalfament global. “La nostra intenció és implementar, a partir de l’any que ve, aquest tipus de tecnologies al celler per poder capturar el 10% del CO2 que procedeix de la fermentació del vi – i que abans la planta, durant el seu creixement, havia absorbit – i donar-li un ús alternatiu”, va afegir Torres.

Precisament per la disponibilitat de CO2 als cellers durant la fermentació del vi – un CO2 considerat “pur” -, l’assessor en canvi climàtic de Família Torres i oceanògraf Dr. Miquel Rosell va comentar que “els cellers poden abanderar la lluita contra el canvi climàtic perquè tenen el necessari per ajudar a reduir les emissions: espai per la instal·lació d’energies renovables i la possibilitat de capturar el CO2 de la fermentació”.

Per a Rosell, “els efectes de l’escalfament global ja són impossibles d’aturar però, tot i així, s’ha d’intentar contenir-los frenant quant abans les emissions de carboni per no agreujar-los encara més, i per això és clau la gestió del CO2”. Va posar com a exemple una economia circular en què es podria utilitzar el CO2 capturat durant la fermentació del vi per produir combustible que serveixi per distribuir-lo. Aquesta seria la funció de les tecnologies CCR, tot i que l’expert assenyala que “les CCR només tenen sentit combinades amb energies renovables però hem de ser capaços d’emmagatzemar aquesta energia”.

S’ha de millorar el desenvolupament de l’energia solar
De les energies renovables, la solar és mil vegades més abundant que qualsevol altra, motiu pel qual el futur és majoritàriament solar. Aquesta és la tesi de Chris Goodall, autor del llibre ‘The Switch’, qui també considera necessari desenvolupar maneres d’emmagatzemar aquesta energia, en forma d’hidrogen per exemple, per poder utilitzar-la en qualsevol moment. Segons Goodall, “cobrint el 2% de la superfície del planeta amb plaques solars produiríem suficient energia per abastir les necessitats mundials el 2050”.

“El repte està en accelerar el desenvolupament d’energia solar i això es pot aconseguir, en part produint més silici, i en part canviant la tecnologia que abarateixi el procés”, va comentar Goodall. Es va referir, per exemple, a la perovskita, un nou material més barat, eficient i fàcil d’utilitzar que el silici, que podria facilitar aquesta revolució energètica en què també serà necessari descentralitzar la seva generació. Goodall va defensar durant la seva intervenció que és possible descarbonitzar l’economia i que és assequible, i per això les companyies poden fer molt per facilitar aquesta transformació però també es precisa el suport de les institucions.

Com a exemple tangible de descarbonització hi ha la tecnologia de metanació presentada per l’empresa alemanya Exytron. Klaus Schirmer, project manager, va explicar que, si bé el Power to gas no és una tecnologia nova, “el repte era millorar l’eficiència i fer-la accessible”. Exytron permet transformar energies renovables en hidrogen i produir metà a partir d’aquest hidrogen i CO2 de qualsevol font per ser utilitzat com a combustible, una opció en què està treballant Família Torres.

Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, va exposar els projectes d’investigació que està duent a terme el celler en l’àmbit de la viticultura per fer front al canvi climàtic. “Fins i tot en l’escenari climàtic més optimista hem d’adaptar la viticultura. Estem canviant la manera de gestionar la vinya i les varietats que plantem, buscant que siguin resistents a la sequera i a la calor i ajudant les més vulnerables amb tècniques agronòmiques que permetin retardar la maduració i garantir la qualitat del raïm”, va assegurar.

Aquests projectes inclouen la recuperació de varietats ancestrals, la selecció clonal y massal dels ceps i els assajos en el camp relacionats amb la viticultura de precisió i la capacitat hídrica dels sòls, entre d’altres. Aquests assajos formen part del projecte Vitis Agrolab, que es realitza en col·laboració amb l’IRTA, en una vinya experimental a Les Garrigues (Lleida).

L’última ponència va anar a càrrec de l’expert en comunicació del vi i biòleg de formació Dr. Jamie Goode, qui considera que per aconseguir el compromís ambiental de totes les empreses, és necessària la pressió dels consumidors. Segons Goode, “els fets no canvien la mentalitat de la gent però les històries poden canviar comportaments, així que cal explicar bones històries i el món del vi té molts elements per connectar amb el públic”. Per a l’expert en comunicació el que cal aconseguir com abans millor és que sigui socialment inacceptable el fet d’emetre CO2 tant per part de les empreses com dels individus. En aquest sentit, opina que les protestes juvenils contra el canvi climàtic són esperançadores. “Això d’apoderar-se dels recursos de les generacions futures s’ha d’acabar”, va sentenciar.

A la tarda, Família Torres va presentar algunes de les tecnologies CCR en què ha estat treballant de la mà de diferents empreses i universitats, en especial la producció de gas natural (CH4 – metà) comprimit a partir del CO2 produït durant la fermentació del vi. Per demostrar la tecnologia, tècnics d’Exytron van mostrar el funcionament de la metanació amb una planta pilot instal·lada al celler. El gas metà resultant es va utilitzar per carregar un carretó elevador, cedit per l’empresa Jungheinrich per a la demostració.

També es van exposar altres tecnologies CCR, una desenvolupada per l’empresa ORCHESTRA SCI que consisteix en una membrana de separació selectiva de CO2, i una altra sobre la fixació de CO2 transformant-lo en carbonats inorgànics, un mètode conegut al que el departament d’I+D de Família Torres ha afegit una nova dimensió amb l’objectiu d’optimitzar el balanç energètic mitjançant l’electròlisi d’aigua de mar utilitzant plaques fotovoltaiques com a font d’energia.

Comparteix-me:

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...

Unió de Pagesos rebrà la Creu de Sant Jordi l’any en què celebra el cinquantè aniversari

El sindicat agrari rebrà la Creu de Sant Jordi el 23 de desembre. El guardó arriba coincidint amb la celebració dels 50 anys de l’organització i la presentació del llibre...
Acte central de celebració dels 50 anys d'Unió de Pagesos, al Casal de l'Espluga de Francolí, el 3 de novembre del 2024