El Festival és una de les activitats organitzades amb motiu del Dia Mundial del Residu Zero que es celebra el 30 de març. Amb aquest marc, referents internacionals i experiències pioneres en la prevenció dels residus s’han reunit aquest 26 i 27 de març a Palo Alto de Barcelona en la segona edició del Festival Residu Zero, que ha reunit persones expertes d’arreu d’Europa i representants de la Comissió Europea i les Nacions Unides al voltant de conferències, taules rodones, sessions de treball i activitats lúdiques.
El Festival Residu Zero impulsa la transició cap a una societat residu zero com a resposta a la crisi ecosocial global. És un espai per generar i compartir coneixements i avenços socials i econòmics, promovent la corresponsabilitat entre sectors públics, privats i la societat civil. L’objectiu és promoure estàndards de models productius per garantir una menor toxicitat, reduir l’ús de recursos i fomentar la reutilització i l’allargament del cicle de vida dels productes.
Organitzat per la Fundació Rezero i Zero Waste Europe, el Festival té els objectius de generar coneixement, debatre i reflexionar al voltant del nostre model de producció i consum, i posar de manifest que una societat residu zero és possible.
Previ al festival s’ha organitzat una visita guiada, el 25 de març, per conèixer de primera mà experiències en residu zero. És el cas de Viladecans, que just ara fa un any va aconseguir la certificació Ciutats i Pobles cap al Residu Zero, el primer estàndard de certificació d’abast europeu que guia i reconeix les ciutats europees per les seves mesures proactives en la prevenció de residus.
El Festival Residu Zero és un esdeveniment que mostra solucions innovadores i promou sinergies entre les administracions, les empreses, les entitats i la ciutadania de Catalunya, l’Estat espanyol i Europa per construir una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics
És un espai de trobada per posar en comú coneixements i avenços en l’àmbit social i econòmic i per debatre i traçar estratègies cap a uns models productius amb menys ús de recursos, que fomentin la reutilització i l’allargament de la vida dels productes i que garanteixin menys toxicitat. D’aquesta manera, el Festival Residu Zero contribueix a donar resposta a la crisi ecosocial global amb l’impuls de la transició cap a una societat residu
zero.

La fast fashion, els SDDR i els tòxics en els productes menstruals, temes estrella del festival
El Festival ha estat un espai de reflexió sobre les raons que ens han conduït a la crisi sistèmica i global en què ens trobem, i ha posat el focus en les possibles alternatives i transformacions que poden obrir camins cap a un futur més just i sostenible.
També ha analitzat en quin punt ens trobem a Europa quant a la prevenció de residus, i les qüestions que queden per resoldre. En aquest sentit, el Festival s’ha centrat en diversos temes clau, entre els que destaquen:
• La crisi de la fast fashion. El 30% de la roba que es produeix, no s’arriba a vendre. El sector tèxtil és un dels més contaminants i generadors de residus en l’àmbit global. En el Festival s’ha posat el focus en la producció del tèxtil i s’han explorat iniciatives i polítiques que fomenten un consum més responsables i models de negoci circulars en el sector del tèxtil. S’hi han donat a conèixer l’exemple de França, que treballa en un projecte de llei per regular la ultrafast fashion, així com diversos casos pràctics que aposten per un model més circular de producció i consum del tèxtil.
• La reutilització dels envasos a Europa i la implantació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR) a l’Estat espanyol, que haurà de ser efectiva a finals del 2026, tal com marca la llei estatal de residus. En aquest sentit, s’han avaluat els reptes que comporta implantar l’SDDR, en especial per a les pimes, i els nous horitzons que l’aplicació de la Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) planteja a municipis i empreses.
• L’eliminació dels tòxics en els productes de la nostra vida quotidiana, i com avançar cap a alternatives més segures per a les persones i el planeta. S’ha posat l’accent en els tòxics presents en els productes menstruals i en els criteris que garanteixen l’accés a una oferta de productes d’higiene menstrual de qualitat i lliures de tòxics.

La casa del futur, un espai sense residus
Durant el festival, s’ha pogut explorar l’EspaiLab, un espai immersiu on descobrir i experimentar com es viu en una casa del futur ―un espai saludable, lliure de tòxics i sense residus― i gaudir de música en directe.
Una iniciativa del Ripollès, una de la província de Lleida, una del Prat de Llobregat i una altra del Pallars Jussà, Premis Rezero Catalunya 2025
En el marc del Festival s’han lliurat els Premis Rezero Catalunya, que reconeixen les millors iniciatives catalanes en residu zero.
La Fundació MAP, una entitat sense ànim de lucre del Ripollès; Suela-Ràpid, un comerç amb dos establiments ―a Lleida i Mollerussa― i un punt de recollida a Agramunt; l’empresa d’inserció Saó Prat, del Prat de Llobregat, i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Ajuntament de Tremp i l’Ajuntament de la Pobla de Segur, són els quatre guanyadors dels VI Premis Rezero Catalunya, en les categories d’entitat, comerç, empresa i administració pública, respectivament.
Categoria ”Entitat”: Fundació MAP
La iniciativa premiada és la Fundació MAP, una entitat sense ànim de lucre que dona suport a les persones amb discapacitat i en situacions de vulnerabilitat al Ripollès. L’any 2010 va obrir a Ripoll la botiga Segonamà, on avui treballen vuit persones, de les quals sis tenen certificat de discapacitat. L’any 2022 van posar en marxa el projecte “La segona oportunitat truca a la porta”, que consisteix a recollir objectes en desús a domicili. Cada any, recullen de mitjana 43.000 quilos, dels quals n’han recuperat uns 13.000, procedents de més de cent buidatges a domicili.
Categoria “Comerç”: Suela-Ràpid
Amb establiments a Lleida i Mollerussa, i un punt de recollida a Agramunt, Suela-Ràpid ofereix serveis de reparació que donen una segona vida al calçat i a qualsevol altre objecte, des d’una maleta a un cullerot, per allargar-ne la vida útil i, així, prevenir la generació de residus. Per altra banda, informen la clientela dels seus drets i ofereixen una garantia il·limitada en les seves reparacions. A més, utilitzen materials sostenibles i promouen el consum conscient mitjançant la sensibilització ambiental.
Amb cada reparació, no només prevenen residus, emissions i l’ús de recursos naturals, sinó que posicionen els ràpids i les persones reparadores en general com a actors clau en la transició cap a una economia circular i sostenible.
Categoria “Empresa”: Saó Prat
Amb el projecte REDÓ, l’empresa d’inserció Saó Prat, del Prat de Llobregat, promou la gestió eficient dels recursos en les activitats de construcció i reformes introduint-hi els principis de l’economia circular. Per fer-ho, han identificat i aplicat tècniques de deconstrucció per reutilitzar i reciclar materials com ara teules, terres hidràulics, sanitaris i elements de fusta; han format persones en risc d’exclusió social; han creat materials pedagògics de suport, i han activat circuits d’aprofitament dels recursos que no poden emprar-se en la mateixa obra (tenen, per exemple, un catàleg de venda). A més, col·laboren amb gestors de runes, deixalleries i plantes de reciclatge per assegurar que els elements que no poden reutilitzar-se es processen correctament.
Les tècniques de deconstrucció ja les han aplicat en diverses obres en el marc d’un projecte pilot. Saó Prat contribueix a reduir l’impacte ambiental de les obres alhora que ofereix oportunitats laborals a persones en risc d’exclusió social.
Categoria “Administració”: Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ajuntament de Tremp i de La Pobla de Segur
El Consell Comarcal del Pallars Jussà i els ajuntaments de Tremp i de La Pobla de Segur, han impulsat un projecte pilot per testar dos sistemes de reutilització d’envasos de petits productors i comerços de la comarca. Per una banda, s’ha creat un circuit de recuperació de pots de vidre de paté i tupí, amb la participació de dues empreses productores locals i el petit comerç de la comarca que comercialitza els seus productes. Per una altra banda, quatre establiments que ofereixen menjar cuinat ofereixen el lloguer d’un envàs reutilitzable de polipropilè que pot retornar-se en qualsevol dels altres comerços. En els dos casos, reforcen la promoció del canvi d’hàbits amb una targeta de fidelització i recompenses associades al nombre d’envasos retornats. És la primera vegada a Catalunya que des de l’administració pública es promou un sistema de reutilització d’envasos de petites productores i de botigues que ofereixen menjar cuinat.

El festival també ha servit per commemorar el 20è aniversari de la Fundació Rezero, que des del 2005 promou una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics
Creada el 2005, Rezero és una fundació independent sense ànim de lucre que promou una societat més justa, saludable i lliure de residus i tòxics. Ho fa a través de la generació de coneixement, la incidència política, l’execució de projectes pioners i l’assessorament a agents socials.
Rezero és l’única fundació de l’Estat espanyol que es dedica de manera exclusiva a la prevenció dels residus
Des de la seva creació, Rezero ha endegat nombroses accions i projectes en aquesta direcció, entre els quals destaquen:
2008: Impuls del moviment internacional del Dia Lliure de Bosses de Plàstic, que se celebra cada 3 de juliol.
2009: Inici de la campanya de difusió de l’SDDR, que ha inclòs la prova pilot de Cadaqués.
2016-2020: Projecte REWINE, finançat pel programa LIFE, que va demostrar la viabilitat de la reutilització d’ampolles al sector vitivinícola de Catalunya.
2017: Websèrie “Objectiu #Rezero”, en què cinc famílies van acceptar el repte de no generar residus durant un mes.
2019: Campanya “Salut de plàstic” sobre l’impacte dels plàstics en la salut humana.
2020: Projecte “Nou Període”, sobre els impactes ambientals, econòmics i socials dels productes menstruals d’un sol ús i les seves alternatives sostenibles.
Rezero té seu a Barcelona i a Son Macià (Illes Balears), i els seus àmbits d’actuació són el català, balear, estatal i europeu.
Més informació i programa: https://festivalresiduzero.org/
