Territori i Sostenibilitat col·laborarà amb la Viquipèdia per millorar els continguts en català en matèria de medi ambient

El Departament impulsa el projecte de responsabilitat social corporativa Viquipèdia Ambiental, que permetrà la implicació del seu personal en accions de voluntariat corporatiu l'objectiu de la iniciativa és aportar qualitat i rigor als continguts mediambientals en català que ofereix l'enciclopèdia digital aprofitant l'expertesa del seu personal tècnic

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha posat en marxa un nou projecte de voluntariat corporatiu per millorar els continguts en català sobre matèries relacionades amb el medi ambient de la Viquipèdia, l’edició de la Wikipedia en llengua catalana.

La iniciativa Viquiprojecte Ambiental, que s’emmarca dins la política de responsabilitat social corporativa del Departament, pretén aprofitar l’expertesa dels treballadores i treballadores de l’organització per aportar qualitat i rigor tècnic als continguts ambientals en llengua catalana que apareixen a l’enciclopèdia lliure digital, i difondre la cultura catalana en qualsevol idioma.

Per al secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, la iniciativa “és innovadora, en tant que inclou la multiplicitat de fonts de coneixement i la diversitat dels seus comunicadors”. Així, destaca “el compromís personal i institucional que les persones que treballen en els àmbits ambientals a la Generalitat de Catalunya han mostrat i demostren amb la matèria objecte del seu treball”, i subratlla que “donar suport als continguts ambientals de la Viquipèdia en català és una mostra de la voluntat institucional i personal de projectar-se al futur aportant qualitat i rigor als continguts de l’enciclopèdia digital”.

Més reconeixement internacional

D’una banda, es vol potenciar el reconeixement internacional de l’enciclopèdia digital en llengua catalana, i, d’altra banda, facilitar a la ciutadania l’accés a la informació de qualitat sobre el medi ambient i la sostenibilitat a Catalunya.

Per fer-ho, el Departament compta amb el suport i assessorament d’Amical Wikimedia, una associació sense ànim de lucre que treballa per difondre la cultura catalana mitjançant l’enciclopèdia digital en qualsevol idioma, i perquè la suma de continguts de la Wikipedia estiguin disponibles també en llengua catalana.

Així, es pretén apropar conceptes mediambientals en català vinculats al canvi climàtic, contaminació acústica, lluminosa, odorífera, atmosfèrica, drets d’emissió, sistemes de gestió ambiental, etiquetatge ecològic, ecodisseny, etc.

Treballadors voluntaris per al medi ambient

Els projecte vol promoure la implicació dels treballadors i treballadores de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Agencia de Residus de Catalunya per a la millora dels continguts ambientals, mitjançant la figura del voluntariat corporatiu.

Prèviament, Amical Wikimedia és l’encarregada d’impartir la formació necessària als treballadors interessats a participar en aquesta iniciativa, per a la correcta edició i publicació de continguts a l’enciclopèdia. Un cop formats, els empleats disposen d’un total de 37 hores i mitja a l’any de la jornada laboral per a la introducció de nous termes i conceptes ambientals segons l’especialització i interessos de cadascú, així com per a la revisió i correcció dels continguts existents. El projecte, que es troba en la fase inicial, ja compta amb la implicació de 17 treballadors.

Altres experiències a la Generalitat

El projecte que ara s’impulsa se suma a altres iniciatives que s’estan duent a terme dins l’administració. En aquest sentit, la Generalitat i l’organització Amical Wikimedia van signar el juliol passat un conveni per afavorir la col·laboració mútua i impulsar accions que afavoreixin l’aprofitament i difusió de la informació de la Generalitat. Així, en virtut d’aquest conveni, Amical Wikimedia es compromet a fomentar la reutilització i aprofitament de continguts públics i difondre de manera ordenada la informació pública inclosa en el catàleg de Dades Obertes. Per la seva banda, la Generalitat, mitjançant la Direcció General d’Atenció Ciutadana i Difusió, ha de comunicar el procés d’obertura de dades públiques i el calendari d’execució, difondre les iniciatives que impulsi l’Amical Wikimedia, informar de la Viquipèdia mitjançant els seus canals, i actuar d’enllaç entre la Viquipèdia i els diversos departaments.

Així mateix, a més de Territori i Sostenibilitat, altres departaments també han impulsat accions de col·laboració amb la Viquipèdia amb l’objectiu de promoure la llengua catalana. És el cas del Departament de Cultura, que va signar un conveni amb Amical Wikimedia i Lectura Fàcil, per a promoure la difusió dels continguts i la utilització de la Viquipèdia, com a eina per al foment i la difusió del català a Internet. En aquest marc, les biblioteques públiques han col·laborat amb l’enciclopèdia lliure en català per difondre els seus continguts i incorporar noves entrades.

També l’Institut Català de les Dones col·labora amb Amical Wikimedia per a incorporar continguts amb perspectiva de gènere i potenciar la participació de dones en aquesta tasca.

Creada el març del 2001, la Viquipèdia és la segona edició, després de la versió anglesa, de la Wikipedia, l’enciclopèdia lliure digital. Actualment compta amb més de 400.000 articles en català i és la número 15 en volum d’entrades. Per la seva banda, la Wikipedia compta amb més de 15 milions d’articles escrits per usuaris d’arreu del món des de la seva creació, el gener del 2001.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...