El passat 6 de febrer es van lliurar, a la seu del Ministeri de Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), els diplomes que acrediten les noves reserves de la biosfera de l’Estat que van ser admeses per la UNESCO el passat mes de maig. L’acte ha estat presidit pel ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, i per part de Terres de l’Ebre ha recollit el diploma el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, acompanyat pel delegat del govern a Madrid, Josep Maria Bosch.
També han recollit l’acreditació les altres dues noves reserves: el Real Sitio de San Ildefonso – El Espinar, també conegut com La Granja de San Ildefonso, situat a la Serra de Guadarrama, Segòvia (Castella i Lleó) i Terras do Miño, reserva que s’estén per la conca alta del riu Miño, a la província de Lugo (Galícia).
Red Española de Reservas de la Biosfera (RERB)
Actualment, la xarxa estatal de Reservas de la Biosfera està integrada per quaranta-cinc espais (al maig 2013), distribuïts per totes les àrees biogeogràfiques de l’Estat i en 15 de les 17 Comunitats autònomes. Dues de les reserves de biosfera (RB) són transfrontereres, fins i tot una d’aquestes és Intercontinental.
Les reserves de biosfera són territoris que apliquen els postulats del Programa MaB de la UNESCO. Constitueixen una xarxa les orientacions que es generen en trobades de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera, que després són aprovades pels òrgans de govern del Programa MaB, en primera instància, i, finalment, per la Conferència General de la UNESCO.
La incorporació de nous territoris a aquesta Xarxa es fa a petició dels països, de forma voluntària. Les propostes han d’incloure certs requisits i certs compromisos que assegurin el compliment de les funcions de les RBS, fer compatible la conservació amb el desenvolupament sostenible i complir les seves funcions de xarxa.
Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera
La declaració de Reserva de la Biosfera és una bona oportunitat per situar Catalunya i les Terres de l’Ebre en el mapa internacional i constitueix, alhora, una oportunitat de dinamització i reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, agraris, històrics i culturals. Vol ser una eina per cohesionar i gestionar millor el territori, una marca de qualitat reconeguda mundialment que farà compatible la preservació de l’entorn amb el desenvolupament econòmic sostenible de les Terres de l’Ebre.
Mitjançant el programa The Man and the Biosphere (MaB) de la UNESCO i el seu instrument voluntari d’aplicació mundial, com és la figura de la Reserva de la Biosfera, les Terres de l’Ebre poden esdevenir observatori i altaveu permanent de projecció i reconeixement internacional, creant sinergies entre la conservació i gestió activa dels elements patrimonials i les polítiques sostenibles ambientalment, econòmicament i socialment.