Som Elèctrics! vol donar resposta als reptes de la transició energètica i de la mobilitat elèctrica

El congrés sobre mobilitat elèctrica i transició energètica Som Elèctrics, que es celebra aquest dijous 6 i divendres 7 de juny al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya situat a Terrassa, arriba a la seva 4a edició. El Som Elèctrics! d'enguany abordarà la necessitat d'assolir un nou model energètic que permeti afavorir una major penetració de nous models de mobilitat i així donar resposta a la realitat social actual. El programa de Som Elèctrics! 2019 neix com a conseqüència dels anàlisis dut a terme durant les tres primeres edicions: cap a on hauria d'anar el nou model de mobilitat i també energètic.

[foto] 

El congrés Som Electrics! arriba a aquest punt després de parlar abastament sobre el vehicle elèctric, sobre els sistemes per compartir-lo, de constatar la penetració real d’aquests vehicles en el conjunt de la societat, d’apropar tecnologia en les bateries, de com es converteixen en generadores d’energia, del seu reciclatge, de saber quin és l’impacte que la contaminació té sobre la nostra salut o de com a nivell sociològic estem, o no, preparats per a un nou paradigma. El programa:Reivindicant la necessitat d’un nou paradigma energètic

Dijous 6 de juny | La transformació energètica i de mobilitat del present i el futur

La Xina és un exemple d’absoluta transformació en la mobilitat i en l’energia. Apropar aquesta reconversió del país amb la major demografia del món, ens permetrà conèixer no només quin és el seu impacte econòmic, sinó també quines són les línies stratègiques i la percepció social de tot el que passa en el país.

10.00 h: Xina, cap a un nou model energètic i de mobilitat en el segle XXI. A càrrec del Dr. Prof. Minkang Zhou, director del Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental de la UAB.

A Catalunya hi ha molt camí per recórrer quant al procés de transició energètica. Analitzarem quines oportunitats i quins reptes es plantegen al nostre país.

10.30 h: Oportunitats i reptes de la transició energètica a Catalunya. A càrrec de Joan López Redondo, professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’escassetat de minerals per a la producció de bateries és una realitat. Des de la vessant de la recerca i la investigació abordarem quines altres recursos tenim disponibles per a la fabricació de bateries per als vehicles elèctrics.

11.30 h: Recursos materials i tecnologies de bateries, hi ha vida més enllà del liti. A càrrec de Rosa Palacín, investigadora i vicedirectora de l’ICMAB-CSIC.

La no-contaminació també s’erigeix com a un gran repte per al transport marítim. El Port de Barcelona, com a gran infraestructura, mira cap al futur carregat de reptes en matèria de sostenibilitat i protecció de l’entorn amb la irrupció dels nous models de vaixells.

12.00 h: El futur del transport marítim. A càrrec de Jordi Vila, director de Medi Ambient del Port de Barcelona.

Les autopistes del futur han de preparar-se per rebre als vehicles intel·ligents, per garantir les càrregues dels vehicles elèctrics pesants? El projecte de e-Highway de Siemens ja ha fet les seves primeres proves.

12.30 h: Transport terrestre: les autopistes elèctriques. El sistema e-Highway de Siemens. A càrrec de Gerrit Stumpe, Bussines Developer e-Highway Siemens Mobility (ponència en anglès).

Divendres 7 de juny | La transició, l’autogeneració i l’autoconsum energètic i el paper de les energies renovables

Hi haurà energia per tot i per tothom? Ens col·lapsarem? Quin paper juga el vehicle elèctric en l’energia distribuïda?

10.00 h: Energia per a tot i per tots? A càrrec de Susana Bañares, directora de Gestió de la demanda i de xarxes intel·ligents de Red Eléctrica de España (REE).

Quin paper hi juguen els clústers vinculats a l’energia eficient enmig d’aquest nou canvi de paradigma.

10.20 h: La visió del clúster en el nou escenari energètic. A càrrec de Xavier Farriols, president del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.

El futur de l’energia depara molts reptes i també moltes preguntes a les que caldrà donar resposta. Es descentralitzarà la xarxa? Schneider Electric presenta el seu informe.

10.40 h: La xarxa elèctrica del futur: Una meshgrid descentralitzada. L’informe de Schneider Electric. A càrrec de Joaquim Daura, director de Vendes i de Serveis de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de Schneider Electric.

Les renovables, i concretament la fotovoltaica, tindran un paper transcendent en la transició cap a un nou model energètic.

11.20 h: El paper de les renovables en el futur model energètic. A càrrec de Pere Soria, responsable de l’Àrea de desenvolupament de negoci de Circutor.

Com, després de la derogació de la llei de l’impost al sol, la fotovoltaica fomentarà l’autogeneració i l’autoconsum.

11.40 h: El paper de la fotovoltaica en l’autogeneració i l’autoconsum. A càrrec d’Aleix Massana, director de Solit Energia.

La fotovoltaica ens permetrà passar de consumir a generar? Veure si generarem per consumir i com ho farem. Entendrem també el que es coneix per prosumidor.

12.00 h: El paper del prosumidor o quan el consumidor passar a ser part activa de la generació d’energia. A càrrec de Pep Salas, responsable d’innovació i projectes singulars de Km0 Energy.

El marc legal europeu dicta lleis d’obligament compliment. El nostre país ha d’adequar-se a un nou escenari energètic? Coneixerem les obligacions i els drets que ens emparen, així com les lleis entorn a les renovables.

12.20 h: La mirada legal. A càrrec de Piet Holtrop, advocat internacional especialista en energies renovables i fundador de Holtrop, S.L.P Transaction & Bussines Law.

Coneixerem un cas on el vehicle elèctric és peça clau en un sistema elèctric 100 % renovable.

12.40 h: Cas pràctic. Fotolineres V2G a l’AMB: quan el vehicle passa a ser una peça clau d’un sistema elèctric 100% renovable. A càrrec de Gil Lladó, tècnic d’Energia i Canvi climàtic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La imatge: Mobilitat! Sostenibilitat! Responsabilitat!

La revolució, ben entesa, ens acosta a un nou paradigma. Els canvis que experimenta la societat i les noves necessitats, a les que cal donar resposta, donen lloc a petites revolucions que ens traslladen a nous moments socials i econòmics que pretenen assolir una societat més sostenible i més responsable.

Inspirant-se en l’obra de Eugène Delacroix “La Liberté guidant le peuple” (1830), l’il·lustrador Joan Negrescolor i l’agència BAKU reinterpreten la revolució dels carrers de París i emulen la revolució social que ens conduirà cap a un model de vida més sostenible i més compromès amb el medi ambient.

El mNACTEC

El mNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...