Amb la regulació de terres i masies de Gallecs, el Consorci passarà a gestionar-lo en propietat a partir de l’aprovació d’un Pla Especial Urbanístic (PEU) que es preveu aprovar al febrer del 2025 i que ha de fixar objectius per a la protecció de l’espai rural i el paisatge. Pel que fa a les terres afectades per la regularització, l’INCASÒL va demanar als pagesos i pageses que hi renunciessin el 31 de juliol com a data màxima
El veïnat de Gallecs està d’acord i celebra el procés que obrirà el PEU perquè, segons els veïns i veïnes ha de permetre, després de 50 anys de l’expropiació, ha de permetre regular les cases i les terres de Gallecs en les diferents modalitats i i fer créixer el projecte de preservació de la zona com espai natural protegit oferint seguretat a les persones que viuen i/o treballen a Gallecs. Però per Unió de Pagesos, que critica l’actuació de l’INCASOL, aquest PEU provoca un perjudici a les explotacions agraries de la zona, si no el tancament, d’aquestes explotacions que tenen la base territorial a la zona. En aquest sentit, Unió de Pagesos es demana quant de temps hauran d’estar aquestes terres sense conrear ja no s’han publicat les bases del concurs públic.
L’Associació Agroecològica de Gallecs i l’Associació de Veïnes i Veïns de Gallecs han publicat el manifest: «La pagesia i veïnes del territori volem arrelar el projecte agroecològic de Gallecs. Estem a favor de la regularització de l’Espai Rural en termes agroecològics i en contra de l’abocament de purins.»
Unió de Pagesos denuncia manca de transparència en l’actuació de l’Administració pel que fa a les terres afectades per la regularització
Unió de Pagesos afirma que la pagesia afectada no qüestiona la propietat de les terres i que està d’acord a pagar en concepte d’arrendament. Des de fa molts anys, aquesta pagesia demana tenir seguretat jurídica i estar emparada sota contractes de conreu legalment establerts, pagant l’arrendament que correspongui i que s’acordi segons preus i usos de la zona..El sindicat adverteix que en tot aquest procés, ni l’INCASÒL ni el Consorci no han tingut en consideració la pagesia afectada i que totes les decisions s’han pres d’esquena a aquesta, ja que ni ha estat cridada a participar-hi ni se li donat cap mena d’informació.
Tot i que als anys vuitanta del segle passat es van aconseguir mitja dotzena de títols de conreu per alguns pagesos de la zona, des de llavors l’Administració ha estat totalment absent i mai ha volgut cobrar arrendaments de les seves terres. Per a Unió de Pagesos, aquestes terres han arribat en bon estat gràcies als cultius i a la cura que n’han tingut els pagesos.