El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha mantingut aquesta tarda una trobada telemàtica amb diversos representants de governs regionals europeus que formen part de l’Under2, la coalició internacional de governs subnacionals de la qual Catalunya n’és promotora i membre, per debatre les principals accions polítiques per aconseguir la neutralitat en carboni. Han compartit impressions amb el nostre país els governs de Baden-Württemberg, el País Basc, Emilia Romagna, la Llombardia, Escòcia i Gal·les. Tots plegats han intercanviat opinions i han parlat dels obstacles que s’han anat trobant a l’hora de gestionar l’acció climàtica i les possibles solucions. Calvet ha posat sobre la taula “els esforços de Catalunya” en aquesta matèria i com s’han anat implementant i desenvolupant diferents decisions que serviran per accelerar la transició cap a una societat neutra en carboni: els pressupostos de carboni, l’impost sobre el CO2 dels vehicles de tracció mecànica, el Fons Climàtic, o la Taula Social del Canvi Climàtic. “Una acceleració afavorida per la reducció de la burocràcia i per la regulació intel·ligent que han d’afavorir la implementació de les energies renovables”, ha puntualitzat.
El conseller ha parlat també d’una “transició cap a indústries que consumeixen poca energia, fet que comporta no només un canvi en les fonts d’energia, sinó també un redisseny dels processos de producció” i de com “el Govern català s’ha compromès a crear condicions propícies per a accelerar la transició, ja sigui establint marcs legislatius sòlids, creant incentius adequats o llançant programes que faciliten i donen suport a l’aparició de noves indústries i fomenten l’adaptació de més sectors industrials tradicionals”.
Una reactivació verda
A més, ha volgut explicar Calvet, “a principis d’any vam celebrar una Cimera Catalana d’Acció Climàtica els resultats de la qual permetran aconseguir reduccions conjuntes i més ambicioses de gasos amb efecte d’hivernacle”, gràcies als compromisos addicionals que han d’anar sorgint de les diferents reunions de consulta mantingudes amb els diferents àmbits econòmics, socials, polítics i acadèmics.
Finalment, el titular del Departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut encoratjar tots els membres de la coalició Under2 a “treballar cap al mateix objectiu de neutralitat, a establir marcs legislatius sòlids i a crear incentius adequats o llançar programes per maximitzar-ne la transició”, perquè, “a partir de tot allò que hem après durant els últims mesos amb la Covid-19, hem de garantir una recuperació verda sense fer passos enrere en matèria de transició energètica i climàtica, que permeti la reactivació econòmica amb un canvi de paradigma centrat en les persones i el patrimoni natural”. En el cas català, ha detallat el conseller, “el Govern ha creat la Comissió CORECO, que està elaborant un pla de recuperació econòmica i de protecció social, i un grup de treball de l’Agenda Verda, clau per a la recuperació a mesura que continuem el camí de les zero emissions.”