[foto]
Plastic detox, del naturalista i divulgador ambiental José Luís Gallego (Barcelona, 1964), és una mena de guia per evitar el plàstic quan anem a comprar, quan som a la cuina o al bany, en els armaris, a les oficines, a l’escola, quan fem esport, etc…
Sobre com viure sense plàstic hi ha encara un altre llibre recomanable: Vivir sin plàstico, de Patricia Reina i Fernandeo Gómez, autors del blog vivirsinplastico.com. El llibre és un recull d’experiències i idees per viiure sense plàstic, que es completen amb l’explicació dels perjudicis que suposa el plàstic pel planeta.
De la geoquímica i geobiòloga de la Universitat d’Oslo Hope Jahren (Austin, Minnesota, 1969), recomanem la seva primera novel·la, La memoria secreta de les fulles, el relat autobiogràfic d’una vida dedicada a la ciència que ens mostra la ciència, la vida, la natura i les plantes des d’una perspectiva apassionadament diferent.
Del neurobiòleg vegetal Stefano Mancuso (Itàlia, 1971) recomanem Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal, un llibre escrit juntament amb la periodista científica Alessandra Viola Mancuso i traduit al castellà per David Paradela López. Una obra, basada en la ciència i l’experimentació de Mancuso, que vol probar que les plantes són inteligents i sensibles.
Del filòsof anglès i creador del concepte “Dark Ecology”, Timothy Morton (Regne Unit, 1968), recomanem precisament el llibre que porta aquest títol Dark Ecology o Without nature. Morton, que amb el seu llenguatge àcid i irònic, proposa repensar la visió de l’ecologia, l’antropocentrisme i l’art, i deconstruir la crisi de l’antropocè, introduint nous conceptes que ell anomena hiperobjectes.
radio.mónSOStenible especial Sant Jordi
I pel que fa a la Terra, que va ser el seu dia el 22 d’abril, el programa compta amb 4 persones convidades: Pep Puig, que ens explica com va anar la celebració virtual de la Fira de la Terra, Montse Escutia, Secretaria de Vida Sana que és una de les entitats que signa el Manifest pel Clima d’aquest any i col·labora en la convocatòria de les accions pel clima que van començar amb el dia de la Terra i s’allarguen fins el 27 de setembre, passant per l’expressió de llums i ombres d’aquest divendres, Maria Marcet de Fridays For Future, i Vicente Castellanos, director d’Afers Públics d’Ipsos España, que ens parla de l’enquesta que aquesta empresa d’investigació i mercats d’ opinió va fer en motiu del dia de la Terra i que conclou, entre d’altres coses, que el 71% de la població mundial creu que el canvi climàtic serà en un futur tan important com ho és ara el Covid-19.