Què n’hem de fer dels residus de plàstic?

El plàstic és un material versàtil i durable, però precisament aquesta durabilitat pot arribar a ser problemàtica. Un Llibre Verd publicat avui per la Comissió Europea vol obrir un debat estructurat sobre la manera de fer més sostenibles els productes de plàstic al llarg del seu cicle de vida i de reduir l'impacte dels residus de plàstic al medi ambient. El comissari de Medi Ambient, Janez Potocnik, ha declarat que "la gestió dels residus de plàstic és un repte important de la protecció del medi ambient, però també una gran oportunitat per a l'eficiència dels recursos. En una economia circular on un percentatge alt de reciclatge ofereix solucions a l'escassedat de materials, crec que el plàstic té futur. Convido tots els interessats a participar en aquest procés de reflexió per veure com es pot fer perquè el plàstic passi de ser una part del problema a ser una part de la solució?" Al medi ambient, i especialment al medi marí, els residus de plàstic s'acumulen i duren centenars d'anys. Cada any fins a deu milions de tones de residus, principalment plàstics, acaben als oceans i als mars, i formen veritables illes de plàstic que s'han convertit en els majors abocadors de plàstics del món.

abocadors i això s’ha d’evitar perquè el plàstic pot contenir components perillosos i la seva eliminació pot provocar emissions nocives i residus concentrats i contaminants. El Llibre Verd subratlla el paper essencial del plàstic en molts processos i aplicacions industrials i els beneficis econòmics potencials de reciclar-ne una major proporció. Com que la població mundial creix i els recursos naturals esdevenen cada vegada més escassos, el reciclatge dels plàstics serà una alternativa a l’explotació dels recursos verges. Per accelerar aquest canvi calen millors condicions marc per fomentar el disseny ecològic i la innovació ambiental, tenint en compte el reciclatge i la prevenció dels residus a l’hora de dissenyar productes de plàstic.

Actualment, la legislació europea sobre residus no aborda específicament els reptes concrets dels residus de plàstic. Els Estats membres han d’afavorir la prevenció i el reciclatge davant d’altres sistemes d’eliminació, como és el cas de tots els fluxos de residus esmentats a la Directiva marc sobre residus, però és evident que cal avançar més. El Llibre Verd vol recaptar dades i opinions a fi d’avaluar l’impacte dels residus de plàstic i definir una estratègia europea per atenuar-lo. Els interessats són convidats a aportar les seves opinions sobre si cal adaptar, i com, la legislació existent, a fi de gestionar els residus plàstics i promoure’n la reutilització, el reciclatge i la recuperació als abocadors. També es vol recaptar opinions sobre l’eficàcia d’uns possibles objectius de reciclatge i de mesures econòmiques com ara gravar o prohibir els abocaments o introduir sistemes de pagament per generació de residus. El Llibre Verd també es pregunta com millorar el disseny modular i químic del plàstic per augmentar-ne la reciclabilitat, com reduir els residus a la mar i si cal fomentar els plàstics biodegradables.

Propers passos

La consulta inclou 26 preguntes i estarà oberta fins a principis de juny de 2013. El resultat s’incorporarà el 2014 a una sèrie de noves mesures com a part d’una àmplia revisió de la política de residus que tindrà en compte, en particular, els objectius existents de recuperació i dipòsit als abocadors i una avaluació posterior de cinc directives sobre diversos fluxos de residus.

Antecedents

En poc més d’un segle, el plàstic ha esdevingut imprescindible per a l’enginyeria moderna i la producció de béns de consum de masses. En tan sols 50 anys, la producció mundial de plàstics ha passat de 1,5 milions de tones l’any el 1950 a 245 el 2008, i el més probable és que aquesta tendència es mantingui. El medi marí és especialment vulnerable als residus de plàstic, que formen el 80% de les enormes plaques de residus que hi ha als oceans Atlàntic i Pacífic i provoquen danys a les espècies marines, que s’hi poden enredar o els poden ingerir. La presència de residus plàstics fins i tot a les zones més llunyanes dels mars i les costes del món demostra que s’ha de pagar un preu per aquest excés. A més, el plàstic convencional conté un gran nombre i, en alguns casos, una gran proporció d’additius químics que poden ser cancerígens, provocar reaccions tòxiques o actuar com a disruptors endocrins.

La legislació vigent sobre residus ja inclou alguns elements estratègics per abordar el problema dels residus de plàstic al medi ambient. La Directiva marc sobre residus (2008/98/CE) se centra en aspectes com ara el concepte de cicle de vida, la prevenció més que el tractament dels residus, la responsabilitat ampliada del productor, el disseny de productes i l’eficiència i conservació dels recursos. A més, el Full de ruta per a una Europa eficient en l’ús dels recursos de 2011 i el Setè Pla d’Acció Mediambiental, proposat per la Comissió el 2012 i actualment en estudi al Parlament Europeu i al Consell, promouen la reflexió a més de considerar un objectiu europeu de reducció quantitativa dels residus marins.

 

 

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...