Dia Internacional dels Boscos i Dia Mundial de l’Arbre

Aquest 21 de març, primer dia d'aquesta estranya primavera que comencem en ple confinament, coincideix amb la commemoració del Dia de l'Arbre i dels Boscos, aquests éssers vius majestuosos que ens omplen d'energia i la companyia i l'aixopluc dels quals busquem en moments de soledat, interiorisme, calor... i que aquests dies que no podem sortir de casa trobem tant a faltar. Els boscos juguen un paper fonamental en la nostra lluita per adaptar-nos al canvi climàtic i per pal·liar els seus efectes, ja que contribueixen a mantenir l?equilibri dels nivells d?oxigen, diòxid de carboni i humitat en l?atmosfera. També protegeixen les conques hidrogràfiques, de les que provenen el 75% de l?aigua dolça mundial.

[foto]

Es calcula que 1.600 milions de persones depenen dels boscos per obtenir aliments, combustible, recer i ingressos. L’OMS estima que entre un 65% i un 80% de la població depèn de medicaments derivats dels boscos com a recurs primari d’atenció a la salut

Encara que la desforestació continua a un ritme de 13 milions d’hectàrees a l’any i és responsable d’entre un 12 i un 20% de les emissions de gasos que produeixen l’efecte hivernacle i contribueixen a l’escalfament global.

Dia Mundial de l’Arbre

[foto]

El Dia Mundial de l’Arbre o Dia Forestal Mundial, va ser inicialment una recomanació del Congrés Forestal Mundial que es va celebrar a Roma el 1969. Aquesta recomanació va ser acceptada per l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) l’any 1971. I des d’aleshores, es celebra el Dia de l’Arbre, per protegir els boscos i zones arbrades. La diada també vol ser un recordatori de la importància dels arbres per la vida, ja que són font de purificació de l’aire i aporten materials i fruits als humans.

Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals
La prohibició de fer foc al bosc sense autorització va començar diumenge, dia 15 de març, i es mantindrà fins al 15 d’octubre. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 vol prevenir els incendis forestals.La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc, sigui quina en sigui la finalitat:

  • No es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo.
  • Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Es podrà, però, sol·licitar una autorització, de manera extraordinària, per realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d’incendi forestal.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...