Primera molècula artificial per a la descomposició de l’aigua i l’obtenció d’hidrògen que actua tan ràpid com la natura

El professor Antoni Llobet, de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) al costat d'un equip internacional de científics, dissenyen un catalitzador de Ruteni per a l'oxidació més efectiva de l'aigua. Els resultats d'aquesta investigació representen un gran avanç en la recerca d'un procés productiu per a l'obtenció d'hidrogen, combustible net per a la obtenció d'energia.

Un grup d’investigació liderat per Antoni Llobet (Institut Català d’Investigació Química, ICIQ, Espanya), Timofei Privalov (Stockholm University, Suècia) i Licheng Sun (Dalian University of Technology, Xina) sintetitza un compost que per primera vegada és capaç de catalitzar l’oxidació de l’aigua i produir oxigen amb una eficiència comparable a la del Fotosistema II, catalitzador natural de les plantes verdes.
La descomposició de l’aigua en els seus dos elements constitucionals, hidrogen i oxigen, té lloc mitjançant dues reaccions químiques seqüencials, una primera oxidació de la molècula d’aigua on es genera oxigen, que és el pas determinant i més complex del procés a causa dels seus requeriments energètics , seguida del procés de producció d’hidrogen. Descomposició de l’aigua:

1. Oxidació de l’aigua: 2 H2O → 4H+ + 4 e-+ O2

2. Producció d’hidrogen: 4H+ + 4 e-→ 2 H2

Una manera de disminuir l’energia necessària perquè es produeixi una reacció és la utilització de catalitzadors o compostos químics que actuen com a facilitadors del procés. A la natura, el catalitzador per a l’oxidació d’oxidació d’aigua i generació d’oxigen es troba en el Fotosistema II de les plantes verdes.

Ara, Antoni Llobet i els seus companys investigadors, publiquen a Nature Chemistry* l’obtenció i descripció d’un compost de ruteni capaç de generar oxigen a partir de l’aigua amb una eficàcia comparable a la del catalitzador natural de les plantes verdes.

Els resultats de la investigació realitzada pels científics representen un gran avanç en la recerca d’un procés productiu per a l’obtenció d’hidrogen a partir de l’aigua i el seu ús posterior com a combustible net en l’obtenció d’energia.

Referència bibliogràfica:
* Nature Chemistry, 10.1038/NCHEM.1301

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...