Primera molècula artificial per a la descomposició de l’aigua i l’obtenció d’hidrògen que actua tan ràpid com la natura

El professor Antoni Llobet, de l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) al costat d'un equip internacional de científics, dissenyen un catalitzador de Ruteni per a l'oxidació més efectiva de l'aigua. Els resultats d'aquesta investigació representen un gran avanç en la recerca d'un procés productiu per a l'obtenció d'hidrogen, combustible net per a la obtenció d'energia.

Un grup d’investigació liderat per Antoni Llobet (Institut Català d’Investigació Química, ICIQ, Espanya), Timofei Privalov (Stockholm University, Suècia) i Licheng Sun (Dalian University of Technology, Xina) sintetitza un compost que per primera vegada és capaç de catalitzar l’oxidació de l’aigua i produir oxigen amb una eficiència comparable a la del Fotosistema II, catalitzador natural de les plantes verdes.
La descomposició de l’aigua en els seus dos elements constitucionals, hidrogen i oxigen, té lloc mitjançant dues reaccions químiques seqüencials, una primera oxidació de la molècula d’aigua on es genera oxigen, que és el pas determinant i més complex del procés a causa dels seus requeriments energètics , seguida del procés de producció d’hidrogen. Descomposició de l’aigua:

1. Oxidació de l’aigua: 2 H2O → 4H+ + 4 e-+ O2

2. Producció d’hidrogen: 4H+ + 4 e-→ 2 H2

Una manera de disminuir l’energia necessària perquè es produeixi una reacció és la utilització de catalitzadors o compostos químics que actuen com a facilitadors del procés. A la natura, el catalitzador per a l’oxidació d’oxidació d’aigua i generació d’oxigen es troba en el Fotosistema II de les plantes verdes.

Ara, Antoni Llobet i els seus companys investigadors, publiquen a Nature Chemistry* l’obtenció i descripció d’un compost de ruteni capaç de generar oxigen a partir de l’aigua amb una eficàcia comparable a la del catalitzador natural de les plantes verdes.

Els resultats de la investigació realitzada pels científics representen un gran avanç en la recerca d’un procés productiu per a l’obtenció d’hidrogen a partir de l’aigua i el seu ús posterior com a combustible net en l’obtenció d’energia.

Referència bibliogràfica:
* Nature Chemistry, 10.1038/NCHEM.1301

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...