Preus del transport públic més baixos per a una mobilitat més sostenible

La Nova Tarifa Metropolitana d'una zona a la metròpolis de Barcelona abaixarà els preus del transport públic que connecta els 36 municipis integrats a l'àrea metropolitana de Barcelona. Un pas més enllà per afavorir la mobilitat sostenible, una alternativa al transport privat.

[foto] 

L’1 de gener del 2019 entrava en vigor la nova tarifa metropolitana, que fa que tots els desplaçaments que tinguin origen i destinació en un dels 36 municipis metropolitans, es podran fer amb títols d’una zona. La mesura es va aprovar el 24 d’octubre per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
 

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, explica que la nova tarida metropolitana és un “acord històric, que acaba amb un greuge que afectava els desplaçaments quotidians dels ciutadans dels municipis metropolitans de la segona corona tarifaria”. Poveda exposa també que amb mesures com aquestes “afavorim i facilitem el canvi d’hàbits cap a una mobilitat més sostenible”, amb l’objectiu de traspassar els màxims usuaris del vehicle privat al transport públic i reduir així la contaminació atmosfèrica. 

Amb la nova tarida, cap municipi del sistema no ha canviat de zona tarifària, però a tots els desplaçaments que es facin dins l’àmbit dels 36 municipis metropolitans (que se situen a la primera corona i parcialment a les zones 2A, 2B i 2C de la segona corona) els aplica la nova tarifa d’una zona, tant si es fan amb títols integrats (excepció feta de la T-16) com si es fan amb bitllet senzill.

A la resta de títols socials (Targeta rosa metropolitana, T-4, Passi pensionista i targeta de pensionista de FGC) i als altres títols propis dels operadors inicialment no els aplica aquesta mesura. 

Què suposa aquest canvi per a les butxaques usuàries? 

Aquesta homogeneïtzació tarifària arreu de la Metròpolis Barcelona suposarà per a alguns trajectes una reducció del preu del títol. En alguns casos, com amb la T-10, suposarà fins a gairebé un 50% d’estalvi directe.

Preus dels títols i estalvi econòmic

 

Preu 2 zones

Preu 1 zona

Estalvi econòmic

 

%

Bitllet senzill

3,10 €

2,20 €

0,90 €

29%

T-10

20,10 €

10,20 €

9,90 €

49%

T-50/30

43,50 €

T-70/30

88,05 €

60,90 €

27,15 €

31%

T-mes

72,70 €

54,00 €

18,70 €

26%

T-trimestre

196,50 €

145,30 €

51,20 €

26%

T-jove

142,00 €

105,00 €

37,00 €

26%

T-dia

13,10 €

8,60 €

4,50 €

34%

Amb aquesta reducció del títol del bitllet, es preveu un augment de la demanda de transport públic. Previsiblement, s’estima un increment de 4,6 nous milions de viatges. Una iniciativa potent que pretén sumar-se a d’altres ja establertes com l’abaratiment del transport públic amb la compra de packs de viatges o la implantació de la Tarjeta Verda, el novembre del 2017.

Campanya de promoció del transport públic
El passat mes octubre del 2018, l’Associació per la Promoció del Transport Públic va estrenar una campanya de promoció del transport públic amb l’objectiu de posar en valor el transport públic en un moment en què l’ús compartit i els nous models de cotxe estan centrant l’atenció al sector de la mobilitat. La campanya recorda que el transport públic segueix essent bàsic a la nostra ordenació territorial i urbana.

L’objectiu de la campanya és doble: d’una banda recordar la importància d’utilitzar el transport públic entre les persones usuàries; i per l’altra, remarcar la necessitat d’un canvi d’hàbits a la resta de la població que fa un ús del vehicle privat.

Segons l’EMEF 2017, el 32% dels desplaçaments a la primera corona metropolitana i un 53,5% a la segona es fan amb vehicle privat 
La promoció del transport públic col·lectiu segueix essent necessària tot i els avenços experimentats en el sector de l’automoció, tant l’ús compartit de vehicles com la reducció de les seves emissions o la futura evolució de la conducció autònoma. L’ús de trens, autobusos i bicicletes seguirà essent imprescindible per generar un model de mobilitat sense congestió, amb baix impacte ambiental i amb equitat social.

Nou model T-mobilitat 
A partir del 2021 es preveu implantar un nou model en l’àmbit de l’ATM de Barcelona, i posteriorment a tot Catalunya, basat en una tarifació en funció dels quilòmetres de recorregut dins del sistema tarifari integrat, amb salts de 5 km a partir dels primers 10 km de trajecte, en convivència amb la nova zona de tarifa plana del 36 municipis. La distància es determinarà en línea recta.

Aquest nou model bonificarà la recurrència d’ús. El preu unitari per viatge anirà disminuint de forma progressiva a mida que s’acumulin els viatges en períodes mensuals.  

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...