El projecte reWINE promou la reutilització d’ampolles al sector vitivinícola

La prova pilot tindrà en compte tot el procés de l'ampolla, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció a través de les mateixes bodegues, deixalleries, restaurants i botigues involucrats. El projecte preveu recuperar unes 100.000 ampolles, que es portaran a la planta de rentat i començaran de nou el cicle. D'aquesta manera, s'evitaran aproximadament 45 tones de residus d'envasos de vidre. S?espera finalitzar la prova pilot el juny del 2019.

Catalunya consumeix 9 milions de begudes embotellades per dia, de les quals el 6% són ampolles de vi. En el sector vitivinícola, aquests envasos són un dels elements que més contribueixen a alliberar diòxid de carboni a l’atmosfera. Per tal de reduir aquesta petjada de carboni, avui s’ha presentat el projecte reWINE, que estudiarà la viabilitat d’un sistema innovador de reutilització d’ampolles de vi.

El projecte, coordinat pel Parc de Recerca UAB, té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l’aporta la Unió Europea, i compta amb la participació d’una spin-off de la UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable Rezero que aporta el disseny de la prova pilot i està desenvolupant la part tècnica del projecte, la planta de rentat Maria Nutó, i diversos cellers catalans com la Cooperativa Falset Marçà i altres cellers.

La presentació del projecte, que es va fer el 6 d’abril al Palau Robert, va comptar amb la intervenció de Francesc Giró, adjunt a direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, i Francisco Javier Lafuente, director del Parc de Recerca UAB. Ambdós van destacar la importància d’apostar per la reutilització, tant des del punt de vista mediambiental com també per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i la competitivitat de l’economia catalana.
“Malauradament la reutilització està en retrocés, però a Catalunya volem que sigui una prioritat en la gestió de residus, després de la prevenció. Amb projectes com el reWINE volem incidir en els consumidors i les empreses per retornar valor a la reutilització i adquirir nous hàbits de consum sostenibles i de futur”, va destacar Francesc Giró.

Juan Fran Sangüesa, cap de l’Àrea de Projectes d’Innovació del PRUAB i coordinador del reWINE, va set l’encarregat de presentar el projecte i les activitats que s’estan duent a terme per tal de demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya.

“reWINE pretén identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d’ampolles de vi, a través de dades experimentals que ens permetin assegurar la seva viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica i avaluar si pot ser una solució rentable per les empreses i el medi ambient”, va explicar Juan Fran Sangüesa. reWINE involucrarà consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores i botigues per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles i avaluar la seva viabilitat. Cal tenir present que actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució. 

Per la seva banda, Rosa Garcia i Marta Beltran, directora i coordinadora de Rezero, respectivament, van presentar la situació de la reutilització a Catalunya i l’impacte que pot tenir el projecte reWINE al sector del vi. Segons dades de l’ADISCAT, en els últims anys la quota de mercat dels envasos de begudes reutilitzable ha caigut un 35,6 % a l’Estat espanyol.

Precisament, reWINE està involucrant cellers, consumidors, bars, restaurants, empreses distribuïdores, deixalleries i botigues per començar una prova pilot a finals d’aquest any, que tindrà en compte tot el procés de l’ampolla des del seu etiquetatge, rentat, embotellament, distribució al mercat i recol·lecció de les ampolles buides. Marta Beltran, de Rezero, va explicar que la resposta està sent molt ben rebuda i que, en les enquestes que s’han dut a terme en les fases prèvies, dos terços dels cellers que han respost han manifestat que estarien en disposició d’envasar el vi en ampolles reutilitzables. 

En la prova pilot, a més de comprovar que el procés de rentat i reintroducció al mercat sigui sostenible mediambientalment i econòmicament, es faran controls de microbiologia, proves organolèptiques i de percepció per assegurar que la qualitat del vi i l’estètica de l’ampolla no se’n ressentin. 

Conscienciació dels consumidors
Simultàniament a la prova pilot, es durà a terme una campanya de conscienciació dirigida als consumidors sobre els avantatges de reutilitzar envasos i es dissenyaran i implementaran incentius perquè els consumidors retornin les ampolles buides a la botiga.

El projecte espera poder estendre el sistema de reutilització d’ampolles al territori català i a altres regions vinícoles de l’Estat espanyol, impulsant la participació d’empreses i administracions.

Comparteix-me:

Manual d’instruccions per gaudir de la natura amb civisme

Els espais naturals són sistemes vius i com a tals són molt sensibles al comportament de les persones i els animals forans. Una actitud cívica i responsable és indispensable quan...

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...