El Pla, que vincula els ODS amb la planificació i la normativa vigent, el Pla de Govern i els plans departamentals, actua com un instrument de millora organitzativa per establir objectius programàtics, coordinar actuacions, avançar en la coherència de les actuacions, establir indicadors i avaluar el compliment dels compromisos
El document té una doble dimensió: interior, amb compromisos per a assolir a Catalunya (88% del total), i exterior, amb compromisos de Catalunya cap a la comunitat internacional (12% del total).
Cronologia de les actuacions sobre l’Agenda 2030 a Catalunya
El Govern va començar a treballar en l’elaboració del pla l’any 2017, però l’aplicació de l’article 155 va interrompre el procés, que es va reprendre a finals de setembre de 2018. El pla validat és el resultat de 13 mesos de treball en els que han participat activament tots els departaments de la Generalitat. Ara el document serà elevat al Govern, que previsiblement l’aprovarà al setembre. Una vegada aprovat el pla, se’n farà una actualització anual, i la comissió s’encarregarà d’incorporar-hi nous compromisos i aportacions dels diversos òrgans de consulta i participació del govern català.
Per tal d’aconseguir que l’Agenda 2030 s’apliqui a tots els nivells, també s’està impulsant una aliança d’actors públics i privats que contribueixin a fer realitat els ODS amb compromisos concrets. Així, s’està treballant amb organitzacions de la societat civil i del món local per elaborar el text de l’Acord nacional per a l’Agenda 2030, que està previst per a la tardor. Les entitats que signin l’Acord nacional passaran a formar part de l’Aliança Catalunya 2030.