Quan a més a més de pescar es recullen residus

Un total de 205 embarcacions i una tripulació de més de 700 pescadors de les confraries gironines de pescadors s'han integrat a la nova marca pescaNeta, impulsada per la Federació Nacional de Confraries de Catalunya i que té per objectiu visualitzar la tasca que fan els pescadors en l'eliminació de residus de la costa catalana. Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l'exercici de la seva feina, especialment plàstics, i ara han unit esforços per crear la marca pescaNeta, que ha de servir per conscienciar i eliminar els residus contaminants que estan presents al nostre mar.

Des de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona apunten que l’objectiu no és tan sols eliminar residus, “sinó també servir per conscienciar a la societat de tot allò que fem de forma quotidiana que perjudica el nostre mar i oferir alternatives per corregir-ho”, explica Antoni Abad, president de la Federació. Aquesta agrupació del sector pesquer reuneix les onze confraries gironines que participen al nou projecte: Blanes, Tossa de Mar,  Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, L’Estartit, L’Escala, Roses, Port de la Selva, Cadaqués i Llançà, i aquesta nova iniciativa ha de servir per reforçar la vinculació dels pescadors amb el projecte i per donar-lo a conèixer a la societat, que desconeix la gran tasca de millora del medi marí que fan els pescadors. PescaNeta està finançat per fons europeus i forma part d’una convocatòria que sortirà cada any.

A títol individual els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca es volen optimitzar esforços i resultats en el marc de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins.

La marca pescaNeta pretén també ser un distintiu de qualitat afegida per prestigiar, encara més, el peix i marisc de la costa catalana, ja que “eliminant part dels residus del mar estem oferint un producte encara de més qualitat” capturat en un entorn sostenible. Abad, que també presideix la Federació Catalana de Confraries, afegeix que “volem una mar blava real, per aquest motiu hem creat pescaNeta, perquè ja estem oferint un producte d’una altíssima qualitat, però volem anar encara més enllà i millorar l’ecosistema marí”. 

Una aplicació computarà els residus que els pescadors treguin del mar

Per executar aquesta ambiciosa acció els pescadors tindran la responsabilitat d’agafar tots els plàstics, llaunes o altres objectes que puguin capturar amb les xarxes i portar-ho a port amb l’objectiu de quantificar i eliminar aquests residus del Mediterrani. Per poder tenir un control de tot allò que es recollirà, s’està treballant ja amb la creació d’una APP que permetrà a tots els pescadors de les confraries registrar, d’una forma simple i ràpida, el volum de residus que s’han agafat. D’aquesta forma es podrà establir un control de tots els elements contaminants que s’eliminen del Mediterrani per poder-los donar una segona vida.

Així mateix es dona el tret de sortida a la creació d’una marca que té molts reptes al davant i un objectiu comú: la reducció dels residus del mar. Durant les properes setmanes pescaNeta presentarà la nova APP i una pàgina web que servirà de termòmetre per analitzar totes les dades que les Confraries aniran actualitzant diàriament en relació a la recollida de residus del mar. També està previst engegar campanyes de difusió i tallers amb les escoles per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...