Anomenat anteriorment Música als parcs, aquest cicle presenta un seguit de propostes musicals de gran qualitat en què la música entra en diàleg amb l’entorn natural. Concerts gratuïts a l’aire lliure i propostes artístiques que transiten per estils diversos, des de la música d’autor, al folk, el pop i la cançó mediterrània i d’arrel.
El programa Parcs en concert, que forma part del Viu el parc, acull tant actuacions musicals com recitals poètics i propostes híbrides tot convertint-se en un espai de transversalitat artística. En aquest cicle, la veu humana és la protagonista principal i el més natural dels instruments acompanya el públic a conèixer pinedes i vinyes, rouredes, fagedes i alzinars a diversos parcs i espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Els concerts són enmig d’escenaris únics, els espais naturals i patrimonials que configuren la nostra geografia, una geografia humana i natural enllaçada per la música. Amb el doble objectiu de promoure també artistes i músics emergents, cada concert compta amb la participació d’un artista convidat. Són gratuïts i cal inscripció prèvia mitjançant aquest formulari.
Cinc concerts els diumenges de setembre i octubre
El cicle l’obrirà Judit Neddermann el diumenge 5 de setembre a les 12 h al parc dels Tobogans de Can Figueres (Gualba), al Parc Natural del Montseny. L’acompanyarà Mireia Calafell com a poeta convidada recitant alguns dels seus poemes. Judit Neddermann ens presentarà les darreres cançons del seu últim disc, Aire (2021) juntament amb peces de la seva obra anterior.
Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el diumenge 19 de setembre a les 12 h a la Pahissa del Marquet (Vall d’Horta, Sant Llorenç Savall) s’oferirà una proposta desenfadada i trencadora: el conjunt musical Habla de mí en presente, amb un repertori de tecnorumba festiva i alhora psicodèlica precedits per Las Glorias Cabareteras, un cabaret trash i alternatiu que va néixer al metro de Barcelona davant la impossibilitat d’arribar als grans escenaris.
Anna Andreu i Pau Roget (artista convidat) protagonitzaran el concert al Parc de Montnegre i el Corredor, en concret al parc dels Vegetals (Sant Iscle de Vallalta) el diumenge 3 d’octubre a les 12 h. Anna Andreu és una jove promesa de la música catalana que ens ofereix juntament amb la percussionista Marina Arrufat un concert a través de les seves cançons, plenes de calidesa i originalitat. Pau Roget obrirà el concert amb les seves cançons d’estil pop sensible i delicat fent referència a les obres del seu primer disc, Skypiea, i fent gala de la seva veu magnètica.
El cicle passarà pel Parc del Garraf el diumenge 10 d’octubre a les 12 h. Serà a la Masia d’en Cabanyes (Vilanova i la Geltrú) on es dibuixaran i desenvoluparan les arrels amb la Mediterrània. L’indret, entre vinyes i amb vistes al mar, serà l’escenari idoni per acollir les cançons d’origen ancestral i tradicional de Tarta Relena. En efecte, aquest duo s’ha convertit en una autèntica revelació pel seu caràcter original i innovador, el seu estil difícilment classificable que ens porta a parlar de gregorià progressiu i les seves veus hipnòtiques que canten a la tradició des de les sonoritats més contemporànies. Les acompanyarà l’escriptora Irene Solà qui llegirà alguns fragments de les seves dues últimes novel·les, Els dics (2018) i Canto jo i la muntanya balla (2019).
Finalment, el diumenge 17 d’octubre a les 12 h al Parc del Castell de Montesquiu actuarà Ferran Savall acompanyat del músic senegalès i intèrpret de la kora Momi Maiga. Aquest concert crearà un pont entre cultures on les improvisacions vocals de Savall dialogaran amb les improvisacions i bases harmòniques de Maiga en un viatge que portarà el públic des de la música sefardita i tradicional fins a les sonoritats africanes i orientals. El concert anirà precedit del recital de Guim Valls qui, com a poeta convidat, oferirà alguns fragments de la seva obra.
Gratuïts, amb inscripció prèvia
La iniciativa, organitzada per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i gestionada per Neandertal Records, reivindica el patrimoni i la riquesa natural i cultural dels diversos espais protegits tot afavorint el comerç de proximitat a través de la participació al programa Parc a taula que convida a diversos productors locals a oferir el seu producte a través de paradetes gastronòmiques durant els concerts.
Durant el desenvolupament del cicle, tots els concerts s’adaptaran a les mesures sanitàries i de prevenció de la COVID-19 impulsades des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, es demana a totes les persones que vulguin assistir als concerts que s’inscriguin gratuïtament a través del formulari disponible a la pàgina web del cicle.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 4 “Educació de qualitat” i 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.