Ajudes per a la compra de vehicles elèctrics i punts de càrrega per impulsar la mobilitat sostenible

En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, la conselleria d'Acció Climàtica ha anunciat l'obertura d'una línia d'ajuts de 65 milions d'euros per donar impuls a la mobilitat sostenible, amb l'adquisició de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega. Els ajuts, que s'ofereixen mitjançant l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) corresponen al programa MOVES III i tenen com objectiu d'incrementar les vendes i matriculacions de vehicles elèctrics entre un 8% i un 10%. Podran sol·licitar ajuts les persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris o administracions.

[foto]

L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts és avançar en la descarbonització del sector del transport, que a Catalunya és el principal consumidor d’energia final (amb un 45% del total), i s’alinea amb el procés de transició cap a un nou model energètic més net, democràtic i sostenible que viu el país i amb la situació d’emergència climàtica declarada pel Govern de Catalunya. Els recursos d’aquestes línies d’ajuts procedeixen del programa europeu Next Generation, creat a instàncies de la Unió Europea i que té, entre els seus objectius, impulsar la recuperació econòmica mitjançant el canvi a un model energètic basat en l’eficiència energètica i les energies renovables. A Catalunya, aquests recursos són gestionats l’ICAEN.

Qui pot sol·licitar els ajuts?

Podran sol·licitar ajuts les persones físiques, autònoms, comunitats de propietaris o administracions sense activitat econòmica que hagin adquirit un vehicle inclòs en el programa o que hagin instal·lat un punt de recàrrega des del passat 10 d’abril. Per a les persones jurídiques i la resta d’administracions, la vigència dels ajuts s’inicia a partir de l’endemà de la publicació al DOGC. Des de l’atorgament de l’ajut hi haurà un període màxim de 12 mesos per executar i justificar l’actuació. La vigència de la convocatòria acabarà el 31 de desembre de 2023.

El vehicle elèctric 

A Catalunya ja hi ha matriculats més de 33.000 vehicles elèctrics, i hi ha operatius milers de punts de recàrrega tant públics com privats, i més de 130 estacions de recàrrega ràpida. Des de l’any 2016, la Generalitat ha implementat diferents mesures per fomentar la mobilitat elèctrica. Com a resultat, Catalunya disposa d’una xarxa pública de recàrrega ràpida, impulsada per l’ICAEN, que possibilita que tot el territori disposi, a un màxim de 30 quilòmetres, d’una estació que permeti carregar fins a 120 quilòmetres d’autonomia en menys de mitja hora. A més, també s’han efectuat els canvis normatius necessaris per simplificar i facilitar la instal·lació de punts de recàrrega en els aparcaments privats comunitaris. 

Adquisició de vehicles elèctrics o de pila de combustible

La partida destinada a ajuts per l’adquisició de vehicles d’energies alternatives (elèctrics o de pila de combustible) ascendirà a 30,7 milions d’euros. Aquesta línia té per objectiu incentivar l’entrada en circulació de nous vehicles propulsats amb tecnologies més netes i eficients i la retirada de vehicles vells, més contaminants.

Per a les persones físiques i autònoms, els ajuts aniran des dels 1.100 euros (en el cas de les motos) fins als 9.000 euros (en el cas de furgonetes amb desballestament d’un altre vehicle). L’ajut per a la compra d’un turisme amb més de 90 quilòmetres d’autonomia és de 4.500 euros, i ascendeix a 7.000 si també acredita el desballestament del vehicle vell.

La convocatòria cobreix l’adquisició, via compra o ‘leasing’, de vehicles nous i matriculats per primera vegada a Espanya. El preu màxim per als turismes és de 45.000 euros; per als vehicles de 8 o 9 places, de 53.000 euros; i per a les motos, de 10.000 euros. També s’estableix un topall de 30 vehicles per concessionari o punt de venda. La quantia dels ajuts augmentarà un 10% sempre que els turismes es destinin a persones amb mobilitat reduïda i s’hagin d’adaptar, o s’utilitzin com a taxi o VTC; quan les furgonetes es destinin a professionals autònoms amb discapacitat o mobilitat reduïda i l’hagin d’adaptar, o habitants de pobles de menys de 5.000 habitants.

Instal·lació de punts de recàrrega 

La partida destinada a subvencionar la instal·lació de punts de recàrrega serà de 30,7 milions d’euros. L’objectiu d’aquesta línia és impulsar el desenvolupament d’una xarxa de recàrrega per a vehicles elèctrics que contribueixi a la implantació del vehicle elèctric a Catalunya. Per això, hi podran accedir punts de recàrrega públics i privats ubicats tant en àrees residencials, zones d’estacionament, via pública o xarxa viària, i els ajuts cobriran des del 30% fins al 80% de la despesa elegible segons beneficiari, amb un màxim de 800.000 euros per expedient i de 5.000 euros per a les persones físiques. 

Els ajuts cobriran des del cost del punt de recàrrega fins els treballs i equips associats a la seva instal·lació, com ara l’obra civil o els sistemes de gestió, control i seguretat, entre d’altres. També es cobrirà el cost d’aquells equips per generar o emmagatzemar energia d’origen renovable si estan dedicats exclusivament al punt de recàrrega. Per a les persones físiques, l’ajut ascendirà al 70% del cost subvencionable (un 80% en el cas dels municipis de menys de 5.000 habitants). 

[foto]

Per completar el pressupost, 2,5M€ es destinaran a implementar directament actuacions d’adquisició de vehicles elèctrics i instal·lació d’infraestructura de recàrrega als edificis i equipaments de la Generalitat de Catalunya.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...