La convocatòria s’emmarca en el Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle
Els projectes que es poden presentar a la convocatòria són que impulsen entitats, associacions, fundacions o organitzacions no governamentals que duen a terme una tasca social a Catalunya. Una entitat social que té pensat realitzar, o que està realitzant, alguna actuació de millora en les seves instal·lacions o vehicles i que repercuteixi en una reducció d’emissions de GEH pot presentar la seva proposta.
La participació en el Programa comporta reduir el consum i les emissions, a més d’estalviar diners; rebre una aportació econòmica per la venda de crèdits de GEH proporcional al nombre de tones que redueixi el projecte; obtenir suport tècnic i una verificació de la reducció d’emissions del seu projecte sense cap cost; rebre assessorament per accedir a ajuts públics; i aconseguir difusió i comunicació amb altres organitzacions.La convocatòria s’emmarca en el Programa voluntari de compensació d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
L’aval de la Generalitat
El Programa voluntari de compensació de gasos amb efecte d’hivernacle està impulsat per la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de laGeneralitat de Catalunya, i es gestiona a través de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC).
L’OCCC avalua la proposta i, sobre la base dels criteris establerts en la convocatòria pública, l’accepta o la rebutja. Un cop implementat el projecte, una entitat verificadora externa l’audita i emet un informe amb la quantitat de tones de GEH reduïdes. En aquest moment el promotor del projecte pot vendre aquestes reduccions, en forma de crèdits de GEH, a través d’una de les entitats de compra i venda de crèdits que col·laboren amb el Programa voluntari de compensació.
Compensar les emissions
Qualsevol organització o particular pot adquirir els crèdits de GEH generats en el marc del programa. Aquests crèdits es podran emprar per compensar voluntàriament les emissions derivades de la seva activitat i que no ha pogut reduir internament. Aquesta iniciativa per al foment de la reducció de les emissions de GEH es basa en els mecanismes de flexibilitat addicionals establerts per les Nacions Unides al Protocol de Kyoto, complementant el mercat de carboni.
L’OCCC celebrarà una jornada el proper 4 de maig per detallar el contingut de la convocatòria entre les entitats interessades a concórrer-hi.
Projectes en marxa
Aquesta és la tercera convocatòria d’ajuts per implementar el programa. De la de l’any passat es van aprovar sis projectes que ara estan en fase de posada en marxa. Tres d’ells estan centrats a evitar el malbaratament alimentari promoguts pel Banc dels Aliments de Barcelona, Girona i Lleida; un altre és de repartiment amb tricicles elèctrics i bicis per substituir les furgonetes de combustió promogut per Ecosol, l’empresa d’economia solidària de Càritas Diocesana de Girona; el cinquè és per connectar l’edifici de la Fundació La Caritat d’Olot (Garrotxa) a una xarxa de calor distribuït; i, per últim, està en marxa un projecte de substitució d’un equip de calefacció en una residència de gent gran de la Fundació la Vall, situada a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès), per un sistema energèticament més eficient. S’estima que la implementació d’aquests projectes evitarà l’emissió de més de 3.200 tones de CO2 anuals.