Nova campanya per fomentar la correcta separació dels residus de piles i acumuladors

Els objectius d'aquesta campanya són similars als plantejats per la coneguda campanya Envàs, on vas? En aquella ocasió era aconseguir la disminució d'impropis els contenidors d'envasos lleugers i paper i cartró, i en l'actual és l'augment de la recollida selectiva de piles i acumuladors, oferint informació sobre com fer-ho.

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès i el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, han presentat aquest matí la nova campanya de foment de la recollida selectiva, centrada en una fracció de residus: la de les piles i acumuladors, i que té el finançament dels sistemes integrats de gestió (SIGs): European Recycling Platform, Fundación EcoRaee’s i Fundación Ecopilas.

Els objectius d’aquesta campanya són similars als plantejats per la coneguda campanya Envàs, on vas? En aquella ocasió era aconseguir la disminució d’impropis els contenidors d’envasos lleugers i paper i cartró, en l’actual és l’augment de la recollida selectiva de piles i acumuladors, oferint informació sobre com fer-ho.

L’èxit de la campanya precedent va fer palès que la creativitat escollida era un vehicle efectiu per fer arribar el missatge a la ciutadania. És per això que s’ha apostat per una campanya continuista, alhora que planteja un nou repte creatiu: aconseguir, una altra vegada, l’efecte sorpresa, mantenint el to i els aspectes formals que van caracteritzar la campanya anterior.

La campanya se centra en tres missatges fonamentals: per una banda, en la correcta separació de les piles, per una altra, on portar-les un cop esgotades i per últim, no acumular-les a casa.

També cal destacar que l’Agència de Residus de Catalunya va encarregar, el passat mes de març, un estudi sobre l’opinió, usos i hàbits del ciutadà envers el reciclatge de piles i acumuladors en l’àmbit català. De les conclusions més significatives de l’estudi, es desprèn que, tot i que en general la ciutadania té ben arrelada la cultura del reciclatge, en el cas de la gestió de piles i acumuladors, és necessari ampliar la informació i fomentar la conscienciació social (un 69% dels ciutadans demana que es doni més informació sobre les piles i acumuladors com a residus perillosos).
Aquest estudi també informa que hi ha una desviació molt important entre els llocs de compra de les piles i els punts de recollida utilitzats, és a dir, la gent sap on comprar-les, però desconeix que les pot portar en el mateix punt de venda quan s’esgoten. A més, un 82% dels ciutadans no sap què se’n fa d’aquests residus un cop es deixen al punt de recollida. En aquest sentit, l’Agència de Residus ha redissenyat la web envasonvas.cat, que passa a anomenar-se residuonvas.cat i amplia continguts, ja que informa sobre on va cada residu, quin procés segueix i en què es transforma. A més, s’han creat nous apartats sobre “Reciclar bé”, “Reciclatge”, models de recollida, etc.

Difusió de la campanya

La difusió de la campanya de piles i acumuladors comença avui dimarts a través de televisió, ràdio, cinemes, premsa escrita, opis publicitaris i internet, i s’allargarà durant quatre setmanes.

La recuperació de piles

L’any 2012 es va recuperar a Catalunya un 32,42% de les piles i acumuladors portàtils que es van posar al mercat, en la línia de l’objectiu que determina el Reial Decret de piles 106/2008, de recuperació del 25% l’any 2011. Tot i que Catalunya supera aquest objectiu, de cara al 2015 els nivells de recuperació legislats seran del 45%, lluny dels nivells actuals. Per això, caldrà incrementar significativament la recollida selectiva d’aquest residu.

El valor de separar bé els residus

Les piles i acumuladors separats correctament i dipositats en els contenidors o a les deixalleries o a les botigues on es venen reben tractaments adequats de recuperació a plantes autoritzades. Per això poden tornar al cicle de materials, es posen en valor com a recursos i estalvien la necessitat de noves matèries verges. En definitiva, s’engega tota una cadena de tractament, d’economia verda i de llocs de treball.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...