Neix un projecte per recollir, aprofitar i menjar els fruits dels arbres fruiters dels pobles i ciutats

La Fundació Espigoladors presenta el projecte Urban(eat)a per promoure l'aprofitament alimentari dels fruits de l'arbrat urbà dels municipis del territori, que tot i no està plantats amb aquest objectiu, disposen d'un seguit de fruits, flors o altres parts comestibles. La iniciativa, que porta per lema "Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les" posa en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs, promovent una economia verda i circular.Per ara, ja s'han sumat a la iniciativa l'Ajuntament de Banyoles, l'Ajuntament de Mataró, l'Ajuntament de Torredembarra, l'Ajuntament de Canet de Mar, l'Ajuntament de Sant Joan Despí, l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, l'Ajuntament de Viladecans, l'Ajuntament de Lleida, l'Ajuntament del Prat del Llobregat, l'Ajuntament de Reus i l'Ajuntament de CalongeEl projecte ha estat promogut per economia social i pel Departament d'Empresa i Treball i finançat pel Ministeri de Treball i Economia Social.

 De moment, ja s’han espigolat i transformat 4.337 kg de fruits urbans comestibles gràcies a la participació d”11 municipis i 312 voluntaris i voluntàries.

Sota el lema “Les nostres viles i ciutats estan per menjar-se-les”, la Fundació Espigoladors impulsa el projecte Urban(eat)a que té com a objectiu buscar noves formes per promoure l’aprofitament alimentari als pobles i ciutats a partir dels fruits de l’arbrat urbà. Les ciutats i els pobles del territori disposen d’un seguit d’arbres productors de fruits, flors o altres parts comestibles. Ara bé, no han estat plantats amb aquesta finalitat principal sinó amb altres usos merament decoratius, per al proveïment d’ombra a la ciutadania, i en el millor dels casos, com a refugis per a la captació de diòxid de carboni i la fauna per fer les ciutats més amigables.

La voluntat d’Espigoladors és posar en valor la part comestible dels arbres urbans fent que deixin de ser un residu i es converteixin en un recurs. A més, el fet d’aprofitar aquests fruits, també és una possible solució a d’altres problemàtiques associades com, per exemple, la caiguda d’aquests al carrer.

D’aquesta manera, es promou una bioeconomia circular a partir de l’aprofitament alimentari a la vegada que es mobilitza a la ciutadania i entitats locals a participar d’una activitat comunitària, inclusiva i sostenible per apropar-les a la cultura de l’aprofitament.

Urban(eat)a permet als municipis promoure aquest aprofitament de diverses maneres:

A partir d’espigolades urbanes que comptin amb la participació del veïnat i entitats del teixit social, segons les necessitats de cada municipi.
Buscant opcions per transformar el producte recuperat i retornar-lo a la ciutadania i al municipi, ja sigui l’obrador d’inserció laboral es im-perfect® de la Fundació o bé a través d’obradors externs. Sempre, realitzant les analítiques pertinents en laboratoris a tots els productes abans i després de ser transformats.
Sensibilitzant a partir de tallers a l’aula o tallers de cuina d’aprofitament. Per a escoles, entitats o oberts a la ciutadania.
Per últim, s’ofereix un acompanyament als municipis per tal d’identificar i desenvolupar les eines necessàries per impulsar noves propostes (I+D) per aprofitar els fruits urbans amb una mirada d’economia verda i circular.
Urban(eat)a ja està en marxa i ja són 11 municipis els que hi han participat ja sigui a través d’espigolades a carrers, places i patis o transformant els productes recuperats en melmelada institucional que ha retornat al mateix municipi.

S’han espigolat un total de 398 arbres urbans recuperant 4.337 kg de fruits urbans comestibles, com ara taronges amargues, llimones i olives, gràcies a la participació de 312 voluntaris i voluntàries.

Els municipis interessats en promoure l’aprofitament alimentari dels seus carrers, poden trobar tota la informació del projecte a la pàgina web creada o contactar amb la Fundació Espigoladors.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...