[foto]
Es tracta d’un exemplar jove, de 2 metres i uns 200 kg de pes, que va ser detectat per la Creu Roja el passat dilluns al vespre
Ahir dimarts va tornar a encallar, moment en que es va activar el dispositiu de rescat
L’animal presenta un mal pronòstic, com la majoria de cetacis que encallen a les costes catalanes
És el segon cap d’olla que encalla a Catalunya enguany
Des d’ahir al vespre hi ha actiu l’operatiu d’assistència a encallaments de cetacis vius a la costa catalana de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). Després d’un avís al Cos d’Agents Rurals el vespre del dilluns passat alertant sobre la presència d’un ‘dofí’ a la platja de Calafell, es va posar en marxa aquest operatiu en el que intervenen en coordinació els Agents rurals i els tècnics de guàrdia de la XRFM. L’exemplar va resultar ser un jove de 2 metres de cap d’olla gris (Grampus griseus) [Castellà: Calderón gris], un cetaci que d’adult pot superar el cinc metres de llargària i que manté poblacions estables a la costa central catalana, malgrat és força rar.
Després de que tornés inicialment mar endins, l’animal ha tornat a la costa a les 24 hores, símptoma que indica un mal pronòstic quant al seu estat. Els veterinaris que han fet una primera avaluació de l’animal, no són gaire optimistes sobre el seu estat de salut.
Es recorda a la població que aquests dies sovinteja les costes catalanes que si un cetaci arriba a la platja és perquè no es troba bé i que és tasca dels Agents rurals en primer terme d’avaluar la situació i activar la xarxa de rescat si s’escau.
Espècies protegides d’interès
Tot i que molts dels cetacis que arriben a les nostres costes acaben morint, no ho fan en va ja que el seu estudi fa que esdevinguin útils per a la formació i recerca científica i finalment ajudar també a la conservació de la pròpia espècie a les nostres costes. En concret, els estudis efectuats en base als treballs de la XRFM han aportat molts i importants coneixements a nivell mundial sobre aspectes veterinaris dels nostres cetacis pel que, més enllà de la necessària assistència a qualsevol espècie protegida, el seu estudi sempre resulta positiu i representa un pas endavant per a la protecció d’aquestes espècies marines protegides.