Jaume Massó, director de l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC), i Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, van presentar aquest dilluns els atles de sostenibilitat que s’han provat sobre les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Berga i Esplugues del Llobregat. Els atles consisteixen en un conjunt de mapes que donen informació detallada sobre l’eficiència energètica, el comportament tèrmic, la contaminació lumínica, el potencial fotovoltaic i el verd urbà de les ciutats.
El projecte s’emmarca dins del Pla d’Actuació de Mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona, per potenciar la sostenibilitat urbana. Tot i que de moment els mapes només són sobre les ciutats senyalades, l’eina pot servir de guia a molts ajuntaments que vulguin prioritzar el potencial mediambiental de les ciutats. Tal i com va explicar Julià Talaya, subdirector de l’ICGC, es tracta d’un instrument de suport perquè els Ajuntaments desenvolupin polítiques sostenibles i plantegin plans urbanístics que concebin les ciutats com a ecosistemes vius, respectant i potenciant els canals verds i tenint en compte el fenomen de l’illa de calor. En moltes ciutats, el nucli central està totalment aïllat de qualsevol punt verd i la temperatura és considerablement més alta que als afores. La calor es concentra i la contaminació dels vehicles se suma al problema, i l’agreuja.
De moment, l’eina està en fase de prova pilot a les 4 ciuats de la demarcació de Barcelona, totes amb geografies i característiques diferents, però amb punts en comú extrapolables a d’altres municipis. Ara és el torn de fer política en clau sostenible i prioritzar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.