La Universitat Catalana de la Natura celebra 30 anys de cursos d’estiu a Berga i al Berguedà

La conferència·"Coneixement i ciutat: trenta anys explorant la natura a Berga i el seu entorn. Un projecte d'èxit" a càrrec del president del Consell Impulsor de l'Exploratori i professor emèrit de la Universitat de Barcelona Marius Rubiralta, i un sentit homenatge al fundador de la UCEN Josep Font Soldevila, que va morir el juliol de l'any passat, ha constituït l'acte central de la celebració de la Universitat Catalana d'Estiu de la Natura (UCEN) que, organitzada per l'Exploratori (Explorant els Recursos de la Natura) de la UPC, es ve celebrant a Berga des de l'any 1994. L'acte, que es va tancar amb l'actuació musical del grup La Berguedana de Folklore Total, va tancat també la primera setmana de cursos de la UCEN marcant l'equador dels cursos d'aquest any que van arrencar el dilluns dia 10 i van finalitzar el dijous 20 de juliol.

La UCEN està organitzada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Berga amb el patrocini de la Diputació de Barcelona i la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Entre el 10 i el 20 de juliol, s’han dut a terme els cursos de la 30ena edició de la UCEN, que combinen sessions teòriques i sortides de camp sobre diferents temàtiques: els pigments naturals, els recursos digitals, el bosc i el canvi climàtic i els recursos naturals. Els cursos estan impartits per professorat universitari de la Universitat Politècnica de Catalunya i per professionals especialitzats. Aquesta oferta formattiva, que s’inclou en el Pla de formació permanent del professorat de Secundària i Primària del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i gaudeix de reconeixement de crèdits ECTS, també està oberta a la població en general i a persones que tinguin interès en les temàtiques que s’hi tracten.

Tres dècades divulgant ciència, natura i territori

Al llarg de tres dècades, la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura ha portat a terme entre 150 i 200 cursos sobre diferents temàtiques relacionades amb els recursos naturals que hi ha al Berguedà. Dolors Grau, directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, reclaca que “venim a Berga, però trepitgem tot el Berguedà, ja que és una manera de donar a conèixer tots els recursos naturals que té la comarca. Es fa aquí perquè som una comarca molt rica en recursos naturals i, després de 30 anys, visitem llocs i espais que no havíem visitat mai”. Grau també destaca que “la formació al professorat té un efecte multiplicador perquè els coneixements que aprenen aquí, en els cursos d’estiu, els poden transmetre… i això ens satisfà molt”.

Tant Dolors Grau com l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez han aprofitat l’ocasió per agrair la contribució dels ponents que han passat per la UCEN i han tingut un record especial Josep Font, fundador de la UCEN, que va morir el juliol de l’any passat. Precisament, l’acte central del divendres 14 ha inclòs també el passe d’un video amb imatges de Josep Font al llarg dels 29 anys en que va formar part de la UCEN, la lectura d’una carta i l’entrega d’un dibuix a la vidua de Font. 

Els cursos d’aquesta 30ena edició

Els pigments naturals
Des dels seus orígens, la humanitat ha desenvolupat diferents manifestacions artístiques com la pintura. Els únics pigments disponibles eren els naturals. Amb aquest curs, les persones participants descobriran la química dels colors de la natura i les seves manifestacions, des dels pigments vegetals als minerals, així com els seus usos: com a tints per a teixits o en l’art romànic, entre d’altres.El curs Explora els pigments naturals ha estat semipresencial, ha tingut una durada de 30 hores entre el 10 i l’11 de juliol i ha inclòs tallers i visites a l’església romànica de Sant Quirze de Pedret i al Parc Natural Cadí-Moixeró. De fet, aquest ha estat el curs que ha despertat més interès i ha comptat amb més afluència d’estudiants.

Els recursos digitals
Descobrir les eines digitals útils a l’aula i també en el nostre dia a dia, que sovint portem a la butxaca sense saber-ho. Extreure tot el potencial i aprendre a fer ús de diferents eines dels dispositius mòbils i aplicacions gratuïtes aptes per utilitzar a les classes amb l’alumnat i també en les sortides de camp i experiments a la natura. Les sessions d’aquest curs també han estat semipresencials, ha tingut una durada de 30 h, s’ha celebrat el 12 i el 13 de juliol i ha inclòs sortides als entorns de la ciutat i tallers sobre eines de gamificació, Instamaps, entre d’altres.

El bosc i el canvi climàtic
Aquest curs ha estudiat  el paper clau del bosc en la lluita contra el canvi climàtic. S’ha treballat la relació aire-aigua-bosc i la reacció de la fotosíntesi, s’han evaluat els beneficis ecosistèmics del bosc i l’extrema necessitat de la presència d’arbrat a les ciutats i s’ha fet un recorregut per les Cimeres del Clima de les Nacions Unides a partir dels antecedents de la Cimera d’Estocolm (1972) i la Cimera de Rio (1992). El curs també ha estat semipresencial, ha tingut una durada de 30 h, s’ha fet del 13 al 15 de juliol i iha incl`os sortides als boscos propers de Rasos de Peguera i tallers sobre gestió forestal, bosc i sostenibilitat.

Els recursos naturals
Aquest és un curs especialment de caràcter pràctic, que consisteix en la realització de visites guiades i tallers que permeten a l’alumnat comprovar com la natura proporciona un seguit de coneixements que nodreixen la societat d’avenços que avui resulten indispensables. El curs és un tast de la resta de cursos relacionats amb els recursos de la natura, des de diferents punts de vista (el mateix recurs, el seu aprofitament, els canvis amb el pas del temps..Aquest curs ha estat presencial i incompatible amb els altres tres cursos. Ha tingut una durada de 25 h i s’ha fet del 10 al 14 de juliol, a les tardes.

Conferència central: “Coneixement i ciutat: trenta anys explorant la natura a Berga i el seu entorn. Un projecte d’èxit”
La conferència central, que ha anat a càrrec de Màrius Rubiralta, professor emèrit de la Universitat de Barcelona i president del Consell Impulsor de l’Exploratori s’ha fet el divendres 14 de juliol, al Pavelló de Suècia (19:30 h) i ha aplegat un gran nombre de públic. 
Rubiralta ha fet tot un recorregut per la història d’aquest projecte i ha reclamat l’edifici dels Jutjats Vells (o el que queda d’ells) com a seu estable per la UCEN del futur. La proposta ha estat ben acollida per l’alcalde de Berga que s’ha compromés a continuar treballant en aquest projecte.

L’acte central del 30è aniversari de la UCEN també ha comptat amb un reconeixement a Josep Font Soldevila, fundador de la UCEN. i s’ha tancat amb una actuació musical als jardins del costat del Pavelló de Suècia, a càrrec de la Berguedana de Folklore Total. 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...