La cursa de recollida de residus de la natura Ultra Clean Marathon s’obre al passeig. El director de l’ARC Isaac Peraire hi participa com a corredor

La tradicional cursa sostenible i solidària amb la natura organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l'Agència de Residus de Catalunya, repeteix a la comarca d'Osona aquest dissabte 16 de març i s'obre al passeig. Les persones participants d'aquesta sisena edició poden optar per recollir residus mentre fan el recorregut de 36 km caminant o corrent per equips, o competint en l'habitual ultratrail de 60 km. La UCM, que aposta per transformar la passió esportiva en acció concreta per a la conservació de l'entorn mitjançant donatius a entitats ambientals, va aplegar en la passada edició, 27 equips i 210 corredors que van retirar de la natura 636 kg de residus i es van recaptar 12.650 euros per a 18 entitats ambientals de Catalunya. El director de l?Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire Soler, juntament amb un grup de persones treballadores de l?ARC participa al recorregut llarg de la cursa, de 60km, de l?Ultra Clean Marathon (UCM).

L‘Ultra Clean Marathon 2024 és una experiència que abraça la sostenibilitat, la solidaritat, l’esport i la passió per la natura. La sisena edició d’aquesta cursa de referència de plogging  a Catalunya, organitzada per la XCN i ARC i apadrinada per l’aventurer i divulgador de la sostenibilitat, Albert Bosch, tindrà lloc el dissabte 16 de març a la comarca d’Osona, amb el mateix recorregut de l’any passat: sortida i l’arribada a Vic, a través dels paisatges de la plana d’Osona, el massís de les Guilleries, Sau o els paratges que voregen el riu Ter.

Corre, camina i col·labora amb la natura
L’Ultra Clean Marathon es defineix com “La cursa sostenible i solidària amb la natura”, i aquest any, com sempre, abraça aquesta missió. No només és una prova d’ultratrail de 60 quilòmetres, sinó una oportunitat per connectar amb la natura fent plogging i realitzant donacions a entitats ambientals. És una aposta per transformar la passió esportiva en acció concreta per a la conservació del nostre entorn. En aquesta edició, es presenta una novetat que ampliarà l’accessibilitat de la cursa: la versió a peu de 36 quilòmetres per tal d’obrir l’esdeveniment a les persones que volen donar suport al manteniment del medi ambient, però que no estan en condicions físiques de córrer un bon número de quilòmetres.

Tant els caminants com els corredors poden triar el circuit curt de 36 km, en equips de 2 a 6 integrants, i els més preparats poden competir en el circuit de 60 km de l’ultratrail, en equips de 2 a 12 persones i fent relleus cada 10 km. La condició imprescindible és fer-ho mentre recullen els residus abandonats als espais naturals  que van trobant al seu pas (plogging).

Un rànking de donacions per incentivar la participació solidària
Una altra novetat d’aquesta edició és que hi haurà un rànking de donacions per incentivar la participació solidària i la conscienciació ambiental dels participants. Els equips que recaptin més diners per a la seva entitat ambiental en seran els guanyadors. Per participar al circuit curt, els equips han de donar un mínim de 300€ a una de les una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya publicades al web Donant Ambiental , i el mateix per als participants al circuit llarg, però en aquest cas la quantitat mínima és de 600€.
 
Esdeveniment esportiu sostenible
La cursa, a més a més, s’organitza de forma sostenible i vol representar un model de gestió per a altres esdeveniments esportius que aspirin a ser alhora solidaris i sostenibles.. S’aplica un pla de gestió ambiental seguint la ‘Guia de bones pràctiques en l’organització i celebració de curses i marxes per muntanya’ de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, com ara l’absència de cintes de senyalització en tot el recorregut (es segueix el recorregut a través de GPS),  l’ús de garrafes d’aigua, gots reutilitzables aliments ecològics en els punts d’avituallament i els dorsals en teixit reciclat.

Comparteix-me:

Manual d’instruccions per gaudir de la natura amb civisme

Els espais naturals són sistemes vius i com a tals són molt sensibles al comportament de les persones i els animals forans. Una actitud cívica i responsable és indispensable quan...

L’emergència climàtica vista per la joventut rural

Joves rurals han mostrat els seus videos aquest divendres en un Festival del Videominut que ha acollit la UAB i que forma part d’un projecte d'alfabetització audiovisual de la Universitat...

Les sortides a la natura també necessiten full de ruta

Tant si sou persones expertes com si no, heu de planificar les visites als espais naturals i tenir molt presents les condicions meteorològiques...