Segons un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid finançat pel Grup Banco Santander i donat a coneixer el juny del 2015, l’olivera de La Farga de l’Arió I, té 1.701 anys i això la converteix amb la més antiga de tot l’estat espanyol i del món, segons paraules del catedràtic del departament d’Enginyeria i Gestió Forestal i Ambiental que ha dut a terme l’estudi, Antonio Prieto Rodriguez. Aquesta olivera hauria estat plantada durant el regnat de l’emperador romà Constantíí (entre el 306 i el 337 dC). Prieto també ha treballat en la datació d’una altra olivera de la Jana, a Castelló, la Farga del Pou del Mas, i en aquest cas l’edat estimada és de 1.182 anys, i va ser plantat el 833, durant l’emirat d’Abderraman II (822 a 852 dC). Els treballs de datació s’han centrat en l’estudi del perímetre del tronc dels arbres a 50 centímetres del terra i, amb telemetria làser, s’ha aixecat la secció que ha permès efectuar els càlculs específics per conèixer l’edat de l’arbre. Es tracta d’un procediment que s’ha utilitzat com a alternativa a altres mètodes, com el carboni 14 o el mesurament dels anells de creixement, que no s’han pogut aplicar en aquest projecte.
Segons un tècnic i mestre jardiner d’arbres antics de la zona, en Joan Bordas, de Jardineria Bordas, la mesura del perímetre de tronc no es la dada més important per determinar l’edat d’un arbre doncs el perímetre depèn de si l’arbre ha viscut en llocs d’altes o baixes precipitacions, de la qualitat de la terra i del tipus de clima. Així, en zones on fa força fred, les oliveres creixen molt menys que en climes suaus. Segons Bordas, l’olivera més vella és una que fa uns 30 anys és va trobar a la vora d’Ulldecona, a la part més freda i es va plantar a l’entrada del garden Bordas. L”olivera La Farga d’Arió conserva la part central, el cor de l’arbre i l’altra ja no el conserva per l’extrema edat que té, doncs la fusta es deteriora amb el pas dels anys.
El Dia Mundial de l’Arbre, també anomenat Dia Forestal Mundial, va ser inicialment una recomanació del Congrés Forestal Mundial que es va celebrar a Roma el 1969. Aquesta recomanació va ser acceptada per l’Organització de Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) en 1971. Per tots aquest dia és molt important perquè és el nostre món on hi ha molts arbres avui en dia gràcies a la col·laboració dels ciutadans i ciutadanes perquè aquest món sigui sempre verd.
El Dia de l’arbre ve a ser un recordatori de la importància de protegir les superfícies arbrades perquè ens donen aire per respirar i el purifiquen.
El 21 de març, coincideix en el primer dia de primavera al hemisferi nord i el primer dia de tardor al hemisferi sud. A la Xina, el dia de l’arbre se celebra el 12 de març i a les escoles es fan campanyes perquè els estudiants plantin arbres aquest dia.
Com en molts països el Dia de l’arbre s’utilitza per plantar arbres i atès que aquesta data no és sempre propícia perquè els arbres arrelin, de vegades es trien altres dates més properes a l’hivern.
Hi ha nombrosos precedents de celebracions de dia o festa de l’arbre. A Catalunya, la més notable és la Festa de l’Arbre organitzada a partir del 1899 per la Societat d’Amics de la Festa de l’Arbre.