Recomanacions de llibres i el projecte del segell Llibre Local, propostes per aquest Sant Jordi

Com a lectures recomanades, per aquest Sant Jordi us hem fet una selecció d'alguns dels llibres que s'han publicat aquests dies i que parlen del canvi climàtic, el medi ambient, la natura o del canvi que requereix aquest món, com són el llibre pòstum de l'Arcadi Oliveres on es pregunta que hem après i com podem actuar, el de la periodista de TV3 Cori Calero parlant del canvi climàtic, el del també periodista i escriptor Santiago Vilanova parlant de l'emergència climàtica, el de la periodista Marta Rodriguez Bosch que ens canta els valor del bosc, el del doctor en Ciències Ambientals Martí Boada en la seva faceta de poeta forestal i el de l'escriptora Isabel Rodriguez Vila. I a més de recomanar-vos aquests llibres que tenen en la natura, el medi ambient i/o el canvi climàtic el seu eix principal, us presentem el segell Llibre Local, un distintiu de país, qualitat, Km 0 i ecoedició.

[foto]

 «Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic. Conèixer-lo per combatre’l» de Cori Calero. Viena Edicions
Imagineu-vos que un dia us lleveu i veieu que, incomprensiblement, el cel s’ha tornat vermell! Totes les televisions, tots els diaris, tothom en parla a les xarxes… No hi ha cap altra notícia al món. Passen els dies i el cel continua sent vermellíssim. I els científics asseguren que això és degut a les emissions de gasos per l’activitat humana. I n’aporten proves irrefutables. Sens dubte tothom sortiria immediatament al carrer a demanar que es fes ja alguna cosa perquè el cel tornés a ser blau. I els polítics correrien a promulgar lleis. Però la realitat és que els efectes de l’escalfament global no són tan visibles, la qual cosa  no vol dir que no existeixin. Aquest llibre vol demostrar que el cel s’està tornant vermell encara que no ho veiem i pretén esperonar-nos a actuar. El canvi climàtic no és el problema més important, és l’únic problema que ens ha d’importar. I ara és el moment d’actuar

«Emergència climàtica a Catalunya. Revolució o colapse» de Santiago Vilanova. Edicions 62
D’acord amb les dades dels sectors científics i amb els símptomes actuals, Catalunya s’encamina cap al col·lapse ecològic. Les pròximes dècades molts sectors i ecosistemes del nos­tre territori tindran greus dificultats a causa d’un clima més càlid, més sec, amb més fenòmens extrems i en un entorn sotmès a una forta pressió sobre els recursos hídrics, un litoral artificialitzat i una agricultura abocada a l’alimentació animal i amb escassa autosuficiència productiva. La crisi del coronavirus, en canvi, ha provocat una disminució de la contaminació i el que hem viscut podria ser un assaig del que caldrà fer.

L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse vol combatre la desinformació sobre un dels temes més importants per al nostre present i el nostre futur: el canvi climàtic. Exposa de manera clara l’estat de la qüestió a Catalunya, mostra els perills a què ens enfrontem, i alerta que si no rectifiquem la gestió del territori i de l’energia, les formes de consumir, produir i treballar, de desplaçar-nos, d’habitar i d’alimentar-nos, patirem molt. Tot un repte present que ha de garantir el futur. Un assaig divulgatiu, exhaustiu i rigorós que apel·la a la consciència crítica del lector. Perquè una nova governança del clima és possible, i la societat civil hi té un paper fonamental.

“Retorno al bosque” de Marta Rodriguez Bosch. Autoedició
Hi ha qui creua països per dinar en un prestigiós restaurant. Altres atrevessen continents per contempla icones turístiques o paisatges extraordinaris. El llibre “Retorno al bosque” proposa caminar per alguns dels millors boscos del món. Però també, recrear-nos en qualsevol entorn forestal que tinguem a prop.

La primera part de el llibre, titulada Banys de bosc. Tot el que cal saber sobre els seus beneficis, se centra en tots els aspectes relacionats amb el bosc des d’una nova perspectiva: la del nostre vincle biològic i emocional. Si de manera intuïtiva ja sabíem que acudir a el bosc és molt saludable, ara estudis científics ho corroboren.

A la segona part, que porta per títol Guia dels boscos més bells de l’món, descobriràs 60 boscos magnífics de Catalunya, Europa i la resta de continents, la seva singularitat i com arribar fins a ells, amb enllaços web per obtenir informació de rutes, mapes , allotjament, etc. Molts d’ells són Patrimoni Mundial per la Unesco. Un llistat únic elaborat per a aquest llibre, on el criteri principal s’ha fonamentat en incloure boscos singulars, antics o verges, que acullen arbres venerables i longeus.

«Poesia forestal» de Martí Boada. El cep i la Nansa edicions.
En el llibre, «Poesia forestal», Martí Boada a qui coneixem més per la seva faceta de científic que d’artista i poeta forestal, recopila més d’un centenar de poemes escrits per ell sobre els boscos. 

Pròleg d’Ona BallóL’autor, com sabem, és un home conegut i reconegut com un dels més grans divulgador científic amb consciència ecologista. El llibre sorprèn i comprèn. Tota una invitació per la regió sensible del poeta que va des de diàlegs amb altres poetes (Neruda, Vinyoli…) a altres científics (Wagensberg, Margalef…), a gent del Montseny, fins a totes la bellesa de la lora i la fauna.

“Poesia forestal” travessa els orígens del coneixement i la passió. L’amor cap a l’entorn natural, la crida al canvi, el viatge a l’altre hemisferi, el laberint del temps, l’amistat, l’espera i l’observació… L’origen de totes aquestes vivències i històries motiven l’acció, són la primera raó que animen l’escriptura, el punt on una altra forma de comunicar amb la natura comença. Més de 130 poemes que donen testimoni (i plaer) del vast univers boadià.

Martí Boada: Referent en l’àmbit de leducació ambiental i prestigiós expert que forma part del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. Ha publicat uns 100 llibres sobre medi ambient, sostenibilitat, socioecològia dels boscos del món… Diversos articles científics… Ara ens obsequia aquest poemari, la seva saviesa en to poètic.

“Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar” d’Arcadi Oliveres. Angle Editorial
«Aquesta pandèmia és un avís del planeta perquè canviem el nostre model econòmic. Hem de viure amb menys” Que es produeixi una pandèmia global o que en ple segle XXI haguem de cridar “llibertat presos polítics” no són fets casuals. Hem construït un món de relacions internacionals complexes, amb un sistema capitalista que perpetua les desigualtats controlat per governants i poders fàctics que actuen sense frens, en un planeta que està dient prou, mentre la Mediterrània s’omple de persones que s’ofeguen… Potser aquesta no era la fotografia que havíem imaginat del món que deixarem a les noves generacions.

Fent memòria de les seves lluites i de la seva vida, l’economista altermundista i referent dels moviments socials Arcadi Oliveres repassa en aquest llibre els conceptes que han guiat el seu posicionament: democràcia, refugiats i migracions, capitalisme, canvi climàtic, antiarmamentisme, cultura de la pau… Podem, així, entendre fins on hem arribat, què hem après de tot allò viscut i explicar on són les claus per creure, encara, que aquest és un món habitable. L’Arcadi ens adverteix: estem obligats a l’esperança. Perquè l’esperança és l’únic motor per a l’acció.   Edició i pròleg de Mar Valldeoriola

«Seis dedos» d’Isabel Rodriguez Vila. Autoedició
En aquesta seva primera novel·la de ficció, Isabel Rodriguez Vila ens parla parla de la contaminació ambiental amb l’objectiu de conscienciar i provocar un canvi d’actitud per frenar l’abandó de residus als entorns naturals.

Barcelona i el Carbie són els punts de connexió. Una parella de submarinistes identifica en una illa, suposadament inhabitada, a una ètnia desconeguda per al món. Conviure amb ells canvia la seva escala de valors a l’interpretar la seva espiritualitat i rituals ancestrals.

La natura, el déjà vu, les regressions, tràngols, i la Màgia de l’Somni els revela l’autoconeixement i els vingula amb l’origen de l’ésser. Els diàlegs són la herrramienta per conèixer l’autenticitat de les seves vides; la seva connexió amb la Mare Terra, a els inspirador encreuament de sentiments, el indici d’altres dimensions en els diferents estats de consciència i el compromís adquirit: «Agrair la vida com un regal, seguint la filosofia Carpe Diem, però, sobretot, estimant. Havien après que el “amor” ho abasta tot ».

Llibre Local, un segell distintiu de país, Km0 i ecoedició

Tot i que Llibre Local ja fa 8 anys que va néixer, de la ma de l’editorial Comanegra, enguany el segell s’ha ampliat i integra 7 editorials més: Llibres Parcir, Nanit Editorial, Piscina, petit oceà, La Topera, Mosaics, Pol·len edicions i Yekibud. Les 8 editorial que a dia d’avui integren Llibre Local celebren aquest Sant Jordi conjuntament a l’antiga Fàbrica Lehmann, amb parada i venda de llibres entre les 10h i les 20h.

A més de KM zero i ecoedició, el segell Llibre Local garanteix un control dels impactes ambientals, treball i talent local amb el conseqüent pagament d’impostos a Catalunya, inversions al país i condicions laborals dignes i conegudes. En definitiva, Llibre Local és una eina informativa i una marca de qualitat que garanteix uns estàndars ètics i de compromís de les editorials que el subscriuen.

Llibre Local és un projecte obert a totes aquelles editorials que s’hi vulguin adherir i, de tet, des de la seva presentació pública el passat 23 de març, ja n’hi ha moltes que han expressat el seu interès per formar-ne part i adherir-se a la iniciativa.


Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...