L’Hora del Planeta

Nova convocatòria mundial d'apagada elèctrica durant una hora per "encendre" el planeta, crear consciència sobre la necessitat d'actuar contra el canvi climàtic i fer arribar aquest missatge als polítics. El Fòrum Mundial per la Natura (WWF), entitat organitzadora, espera que enguany augmentin les xifres de participació de l'any passat en què més de 4000 ciutats de 88 països van seguir la convocatòria. A Catalunya, el govern s'afegeix simbòlicament a l'apagada amb el tancament dels llums de la façana de la Generalitat.

Els registres d’enguany a l‘Hora del Planeta (dissabte 27-3-2010, entre les 20:30 i les 21:30h) superen els 120 països i i les 3400 ciutats del món, unes xifres que s’espera que augmentin encara més en aquesta tercera edició de la convocatòria. L’objectiu de la convocatòria de WWF, que convida a tancar llums i electrodomèstics durant una hora, és “generar impuls polític per a l’adopció d’un tractat mundial ambiciós, just i vinculant sobre clima per reduir les nostres emissions de carboni, després dels decebedors resultats de la Cimera de Copenhaguen”. El Secretari General de la ONU, Ban Ki Moon, també s’ha afegit a l’Hora del Planeta amb l’enviament d’un missatge de suport a la campanya a ciutadans, empreses i governs.

Recordem que en la primera edició de l’Hora del Planeta, que va sorgir a Sidney, només hi va participar un país, una ciutat, unes 50.000 llars i uns 2.000 edificis d’empreses i negocis. En la segona edició, la del 2009, la participació va aplegar 88 països i unes 4000 ciutats. Per enguany, les previsions superen ja els 120 països i les 3400 ciutats registrades, a banda de les institucions, com la Generalitat a Catalunya, que ha anunciat oficialment que s’afegeix a l’apagada i que tancarà “els llums de la façana del Palau de la Generalitat”.

També per aquest any, la secció espanyola de WWF ha adoptat la cançó Madre Tierra del duo madrileny Shivaritas, com a cancó oficial de l’Hora del Planeta. En aquest sentit, Shivaritas ha cedit MADRE TIERRA com homenatge al planeta i l’interpretarà en directe a les 20:30 al Parc del Retiro de Madrid, on també hi ha previst celebrar la I Cursa pel Planeta.
A banda d’aquestes, hi ha activitats previstes activitats a les diferents ciutats on es celebra l’Hora del Planeta.

L’HORA DEL PLANETA 2010
1. Què és l’Hora del Planeta?
L’Hora del Planeta és una iniciativa global de WWF on els individus, escoles, organitzacions, empreses i governs apaguen els seus llums durant una hora per votar a favor de l’acció sobre el canvi climàtic. En votar amb els seus interruptors de llum, els participants de l’Hora del Planeta envien un poderós missatge visual als seus dirigents exigint acció immediata sobre el canvi climàtic.

L’Hora del Planeta és l’esdeveniment climàtic més gran en la història. En el 2009, van participar més de 4,000 ciutats en 88 països, incloent 200 ciutats espanyoles.
WWF espera a través de l’Hora del Planeta generar impuls polític per a l’adopció d’un tractat mundial ambiciós, just i vinculant sobre clima per reduir les nostres emissions de carboni, després dels decebedors resultats de la Cimera|Cim de Copenhaguen.

2. Quan és la pròxima Hora del Planeta?
L’Hora del Planeta tindrà lloc el dissabte, 27 de març de 2010 a les 20:30, hora local.

3. Què es té planejat per a l’Hora del Planeta 2010?
Dissabte, 27 de març 2010 a les 20:30 cents de milions de persones a tot el món apagaran els seus llums durant una hora, simbòlicament, cridant a l’acció sobre el canvi climàtic. A Espanya, WWF busca el suport continu d’ajuntaments, empreses i altres institucions, així com dels milions d’espanyols que van votar amb el seu interruptor durant l’Hora del Planeta 2009.

4. Què va succeir durant l’Hora del Planeta el 2009?
En el 2009 uns mil milions de persones de més de 4.000 ciutats a 88 països van participar en l’esdeveniment. A Espanya van participar uns 4 milions de persones i 200 ciutats, apagant edificis emblemàtics com l’Alhambra de Granada, la Cibeles, el museu Guggenheim, la torre Agbar de Barcelona i cents d’edificis més.

El món va respondre de forma increïble, apagant el Pont Brooklyn de Nova York, l’Edifici Empire State, el Pont Golden Gate, les Grans Piràmides de Giza, l’Acròpolis i el Partenón a Atenes, la Basílica de San Pedro a la Ciutat del Vaticà|Vaticà, el Big Ben i les Cases del Parlament en Londres, el Palau dels Elíseos i la Torre Eiffel a París, el Niu d’Ocells i el Cub|Galleda d’Aigua a Beijing, la Simfonia dels Llums a Hong Kong, La Casa de la Opera de Sídney i l’estàtua de Cristo Redentor en Riu de Janeiro.
També es va comptar amb el suport del Premi Nóbel, Arquebisbe Desmond Tutu, el Secretari General de l’ONU, Banki Moon i multitud d’actors, cantants i esportistes. A Espanya
van col•laborar amb el seu testimoni cantants com Sergio Dalma, Rafael, Miguel Bosé i Alejandro Sanz, actors amb José Coronado i Goya Toledo.

5. Com puc animar amics i familiars a unir-se a la lluita contra el canvi climàtic?
En www.wwf.es/horadelplaneta es trobaran diverses eines que pot usar per convidar els seus amics i familiars a participar en la lluita contra el canvi climàtic.

6. És l’esdeveniment l’Hora del Planeta un simple acte simbòlic?
Els símbols són molt poderosos. Des del Motí del Te fins a les protestes pacífiques dels anys 60, els símbols han pogut encendre l’espurna del canvi que ha corregut per tot el planeta. Apagar l’interruptor per a l’esdeveniment de l’Hora del Planeta és una forma en què les persones es poden implicar i exigir acció onsevulga que siguin. És fàcil de manera que tots poden participar sense importar la seva ubicació, edat o nivell d’ingressos. Un gest és un símbol; mil milions de gests és una acció global.

7. Què estan fent els governs quant al canvi climàtic?
El desembre, els líders del món es van reunir a Copenhaguen per crear un acord internacional que aborda el canvi climàtic reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El resultat va ser insuficient i decebedor, ja que no es va aconseguir arribar a un consens per produir un nou acord ambiciós, just i vinculant per lluitar contra el canvi climàtic. L’actual situació política de tensió creixent entre EE.UU i Xina, els desencontres|destrobades entre els països desenvolupats i en via de desenvolupament i una economia global encara en recessió, dibuixen el panorama sobre el qual cal definir la campanya aquest any.

8. Quina és la relació de l’Hora del Planeta amb WWF?
L’Hora del Planeta és una iniciativa liderada per WWF, que es basa fortament en el suport dels seus valuosos socis. Mentre que WWF és l’organització principal que va concebre l’Hora del Planeta, molts altres grups i ONGs continuen recolzant l’Hora del Planeta any després d’any.

9. Per què està fent WWF front al canvi climàtic?
WWF té el compromís de salvar els hàbitats i espècies més amenaçats del planeta, incloent els tigres, rinoceronts, elefants i óssos polars. Per fer-ho amb eficàcia WWF s’ha de centrar en les amenaces més imminents, sent el canvi climàtic un punt comú per a totes elles.
En poques paraules, el canvi climàtic canvia el joc. Amenaça amb desfer els grans progressos realitzats en la conservació de les regions i animals més importants i més amenaçats del món.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...