El recinte de Sant Miquel del Fai hauria d’obrir portes abans de finals d’any

Segons les darreres informacions facilitades per la Diputació de Barcelona que és l'actual propietària d'aquest espai natural, la data de reobertura de l'aquest espai natural s'ha fixat per aquest any. De fet, es volia reobrir l'espai abans de l'estiu, però finalment no ha estat possible. L'espai va tancar portes el juny del 2017. Sant Miquel del Fai és una finca d'alt valor natural i patrimonial travessada pels rius Rossinyol i Tenes. La seva extensió és de 70,5 ha, situada als municipis de Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja, a cavall entre les comarques del Vallès Oriental i el Moianès. Pel conjunt dels seus valors patrimonials i naturals, com a indret d?interès històric i arquitectònic, integrat dins l?Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí, inclòs en la Xarxa Natura 2000, Sant Miquel del Fai és un indret de referència.

[foto]

La Diputació de Barcelona reobrirà l’espai natural de Sant Miquel del Fai abans de l’estiu segons va anunciar la presidenta de la Diputació, Núria Marín, durant una visita institucional a la comarca del Vallès Oriental, als municipis de Sant Feliu de Codines i Lliçà d’Amunt, el passat mes de novembre. De fet, la reobertura de Sant Miquel del Fai ha estat un dels temes centrals de la trobada mantinguda entre la presidenta de la Diputació i alcaldes i regidors de la comarca. La Diputació de Barcelona es propietària del conjunt de l’espai natural de Sant Miquel del Fai des del 2017, any en què el va adquirir  amb la voluntat d’adaptar-lo. Ha estat tancat al públic des d’aleshores, per poder-hi fer les obres de condicionament necessàries. El conjunt de l’espai natural de Sant Miquel del Fai és un Bé Cultural d’Interès Nacional i està inclòs dins del Pla d’espais d’Interès Natural dels Cingles del Bertí, fet pel qual les obres d’adequació s’han ajustat totalment als objectius de conservació patrimonial.

La previsió és obrir el recinte natural al públic un cop acabin les obres d’adequació de la zona d’aparcament, que van començar el mes d’octubre del 2021

Una vegada assolits els objectius de millora d’infraestructures i seguretat, la Diputació preveu en el pla d’usos altres inversions que es duran a terme amb el recinte ja obert. Principalment, es vol recuperar la imatge natural de les baumes situades al voltant del llac del salt del torrent Rossinyol.

Un espai de lleure i de divulgació històrica i científica

Pel que fa a les línies estratègiques d’actuació, el Pla d’usos contempla l’ordenació dels espais que componen el conjunt; integrat pel patrimonial cultural i també el natural, que inclou àmbits com la geologia, l’aigua i la biodiversitat, definits com elements característics de Sant Miquel del Fai. L’objectiu és fomentar la seva qualitat educativa i divulgativa adreçada a tot tipus de públics, ja sigui escolar o familiar, com l’especialitzat i internacional.

El Pla actua en diferents àmbits dels espais. Per una part la zona forestal, amb una proposta de gestió activa de les masses forestals i la biodiversitat, tant per a la prevenció d’incendis com també per una finalitat científica i demostrativa. I, de l’altra, les àrees d’accés i serveis, com el condicionament de l’aparcament i l’espai de benvinguda o l’adequació dels accessos per a persones amb mobilitat reduïda. Pel que fa als espais patrimonials històrics i naturals, el Pla aposta per l’eliminació d’alguns dels elements constructius i per la seva naturalització, així com per l’adequació de les sales i espais per a la seva correcta legalització i ús.

El Pla també aposta per la promoció de la Casa del Priorat per a exposicions permanents vinculades a l’espai històric i natural, i una sala com espai polivalent per a l’organització d’activitats relacionades amb l’educació ambiental o el coneixement de l’espai i per fper er-hi actes també part dels ajuntaments i les entitats dels municipis propers. Tanmateix, a casa del Priorat serà també el centre d’interpretació del conjunt de l’espai natural protegit dels cincles de Bertí. En aquesta línia, el Pla proposa un conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya pel funcionament d’aquest centre, així com convenis amb els ajuntaments i els consells comarcals per al funcionament de l’equipament.

La darrera visita de la Diputació i els alcaldes a la zona va ser el novembre del 2021

En aquesta veisita, la presidenta de la Diputació Núria Marin va explicar que s’han finalitzat les actuacions relacionades amb l’entorn natural i  que “per tant podem garantir la seguretat de tots els visitants en tots aquests espais naturals. Actualment s’està treballant en la zona d’aparcament, per als usuaris que arribin en vehicles, i quan finalitzi aquesta obra la propera primavera obrirem l’espai natural de Sant Miquel del Fai”.

La presidenta Marín ha volgut destacar la importància d’aquest espai que és tot un referent a la comarca del Vallès Oriental i el Moianès. «De manera gradual s’anirà obrint l’espai fins arribar al 100% de tota la seva capacitat i oferta, però la prioritat de la Diputació és la seguretat dels visitants i així es podrà ja començar a gaudir de tot l’entorn natural», ha dit Marín.

Per tal de fer totes les actuacions s’ha elaborat un Pla d’Usos que «ha estat la base per rehabilitar l’espai, tot i que és imprescindible el treball conjunt amb els municipis de l’entorn de Sant Miquel del Fai perquè aquest Pla d’Usos sigui un document viu i dinàmic que s’ajusti a les necessitats que van sorgint i que inclogui noves propostes per millorar cada dia aquest entorn privilegiat» ha reblat Marín.

Per últim en aquest sentit la presidenta de la Diputació ha recordat «la vocació pública i local de la corporació i la seva voluntat ferma de compartir amb els municipis de l’entorn aquest espai magnífic perquè la ciutadania pugui gaudir plenament  d’un espai que serà públic i obert a tothom».

La Diputació de Barcelona va adquirir el conjunt de Sant Miquel del Fai el 2017 

Des d’aleshores, el recinte ha estat tancat al públic, i s’hi han anat fent les obres de condicionament necessàries. Durant aquest temps, i tot i els aiguats que s’han patit i la pandèmia de la Covid19 que han retardat les obres, s’ha reforçat la seguretat de les instal·lacions, amb treballs d’estabilització dels talussos i de renovació dels 1.500 metres de baranes de tot el circuit, de l’enllumenat i del cablejat exterior.

El conjunt de l’espai natural de Sant Miquel del Fai és un Bé Cultural d’Interès Nacional i està inclòs dins del Pla d’espais d’Interès Natural dels Cingles del Bertí, fet pel qual les obres d’adequació s’han ajustat totalment als objectius de conservació patrimonial.

El desembre de 2018 la Diputació de Barcelona també va adquirir el cartulari del monestir benedictí de Sant Miquel del Fai, un document del segle XIV i de gran importància històrica.

A la columna de la dreta d’aquesta plana, a l’apartat d’Informació relacionada, trobareu alguns enllaços a noticies que hem anat publicant sobre l’espai natural de Sant Miquel del Fai des del teu tancament i adquisició per part de la Diputació.  

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...