Les platges del Delta de l’Ebre redueixen els residus reduint els gots de plàstic d’un sol ús

Aquest estiu s'han emprat a les guinguetes de les platges dels municipis del Parc Natural del Delta de l'Ebre uns 22.000 gots reutilitzables per lluitar contra l'ús de plàstics d'un sòl ús i conscienciar la ciutadania sobre l'impacte ambiental de les deixalles marines. El projecte s'ha desenvolupat en 14 guinguetes de Deltebre, l?Ampolla, Amposta, la Ràpita i Sant Jaume d?Enveja. També s'han emprat gots reutilitzables en un total de deu festes populars de la zona, com ara la Buda&Bike de Sant Jaume d'Enveja, les Festes Majors d'Amposta, Ia III Festa Ecoturisme de l'Aldea, el certamen Orígens de la Ràpita o la Festa de la Sega dels Muntells. L'experiència pilot s'ha fet en el marc d'una prova pilot que ha permès evitar més de 35000 gots de plàstic d'un sol ús, i s'ha portat a terme en el context del projecte europeu Plastic Busters MPAs, que finança el programa Interreg Med i en el qual participa l'Agència de Residus de Catalunya a través del Centre d?Activitat Regional pel Consum i la Producció Sostenible (SCP/RAC).

Tant els clients de les guinguetes de platja com els participants de les festes podien emprar els gots reutilitzables amb el logotip del projecte i el de la iniciativa “Per un Delta net” a canvi d’un dipòsit que, en retornar-los, els clients podien recuperar. Així mateix, es va posar en marxa una campanya de difusió per donar a conèixer els beneficis del projecte i de l’ús de gots reutilitzables. S’ha identificat que prop del 90% dels residus que es recullen a les platges del delta de l’Ebre són plàstics en diferents formats.

La prova pilot també coordinava la recollida i neteja dels envasos en aquelles guinguetes que no disposaven d’un sistema de neteja, i en els festivals i festes que els van fer servir. Una tasca que ha dut a terme la Fundació el 7 d’Astres d’atenció a persones en risc d’exclusió social, que juntament amb l’Escola del Parc han estat els socis locals d’aquest projecte europeu.

Aquest sistema ha permès calcular que la utilització d’envasos reutilitzables ha evitat l’ús de com a mínim uns 35.000 gots de plàstic d’un sòl ús. Una xifra que, segons estima l’SCP/RAC, pot ser superior, ja que el tractament de dades no ha permès incloure l’ús que n’han fet els establiments que disposaven de servei propi de neteja, pràcticament la meitat. 

El projecte europeu Plastic Busters MPAs

El projecte europeu Plastic Busters MPAs té com a objectiu mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines protegides (AMP), i consolidar així els esforços que tenen lloc a tot el Mediterrani per lluitar contra les deixalles marines. El projecte comporta accions dirigides a tot el cicle de gestió de les deixalles marines, des del seguiment, mostreig i avaluació de les deixalles marines i els seus impactes, fins a la prevenció i mitigació amb l’aplicació de proves pilot en àrees marines protegides per poder avaluar quines mesures poden ser més eficients en origen per tal d’impedir la generació d’aquestes deixalles.

El projecte Plastic Busters MPAs, projecte Interreg Med, reuneix 15 socis de 8 països mediterranis: Albània, Xipre, Croàcia, França, Itàlia, Grècia, Eslovènia i Espanya, que  apliquen una estratègia integrada, multidisciplinària i transnacional amb l’objectiu principal de protegir la biodiversitat, especialment les espècies amenaçades i els seus hàbitats naturals, dels impactes de les deixalles marines.

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...