Impulsada per Junts per Catalunya, ERC, PSC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, la futura Agència de la Natura ha provocat molta controvèrsia en el territori i per part de diferents agents i col·lectius. Per contra més de 280 organitzacions han signat un manifest on reclamen la seva aprovació urgent perquè consideren que ha de comportar importants beneficis.
[foto]
“Hem arribat a un consens que no agrada a totes les parts però és el resultat d’un procés democràtic”, explica el president de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, Marc Vilahur. “Haguera pogut ser més plural però l’emergència climàtica ens obliga a donar respostes àgils; necessitem impulsar lleis que protegeixin la natura”, afegeix.
Un cop aprovada la creació de l’Agència de la Natura -aquesta setmana se sotmet a debat i votació en el Parlament de Catalunya- “caldrà posar-la en marxa de manera que sigui el més plural i transversal possible”, segons Vilahur. Un dels objectius “és fer front al repte de l’emergència ambiental real” i l’altre “és que sigui propera al territori i per això ens cal la col·laboració dels diferents actors”. Conscient que té un nombre important de detractors, Vilahur ho considera normal perquè “ningú té la certesa que l’Agència sigui dolenta però sí que hi ha molts dubtes que sigui efectiva”. Per aquest motiu els demana paciència i que esperin a veure els resultats un cop l’Agència iniciï el seu camí. “La Llei d’Espais Protegits també va ser conflictiva i ara s’ha vist que ha estat molt efectiva perquè ha generat feina i riquesa en el territori”, afegeix.
La creació d’una conselleria de Medi Ambient
Països com Alemanya, Anglaterra, Escòcia o França ja disposen d’agències de la natura “però dotades de majors competències que la proposta catalana”. Per aquest motiu tot i les bonances de la futura Agència de la Natura, els signats del manifest creuen que cal fer “un salt endavant i anar en la direcció que marquen els estàndards comunitaris actuals” i aquests passen per la creació d’una conselleria de Medi Ambient “amb les competències i recursos suficients que tingui capacitat d’impulsar polítiques transversals” i també per l’aprovació d’una llei de biodiversitat “que actualitzi, ordeni i posi les bases de les polítiques de conservació a Catalunya”.