Les comarques del Baix Penedès i el Garraf es troben en alerta del pla Inuncat per les pluges intenses d’aquesta matinada

Protecció Civil activa l'Alerta del Pla INUNCAT per les precipitacions intenses al Baix Penedès i al Garraf. Les pluges intenses han afectat el Baix Llobregat i el Barcelonès Protecció Civil recomana extremar les precaucions al litoral i prelitoral a l?entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundables. Les tempestes d'aquesta nit i matinada han estat especialment intenses entre el Camp de Tarragona i el Baix Llobregat, amb acumulacions >50 mm en alguns punts,

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per les pluges intenses que han superat els 40 l/m2 en 30 minuts al Baix Penedès i al Garraf i per les incidències que estan generant.  El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu la possibilitat de superar el llindar de 20 l/m2 en 30 minuts a tot el litoral i prelitoral de Barcelona i Girona

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 255 avisos relacionats amb les pluges, principalment per inundacions. D’aquests avisos, 118 han estat a la comarca del Garraf (88 dels quals a Vilanova i la Geltrú), 60 al Baix Llobregat (45 dels quals a Castelldefels), 35 al Baix Penedès, 21 al Tarragonès, 9 al Barcelonès, 7 al Baix Camp, 3 a Osona i 2 al Bages. Derivat de les trucades, des de l’inici de l’episodi, els Bombers de la Generalitat han atès ja 103 avisos per pluja, principalment a la comarca del Garraf. En tots els casos es tracta d’inundacions de baixos, aparcaments i acumulació d’aigua en carrers, rotondes i terrats d’edificis. No hi ha cap persona ferida.

A Vilanova i la Geltrú la circulació per la majoria del carrers de la població és molt dificultosa i hi ha hagut problemes d’accés a l’estació de Renfe del municipi, tot i que a hores d’ara ja s’ha restablert la situació.

Registre de superacions a (l/m2 en 30 minuts):
Cunit 56 l/m2
Vilarodona 36 l/m2
Tarragona 27 l/m2
Nulles 25 l/m2
Vendrell 24 l/m2

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès dos avisos d’hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l’increment del cabal de les rieres:
Al Baix Penedès: riera de la Bisbal (el Torrent del Lluc i la riera de Marmellar que també pot afectar els municipis de Sant Martí Sarroca, Castellví de la Marca i Castellet i la Gornal de l’Alt Penedès ).
Al Garraf: riera de Jafre, Begues, Ribes, riu Foix i les altres rieres litorals del Garraf.

S’ha activat en alerta el Pla d’Autoprotecció (PAU) a la C-32 a Sitges-Castelldefels per les tempestes i aigua a la calçada. En aquests moments hi ha dos carrils tallats a la C-32 a Castelldefels sentit Barcelona per inundacions.

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil de la Generalitat recomana informar-se de la situació meteorològica i les possibles afectacions viàries abans de sortir de casa. Convé extremar les precaucions a l’entorn de rius i rieres perquè poden portar aigua abundant de forma sobtada i convertir-se en una zona extremadament perillosa.

De la mateixa manera i de forma genèrica, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. No deixeu els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius. Qui condueixi de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

Augmentar la distància de seguretat.
Reduir la velocitat.
En cas de patir aiguaplaning: no s’ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...