La verema es preveu bona, malgrat les altes temperatures que han afectat la producció en zones del Priorat, la Ribera d’Ebre o l’Alt Empordà

La verema d'aquest 2019 es preveu, de manera general i a totes les denominacions d'origen, de quantitat igual o una mica superior a la mitjana, excepte en aquelles zones que han sofert danys greus per l'onada de calor del mes de juny. Del 25 al 30 de juny, les altes temperatures van afectar parcel·les vitícoles situades a les comarques al Priorat, Ribera d'Ebre, Alt Empordà i Terra Alta i en casos puntuals del Bages. Les pèrdues de producció més importants ha estat en vinyes joves d'aquestes zones, de menys de 15 anys i amb poca retenció hídrica al sòl. La varietat més afectada ha estat la carinyena. D'altra banda, els viticultors es mostres contraris al preu que els grans cellers volen pagar per la collita d'aquest any.

[foto] 
Enguany, e
s preveu una verema amb producció similar a la mitjana i amb una qualitat sanitària òptima

Segons els serveis tècnics de l’INCAVI i dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes, la verema arriba amb una mica de retard respecte els darrers anys.
Per zones vitícoles, a la subzona de Raimat de Costers del Segre ja van començat a collir el 8 d’agost. Al Penedès i a la a la Ribera d’Ebre es començarà a collir entre el 15 i el 20 d’agost, principalment chardonnay i pinot noir. La DO Tarragona preveu un retard d’entre 7 i 10 dies, començant a collir chardonnay el 15 d’agost i macabeu cap al 25 d’agost. A la resta de Denominacions d’Origen es generalitzarà l’inici de la verema la primera setmana de setembre i s’allargarà fins a mitjans o finals d’octubre amb les varietats més tardanes. Pel que fa la qualitat sanitària del raïm és òptima.

[foto] 

Les condicions meteorològiques han fet que les afectacions de míldiu, oïdi i corc del raïm hagin sigut molt baixes, gairebé inexistents. Caldrà estar amatent en les precipitacions del mes d’agost i setembre, que poden incidir en el volum final de producció, però a hores d’ara es pot afirmar que la collita tindrà uns valors similars a la mitjana.

Protestes contra el preu del raïm 

Les associacions Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès han convocat els viticultors aquest dimecres 14 d’agost per protestar contra el preu del raïm que els cellers més grans volen pagar la present campanya. La concentració es farà dimecres 14 d’agost a les 11 del matí davant el Centre Àgora de Vilafranca del Penedès, situat a la Plaça l’Àgora, núm 1. 
Durant la mobilització, és previst que es llegeixi un manifest conjunt de les tres entitats, en el qual s’exposarà la problemàtica i les demandes dels representants dels viticultors.

[foto]

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...