[foto]
El moviment Fridays for Future ha sortir al carrer aquest divendres a la tarda per commemorar el dia d’Acció Global pel Clima (que, a més del 19 de març, té diverses dates en el calendari com el 24 d’octubre, el 25 de setyembre) i denunciar que el sistema econòmic i social actual els “roba” el “temps” i la “vida” davant de l’emergència climàtica. En un manifest, el moviment alerta que aquest sistema, que defineix com a “racista, imperialista i patriarcal”, els “deixa sense futur” i els “precaritza el present” i exigeix “nous temps”. Els activistes pel clima també adverteixen en el manifest que la pandèmia de la covid-19 és el “símptoma d’una crisi sistèmica”.
[foto]
La protesta, que ha comptat també amb ponències de la PAH, del sindicat de llogateres i d’acció ecofeminista, ha estat centrada en la necessitat de fer vincles entre les persones i moviments per sobreviure les presents crisis, ha comptat amb la participació de varietat d’artistes que han donat ritme i moviment a l’acció estàtica; i una performance musical a càrrec de Climate Sessions.
El dia d’Acció Global pel Clima ha retornat el moviment ecologista estudiantil als carrers de diferents ciutats del món amb protestes com la de Barcelona que ha aplegat desenes de persones a Arc de Triomf per demanar que és “temps d’actuar” davant de l’emergència climàtica. Les mobilitzacions pel clima han estat convocades a més de 700 ciutats d’arreu del món aquest divendres.
Mar Mirabete, portaveu del moviment a Barcelona, ha afirmat que el sistema actual, basat en la “inacció política” i la “promesa de falses solucions”, els està “robant el temps”. “Necessitem una transició cap a un món ecosocial acompanyat de justícia climàtica”, explica. Abans de la pandèmia, els moviments ecologistes havien començat a tenir pes en l’agenda social i mediàtica però, en l’emergència sanitària pel coronavirus, han perdut visibilitat pública. “No podem sortir de la crisi de la covid-19 sense sortir de la crisi climàtica, perquè les dues estan relacionades; tenen la mateixa causa: un sistema que no contempla els límits geofísics del planeta”, ha advertit Mirabete. L’acció a Barcelona ha consistit en una performance amb una xarxa sostinguda per diversos activistes i amb l’actuació de tres ballarins. També s’ha fet un petit concert i han intervingut representants de diversos col·lectius socials, com els Iaioflautes o dels moviments per l’habitatge, per visualitzar el que consideren lluites compartides davant d’un sistema econòmic i social que els “precaritza” el present.