L’ecòleg nord-americà David Tilman guanya la X edició del Premi Ramon Margalef d’Ecologia

Tilman és un influent líder en el camp de l'ecologia, destacat per la seva recerca sobre els efectes de la biodiversitat en el funcionament dels ecosistemes, incloent-hi l'estabilitat, la productivitat i la resiliència a les invasions d'espècies, un dels temes favorits de la recerca de Ramon Margalef. Els seus estudis han tingut i tenen un gran impacte en diferents aspectes de la gestió i la comprensió del funcionament i productivitat dels ecosistemes. El Premi Ramon Margalef el va crear la Generalitat de Catalunya fa 10 anys, l'any 2004, per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

El jurat del Premi Ramon Margalef ha decidit guardonar enguany l’ecòleg nord-americà David Tilman per “ser un veritable líder en el camp de l’ecologia i fornir, al llarg de la seva carrera científica, moltes noves idees que han tingut una influència duradora en la disciplina”. També ha volgut destacar que “la seva recerca ha obert noves vies d’estudi que han seguit molts ecòlegs, que són els seus fills intel•lectuals”. Tilman va desenvolupar un model de la competència pels recursos, demostrant que la biodiversitat és essencial per als ecosistemes estables i productius, i corroborant el valor de la protecció d’espècies en perill d’extinció. En concret, ha fet recerca sobre els efectes de la biodiversitat en el funcionament dels ecosistemes, incloent-hi l’estabilitat, la productivitat i la resiliència a les invasions d’espècies, un dels temes favorits de la recerca de Ramon Margalef. Darrerament, s’ha dedicat a qüestions de sostenibilitat, en particular de l’agricultura i de la producció de biocombustibles.

David Tilman va néixer a Aurora, Illinois (EUA), l’any 1949. Titular de la Càtedra Presidencial McKnight en Ecologia, professor a la Universitat de Minessota i a la Universitat de Santa Barbara, a Califòrnia, i membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units ha treballat, entre d’altres, amb el professor d’Economia Aplicada Stephen Polasky per calcular els costos totals de diferents biofuels. Des de l’any 1992 dirigeix l’Àrea d’Història Natural del Cedar Creek Ecosystem Science Reserve. Tilman ha estat premiat en nombroses ocasions a nivell internacional per la seva tasca científica.

Desè aniversari del Premi Ramon Margalef
El Premi Ramon Margalef d’Ecologia el va crear l’any 2004 la Generalitat de Catalunya per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel•lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff i, l’any passat, Sallie Chisholm.

David Tilman recollirà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2014 en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, el mes d’octubre proper.

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...