L’ACA i el Consorci Besòs Tordera treballen conjuntament amb les administracions implicades en la gestió i recuperació del riu Besòs
En la darrera reunió, celebrada divendres 20 de desembre, han participat tècnics de totes les administracions implicades en la gestió i la recuperació del Besòs (ajuntaments de Montornès, Montmeló, Mollet, Martorelles, Sant Fost, La Llagosta, Montcada Reixach, Santa Coloma de Gramaet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona, així com l’ACA, la Diputació de Barcelona, Consocrci del Besòs, AMB, Agents Rurals i Zoo de Barcelona) i han acordat que en les properes setmanes se seguirà analitzant l’estat de l’aigua i es prendran mesures per recuperar la fauna, unes mesures que es concretaran en la propera trobada d’aquí a unes setmanes.
En l’anterior trobada, el passat 17 de desembre, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el president del Consorci Besòs Tordera, Josep Monràs, per avaluar l’evolució del riu Besòs després de l’episodi de contaminació registrat el dimecres passat, arran de l’incendi d’una indústria a Montornès del Vallès (Vallès Oriental).
Les primeres analítiques, recollides el mateix dia 11, van evidenciar altes concentracions de substàncies volàtils presents en dissolvents. Aquests productes, no obstant, tenen una ràpida evaporació. Per aquest motiu, a falta de disposar de més resultats, i arran de les diverses inspeccions fetes en el riu Besòs, s’ha apreciat una millora de la qualitat de l’aigua. Arran d’aquesta millora s’ha notificat a la Diputació de Barcelona la possibilitat d’aixecar la prohibició d’accés al parc fluvial del riu Besòs.
L’ACA i el Consorci Besòs Tordera han acordat un pla de mostreig per a les properes setmanes, que inclou mostres d’aigües superficials, subterrànies i costaneres, i que s’estendrà fins el mes d’abril de 2020 per a seguir l’evolució de la qualitat de l’aigua del riu.
Durant la trobada també s’han fixat les línies de treball que cal adoptar per retornar la normalitat a aquest tram del riu al més aviat possible i assegurar la seva qualitat en el futur. La primera d’elles passa per establir com s’ha de gestionar la recuperació de la biodiversitat i, l’altra, per dur a terme un estudi dels canvis o protocols que cal introduir en els sistemes de sanejament per minimitzar en el futur l’impacte d’aquest tipus de sinistres. Accions que s’emmarquen dins la unitat d’acció que es va acordar divendres a la reunió mantinguda al Consorci del Besòs entre totes les administracions implicades (ajuntaments, Diputació de Barcelona, ACA, Generalitat de Catalunya, Consorci del Besòs i Consorci Besòs Tordera), durant la qual es va analitzar la situació i es va apostar pel treball conjunt.
Tasques de descontaminació
Arran de les diverses inspeccions dutes a terme en els darrers dies, es va constatar en el canal de pluvials de l’empresa afectada per l’incendi la presència de tolls d’aigua contaminada que podien arribar a riu en cas de pluja. Des de l’ACA s’ha instat a dur a terme els treballs per a retirar l’aigua contaminada i extreure el líquid. Aquesta actuació ha finalitzat avui.
El dijous 12 de desembre, l’ACA va declarar l’emergència amb l’objectiu d’actuar de manera immediata davant la situació del riu Besòs. Els primers treballs s’han concentrat en l’anàlisi de l’aigua i dels sediments i en coordinar la retirada de peixos morts, així com en la reintroducció, d’acord amb el cos d’Agents Rurals, dels exemplars rescatats pels tècnics del Consorci Besòs Tordera.
Pla de seguiment operatiu
L’ACA ha iniciat l’execució d’un pla de xoc de seguiment operatiu per avaluar els efectes produïts per l’incendi de Montornès, el seu abast, l’afecció a mig-llarg termini i la capacitat de reacció, recuperació i resiliència de l’ecosistema i les aigües subterrànies. En total es faran tres campanyes de mostreig, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i el CSIC-Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, repartides entre desembre, gener i abril, i que es focalitzaran en quatre punts del riu Besòs, en sis punts d’aigües subterrànies i dos punts al litoral.
Els mostrejos buscaran més d’una desena d’indicadors, relacionats tots ells amb els compostos volàtils abocats, la possible presència de compostos perfluorats, la seva afectació en peixos, l’anàlisi dels biomarcadors en sang i escates de la fauna del riu, i la toxicitat ambiental, entre d’altres.
Un altre dels acords de la reunió d’aquest matí ha estat la convocatòria, per a aquest divendres, 20 de desembre, a la seu del Consorci Besòs Tordera, d’una segona reunió, ja de caràcter més tècnic, entre totes les administracions implicades per presentar i començar a treballar en totes aquestes línies d’actuació establertes.
Els accessos al Parc Fluvial del Besòs es reobren
[foto]
La Diputació de Barcelona ha reobert aquest dimecres els accessos al Parc Fluvial del Besòs, tancat des de dijous passat a causa dels abocaments a les aigües del riu Besòs per l’incendi en una fàbrica de Montornès del Vallès. El Parc obre en el seu horari habitual de tardor de 10 a 18 h. després que l’Agència Catalana de l’Aigua certifiqués el 17 de desembre una millora de la qualitat de l’aigua després de dur a terme diverses inspeccions a la zona.
El Parc Fluvial del Besòs és un espai públic ubicat al llarg dels darrers 9 quilòmetres de llera del riu Besòs, des de la confluència amb el riu Ripoll fins la desembocadura al mar Mediterrani. Amb una superfície total de 115 hectàrees és un dels espais verds més importants de la regió metropolitana de Barcelona, sobretot si es té present la seva ubicació formant part del continu urbà de les ciutats de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac.
La Diputació de Barcelona té encomanada la gestió d’aquest Parc Fluvial del Besòs, que duu a terme mitjançant l’equip de l’Oficina Tècnica d’Acció Territorial de l’Àrea d’Espais Naturals. Aquesta gestió inclou vetllar pel compliment de les normes d’ús amb el suport del servei de control de l’ús públic i el manteniment integral de l’espai i de les seves instal·lacions en tot el seu àmbit.