La Universitat Politècnica de Catalunya aprova una declaració sobre l’Estat d’Emergència Climàtica

La declaració, que s'ha presentat amb el suport de diversos col·lectius, busca contribuir a situar el debat climàtic en la política catalana, espanyola, europea i global, i crear un espai que, segons aquesta declaració, fins ara li ha estat negat. El text està en la línia del moviment global Fridays for Future i ha estat aprovada el dimarts 7 de maig en la sessió ordinària del Claustre Universitari de la UPC de Barcelona. D'aquesta manera, la UPC segueix els exemples de les universitats de Bristol i Newcastle, així com el de la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon.

[foto] 

El Claustre Universitari de la UPC ha aprovat una declaració sobre l’Estat d’Emergència Climàtica, en la línia del moviment global Fridays for Future.

La declaració sobre l’Estat d’Emergència Climàtica s’ha aprovat amb un doble objectiu: d’una banda, pressionar els governs per tal que prenguin consciència de la situació de crisi ambiental actual i donar exemple a altres governs, universitats, institucions i d’altres organismes perquè facin el mateix; i, d’altra banda, perquè també des de la UPC es dediquin més esforços per garantir una societat sostenible i que es prioritzin totes aquelles mesures per col·locar la UPC al capdavant d’aquesta lluita contra el canvi climàtic, tot intensificant l’ús d’energies renovables, la millora de l’ús de recursos i la intensificació de les campanyes de reciclatge i reutilització.

Moció al claustre sobre la declaració de l’estat d’emergència climàtica
Comencem citant els principis de la Universitat Politècnica de Catalunya quan diuen que “Existeix un ampli consens entre els experts a considerar que la Responsabilitat Social i la Sostenibilitat han de ser un element vertebrador de l’activitat universitària” . Justament això és 1 el que demanem avui. Que la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic siguin una prioritat a la UPC.

No podem esperar que els individus redueixin la seva petjada ambiental pel seu compte. La societat, els governs, les institucions, i per tant tot els seus col·lectius, han de treballar per facilitar no només un estil de vida sostenible, sinó, també lluitar de manera activa contra el canvi climàtic.

En conseqüència, aquest fet posa en el punt de mira les universitats, que com a portaveus de la comunitat científica del país, així com grans altaveus de les demandes de les futures generacions, tenen la responsabilitat de donar la veu d’alarma davant l’Emergència Climàtica que tenim davant. Segons l’informe del Panell Internacional sobre el Canvi climàtic (IPCC) cal reduir en un 45% les emissions de CO2 per l’any 2030, i arribar a un escenari de 0 emissions per l’any 2050 si no volem que la temperatura global pugi més d’1,5 ºC en comparació amb nivells preindustrials, amb tot el que comporta això per la biodiversitat, el clima, i la societat en el seu conjunt.

Aquest fet ens dóna molt poc temps com a espècie per a actuar. En el mateix informe 2 es descriuen part de les possibles conseqüències que pot comportar un augment de més d’1,5°C, des de l’acidificació d’oceans fins a la desertització dramàtica de la superfície terrestre, així com augments globals de la temperatura i del nivell del mar, canvis en cicles estacionals i de pluges, extinció massiva d’espècies (l’anomenada 6a extinció) i el desplaçament de comunitats humanes senceres a causa d’aquest canvi en la nostra realitat. Per totes aquestes raons, i moltes més, creiem que; seguint els exemples de les universitats de Bristol i Newcastle , així com el de la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon , i escoltant les demandes de la comunitat universitària catalana, representades en 5 aquesta lluita i reclamació pel moviment global Fridays for Future; que és urgent i de vital importància que la Universitat Politècnica de Catalunya reconegui i declari l’estat d’Emergència Climàtica.

Aquesta declaració busca com a objectiu principal dotar el debat climàtic d’un espai dins la política catalana, espanyola, europea i global que fins ara li ha estat negat. També busca donar exemple a altres governs, universitats, institucions i d’altres organismes perquè facin el mateix; així com ser un primer pas per a futures millores dins la UPC en aquest sentit, des d’un augment en l’ús d’energies renovables a una millora de l’ús de recursos, passant per una intensificació de les campanyes de reciclatge i reutilització. Per tant, demanem que es declari l’Estat d’Emergència Climàtica i que es prioritzin totes aquelles mesures per col·locar a la Universitat Politècnica de Catalunya al capdavant dels esforços per una societat sostenible. 

1 https://www.upc.edu/rsu/ca
2 https://www.ipcc.ch/2018/10/08/summary-for-policymakers-of-ipcc-special-report-on-global-warming-of-1- 5c-approved-by-governments/
3 https://bristol.ac.uk/news/2019/april/climate-emergency-.html
4 https://www.ncl.ac.uk/sustainable-campus/about/

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...