La UAB organitza Bioblitz, sortides al campus universitari per conèixer les espècies que l’habiten de la ma de persones expertes

La UAB convida així la ciutadania a descobrir les plantes i animals del seu entorn natural . El 1er Bioblitz UAB, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig, permetrà recórrer el campus de la mà de persones expertes i participar en el mostreig de les diferents espècies de sers vius que l'habiten. El campus de la UAB es troba a Bellaterra i té una extensió aproximada de 260 hectàrees. Es caracteritza per tenir un mosaic agroforestal amb diversitat d?ambients: forestals de ribera, pinedes, alzinars, rieres, camps, etc. Aquesta diversitat fa que hi puguin viure una gran varietat d?organismes vius. Les inscripcions són obertes fins al dia 3.

[foto]

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza els propers 6 i 7 de maig el primer Bioblitz al seu campus, una iniciativa oberta a la participació de la ciutadania que té com a objectiu registrar la major quantitat possible d’espècies de plantes i animals que viuen en aquest entorn natural. L’esdeveniment, gratuït i que ja ha obert les seves inscripcions, suposa una molt bona oportunitat per saber-ne més sobre la biodiversitat que envolta el territori i gaudir del coneixement que hi aportaran persones expertes en biologia de camp, qui ensenyaran com reconèixer i estudiar les espècies que s’hi trobin.  

Els participants podran col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals i aprendre metodologies per estudiar la natura sovint difícil de conèixer de ben a prop. Les activitats que s’hi duran a terme estaran dedicades, entre d’altres espècies, als rèptils, els mamífers, els ocells, els cargols i llimacs, les papallones, els líquens i les orquídies; hi haurà itineraris nocturns per a l’observació de ratpenats, amfibis i cuques de llum, passejades per aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells i una activitat de fototrampeig per estudiar els mamífers més petits.  

El campus de la UAB es troba a Bellaterra i té una extensió aproximada de 260 hectàrees. Es caracteritza per tenir un mosaic agroforestal amb diversitat d’ambients: forestals de ribera, pinedes, alzinars, rieres, camps, etc. Aquesta diversitat fa que hi puguin viure una gran varietat d’organismes vius.  

“Tot i ser una zona amb molta activitat humana, és molt interessant també a nivell ecològic, perquè és un espai que connecta les serralades prelitoral i litoral. La seva preservació és, doncs, importantíssima per assegurar la viabilitat de les poblacions d’animals i plantes de diferents parcs naturals i espais agroforestals”, explica Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i del CREAF, coordinadora del Bioblitz. 

Totes les activitats previstes s’iniciaran des de la Plaça Cívica del campus. 

Per a què servirà el Bioblitz UAB? 

Els Bioblitz són esdeveniments participatius de ciència ciutadana que tenen com a objectiu registrar tantes espècies de sers vius com sigui possible en un lloc específic durant un temps determinat. Aporten observacions i contribueixen a enriquir les bases de biodiversitat per a la investigació.  

El que es durà a terme a la UAB forma part del projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, que coordina Sandra Saura i té com a objectius principals divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat, així com també dur a terme accions de gestió per a la millora de la seva conservació ecològica. Les dades obtingudes permetran fer un diagnòstic de la biodiversitat com a punt de partida del projecte i seran imprescindibles per facilitar la presa de decisions d’accions de millora de la conservació del campus. Aquestes dades seran compartides i es podran actualitzar a través d’una aplicació. 

El Bioblitz UAB està finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, en col·laboració amb l’oficina de Medi Ambient, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i el CREAF. 

Altres associacions i entitats que hi col·laboren són:  Associació Catalana de Malacologia, Institució Catalana d’Història Natural, Museu de Ciències Naturals de Granollers – Àrea d’investigació de quiròpters, Institut de Recerca de la Biodiversitat, Zoological Systematics and Evolution (GRC), Universitat de Barcelona, Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Societat Catalana d’Herpetologia, Grup Felis – (ICHN), Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN), Cucadellum – grup d’estudi dels lampírids de Catalunya. 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...