Les sequeres es troben entre les amenaces més grans per al desenvolupament sostenible, especialment als països en desenvolupament, tot i que és cert que cada vegada són més les nacions riques afectades. De fet, les previsions estimen que per al 2050 les sequeres afectin més de les tres quartes parts de la població mundial
El nombre i la durada de les sequeres han augmentat un 29% des del 2000 i, avui dia, hi ha més de 2300 milions de persones que pateixen problemes a causa de l’escassetat d’aigua.
Les dones tenen un interès vital a la salut de la terra, però sovint no la controlen. A totes les parts del món, són elles les que s’enfronten a importants obstacles a l’hora de garantir els seus drets sobre la terra, cosa que limita la seva capacitat per prosperar. A moltes regions, continuen sotmeses a lleis i pràctiques discriminatòries que impedeixen el seu dret a heretar, així com l’accés a serveis i recursos.
A més, quan la terra es degrada i l’aigua escasseja, són elles les que acostumen a estar més afectades.
Aquest any, el tema del Dia Internacional contra la Desertificació, “Dona. Les seves terres. Els seus drets”, fa especial èmfasi en la idea que invertir en la igualtat en l’accés de les dones a la terra i als béns associats és una inversió directa en el futur i en el futur de la humanitat
És hora que les dones i les nenes se situïn a l’avantguarda dels esforços mundials en la recuperació de la terra i la resiliència a la sequera.
Compromís mundial contra la Desertificació
El maig del 2022 es va celebrar a Costa d’Ivori la 15ena Conferència Mundial contra la Desertificació (COP15) per impulsar la gestió sostenible del sòl terrestre, en la que es va aconseguir el compromís de 200 països participants per actuar contra la desertificació accelerant la restauració d’un miler de milions d’hectàrees de zones degradades al món abans del 2030.
La Llei de mesures extraordinàries per fer front a la sequera a Catalunya (llei 9/23 del 19 de maig) que ha entrat en vigor el dimarts 23 de maig de 2023, té l’objectiu de protegir la disponibilitat de les fonts de subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable a la població i evitar la interrupció del subministrament domiciliari d’aigua
La Llei preveu la mobilització de 164 milions d’euros per a millorar l’estat de les xarxes d’abastament d’aigua, impulsar la regeneració i recuperar pous i captacions en desús. A més, es potenciaran actuacions estructurals com l’increment de la dessalinització, per tenir-les a disposició abans del previst.
També inclou la modificació d’alguns apartats del Pla de Sequera referents a l’ompliment de piscines en les fases d’alerta i excepcionalitat, amb l’objectiu de què piscines per a ús comunitari puguin esdevenir refugis climàtics davant de possibles onades de calor extremes durant els mesos d’estiu.
Aquesta llei pretén gestionar l’aigua de manera coordinada amb el món local i buscar mesures i solucions que tinguin un benefici global.