Amposta acull la segona Cimera Social per la Sequera de Catalunya, que reclama mesures urgents per protegir els cabals ecològics dels rius

Després que el passat mes de maig es celebrés a Girona la primera Cimera Social per la Sequera, Amposta ha acollit aquest dissabte una segona edició d'aquesta Cimera Social que ha reunit més d'una vintena d'entitats socials i ecologistes que han exigit mesures urgents per protegir els cabals ecològics dels rius catalans.

En el decurs de la cimera i en el marc de la campanya “D’on no n’hi ha no en raja”, les entitats integrants han anunciat un calendari d’accions reivindicatives des d’ara i fins el  juliol del 2024, data prevista per la constitució del Pacte Nacional de l’Aigua

Més d’una vintena d’entitats ecologistes d’arreu de Catalunya han debatut aquest dissabte en la segona cimera social de la sequera celebrada a Amposta, on han criticat la gestió de l’aigua de les administracions. Consideren que existeix una “manca de voluntat” per part del Govern per reduir els consums hídrics de la ramaderia intensiva i el sector turístic i exigeixen mesures “urgents i immediates” per protegir els cabals ecològics dels rius del país. En el marc de la campanya ‘D’on no n’hi ha no en raja’ s’han anunciat accions reivindicatives fins al juliol de l’any vinent, quan s’espera que es constitueixi el Pacte Nacional de l’Aigua. Entre altres propostes, convocaran mobilitzacions lligades a projectes com el Hard Rock o la Copa Amèrica.

La campanya “D’on no h’hi ha no en raja” exigeix una gestió de l’aigua pública, democràtica, justa i adaptada al canvi climàtic

Des de la campanya criden a l’acció “perquè no es pot seguir creixent en consum d’aigua com si fos un bé infinit que es pot produir o trasvasar en funció de les necessitats dels grans negocis, assecant rius, aqüífers o degradant ecosistemes”

Les reclamacions
– Perquè no té sentit destinar la poca aigua que tenim als macroprojectes urbanístics i turístics mentre no s’assegura l’aigua per a les persones i els rius.
– Perquè no podem seguir creixent en regadius i basar l’economia catalana en les macrogranges i l’agroindústria mentre els petits agricultors i ramaders es queden al marge.
– Perquè la sequera que patim a Catalunya no només és a causa de la falta de pluges, sinó que és conseqüència d’una mala gestió de l’aigua que ve de lluny.
– Perquè les polítiques hídriques d’aquest país han prioritzat els interessos econòmics i lucratius per davant del bé comú.
– Perquè massa sovint les decisions polítiques escapen de tota lògica científica. Perquè no es pot seguir negant el canvi climàtic.
– Perquè en un context de clima mediterrani les sequeres seran cada cop més recurrents i per tant seguir apostant per polítiques que fomenten grans consums d’aigua ens aboca a una fallida del sistema. Perquè tot al contrari, el què cal és reduir el consum d’aigua i protegir-ne la poca que ens queda.

Les peticions
Més de 30 organitzacions socials i ambientals, operadors públics d’aigua i instituts de recerca han elaborat un document de propostes concretes per a fer front a la sequera i escassetat d’aigua. Les demandes tenen per objectiu protegir l’aigua com a bé públic, bé comú i dret humà i s’estructuren en 5 blocs concrets:
– Millores concretes al Pla Especial de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua
– Contenció i reducció de la demanda
– Protecció de les masses d’aigua
– Diversificació de les mesures per pal·liar la sequera i escassetat
– Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament
– Model de governança Aquestes propostes es van elaborar a partir de la I Cimera Social per la Sequera celebrada el 6 de maig de 2023 a Girona i són el denominador comú del gruix d’organitzacions de la campanya. 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....