Una trentena de persones, representants de diferents col•lectius vinculats a la defensa de Gallecs, a la recuperació del territori i a d’altres entitats socials, han participat a la primera assemblea sobre la recuperació de Can Cruz de Gallecs. La convocatòria planteja la rehabilitació d’aquesta simbòlica masia com un centre socio-cultural, on l’història de Gallecs i de l’ecologisme també en formin part. La trobada, celebrada el diumenge 16 de desembre a l’era de Can Cruz i promoguda per la Plataforma per la Defensa de Gallecs i l’Associació de Veïns de Gallecs, començava amb una crida a la represa de la lluita que històricament ha viscut Gallecs, un pulmó verd al mig del Vallès que, fruit d’una expropiació dels anys 70, pertany avui a l’INCASOL i que suposa unes 400 hectàrees de conreu, un patrimoni natural i arquitectònic que s’ha aconseguit primer salvar i després preservar (Gallecs forma part del PEIN) aconseguit gràcies a la lluita dels darrers 40 anys.
De fet, el comunicat que encapçalava la convocatòria començava així: “Ja fa 40 anys des de l’expropiació de Gallecs i el seu present i futur continuen sense definició. Malgrat l’aparent tendència a la normalització, l’actitud prepotent d’algunes polítiques i la crisi desenfrenada han portat a la degeneració del poble i del seu patrimoni. El cas de Can Cruz n’és el clar exemple”. En aquest sentit, la voluntat de diferents col•lectius per recuperar aquesta masia històrica -deshabitada des de fa 7 any a causa del desallotjament fet per l’ajuntament de Mollet- suposa un símbol de la voluntat expressada per l’ assemblea per la represa de la recuperació del conjunt de Gallecs com un espai rural i socialment viu on s’hi porten a terme activitats relacionades socials i agrícoles respectuoses amb la natura i amb l’entorn natural.
Les conclusions d’aquesta primera trobada es concretaran en una segona assemblea el 12 de gener i en una tercera el 2 de febrer, en la que els col•lectius que han mostrat interès en recuperar Can Cruz i en portar-hi a terme activitats que dinamitzin aquest espai i l’entorn de Gallecs en el seu conjunt, presentaran els seus projectes. A partir d’aquí, l’assemblea votarà els projectes a emprendre i els procediments per a portar-los a terme. Tanmateix, l’assemblea s’encarregarà de proposar els projectes a les administracions implicades amb Gallecs: Consorci de Gallecs, ajuntament de Mollet, INCASOL i els departaments i administracions implicades.