Els problemes dels indígenes de la selva amazònica

Eduard Josep Chifré i Petit
Fa unes setmanes es va saber que el bisbe Pere Casaldàliga va haver de marxar de casa seva, situada a São Félix do Araguaia (Brasil) a causa de les amenaces de mort que ha sofert per la seva defensa dels drets dels indis Xavante del Brasil. A continuació esmento tres pel·lícules que tracten temàtiques relacionades amb els indígenes de la selva amazònica i que ens poden ajudar a comprendre les vicissituds per les quals està passant Pere Casaldàliga i altres persones que com ell han dedicat la seva vida a la defensa dels drets dels nadius d'aquelles contrades. Els films que he escollit són: "At Play in the Fields of the Lord" (Jugant en els camps del Senyor, 1991), "Medicine man" (Els darrers dies de l'eden, 1992), i "Fire on the Amazon" (Foc a l'Amazones, 1993).

“At Play in the Fields of the Lord” (Jugant en els camps del Senyor)
Film d’Hector Babenco (1991), protagonitzat per Tom Berenger, John Lithgow, Daryl Hannah, Aidan Quinn, Tom Waits i Kathy Bates.
La pel•lícula descriu com dos missioners protestants, fanàtics de la seva religió, realitzen una tasca evangelitzadora a l’Amazones la qual cosa provoca diversos conflictes amb els indígenes de la zona.
Amb aquesta cinta podem estudiar temàtiques relacionades amb la vida dels nadius de la selva amazònica, les conseqüències per les tribus que hi habiten de la introducció de malalties occidentals dins del seu territori, o el fanatisme religiós. Cal dir que aquest film ens ofereix unes imatges espectaculars i d’una gran bellesa de la selva de l’Amazones.

“Medicine man” (
Els darrers dies de l’eden)
Pel·lícula dirigida per John McTiernan (1992), amb Sean Connery i Lorraine Bracco en els seus papers principals.
El film narra com en un indret de l’ecosistema selvàtic amazònic dos científics, descobreixen una substància contra el càncer produïda per unes formigues vermelles. Malauradament un incendi causat per construir una carretera a la selva acaba amb les formigues perdent-se d’aquesta manera la possibilitat de produir una medicina contra aquella malaltia.
Amb aquesta cinta podem treballar problemàtiques relacionades amb la biodiversitat, la destrucció de la selva amazònica, el canvi climàtic, la vida a la selva, o debatre sobre la consideració dels descobriments científics com a patrimoni de la humanitat.
La pel•lícula mostra els escrúpols dels científics per protegir la vida dels indígenes de la Selva, car una troballa com la que han fet pot provocar que el lloc on viuen s’ompli de gent de l’exterior, la qual cosa pot ocasionar la mort dels nadius que hi viuen per malalties que els puguin transmetre els nouvinguts i contra les quals no tenen en el seu cos cap defensa.

“Fire on the Amazon” (Foc a l’Amazones)
Realitzada per Luís Llosa (1993), amb Sandra Bullock, Craig Sheffer, Juan Fernández i Judih Chapman de protagonistes.
El film mostra els conflictes que es produeixen, en una zona de la selva boliviana, entre els indígenes que hi viuen i els grangers pel fet que aquests estan desforestant el seu hàbitat per fer pastures. La cinta també narra com els defensors de la selva fan servir la resistència passiva per defensar l’ecosistema selvàtic d’empresaris sense escrúpols que el volen destruir pels seus interessos econòmics.
La cinta ofereix la possibilitat de tractar temes tals com la desforestació, la defensa del medi ambient selvàtic, els incendis forestals causats per obtenir terres de pasturatge, el canvi climàtic i la seva relació amb la destrucció de la selva o la pèrdua de la biodiversitat.

Aquests tres films són una mostra de les múltiples possibilitats que ens ofereix el cinema per a conèixer temàtiques relacionades amb els indígenes de la selva amazònica. El seu visionat ens pot ajudar a comprendre els problemes i perills pels quals han de passar el nadius de l’ecosistema amazònic per defensar el seu territori d’interessos econòmics que res tenen a veure amb la seva manera de viure.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...