La reclamació de l’obertura de tots els mercats d’aliments a l’aire lliure feta per Unió de Pagesos està donant els seus fruits

Unió de Pagesos vol que tots els mercats d'aliments a l'aire lliure que se celebraven a Catalunya abans de decretar-se l'Estat d'Alarma, i que tenen un aforament inferior a mil persones, obrin al públic. Les protestes del sindicat agrari estant donant els seus fruits i cada cop són més els ajuntaments que han fet marxa enrere i han decidit recuperar aquests mercats. Els darrers consistoris en fer-ho han estat els de Manlleu, Torelló, Prats de Lluçanès, Batea, Oliana, Organyà, Bellver de Cerdanya i Barcelona. La capital catalana ha permès obrir els mercats de la xarxa de mercats de pagès d?economia social i solidària que es fan a diferents barris de la ciutat.

[foto]

Ajuntaments com el del Prat de Llobregat, al Baix Llobregat, o Sabadell, al Vallès Occidental, han tingut clar des del primer moment que havien de mantenir els mercats de pagès

La regidora d’Acció Ambiental de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Anna Martín  considera que els mercats de pagès són “necessaris” perquè “és l’oportunitat més segura per poder adquirir producte fresc i de proximitat”. Mantenint el mercat que es fa els dissabtes al matí a la plaça Pau Casals, el consistori pratenc vol “donar suport a la nostra pagesia local i comarcal que en un context com l’actual són un puntal per la distribució alimentaria i la seva situació és complicada per la caiguda de preus i vendes”. Per evitar riscos l’Ajuntament del Prat de Llobregat ha establert mesures de seguretat com ara parades espaiades més d’un metre, l’establiment d’un control d’entrada i sortida per evitar aglomeracions o la instal·lació de tanques davant les parades per mantenir la distància de seguretat entre venedors i compradors. Mesures que segons Martín, “estan funcionant i permet donar un servei segur perquè la gent pugui fer una dieta sana i saludable”.

El mercat de pagès de Sabadell, situat al voltant del Mercat del Centre, “té un públic i clientela habitual; el fet d’estar a l’aire lliure no comporta cap risc addicional i hem deixat la porta oberta als paradistes perquè es vagin adaptant a les seves necessitats”, afirma la regidora de Comerç, Consum i Turisme de l’Ajuntament de Sabadell, Sonia Sada qui a més elogia la tasca de totes les persones que treballen en el sector de l’alimentació “perquè corren riscos i tots estan sent molt prudents a l’hora de proveir d’aliments a la població”.

Alguns municipis es mantenen ferms en mantenir tancats els mercats

Un dels ajuntaments que mantenen tancat el seu mercat a l’aire lliure és el de Granollers, al Vallès Oriental. Tot i que es tracta d’un mercat mil·lenari que té més de 400 parades distribuïdes a l’illa de vianants del centre de la ciutat el consistori té molt clar que no permetrà la seva obertura mentre es mantingui l’Estat d’Alarma. “És molt difícil controlar a totes les persones que vénen a comprar perquè poden accedir per molts llocs”, afirma la regidora Via Pública de l’Ajuntament de Granollers, Andrea Canelo. Considera que la decisió que han pres “ha estat molt pensada i meditada i té per objectiu evitar el contagi dels mateixos paradistes i de les persones que vénen a comprar al mercat”.

Perjudicis per la pagesia

Segons afirma Unió de Pagesos en un comunicat de premsa, “no és més difícil garantir les condicions de seguretat d’aquests espais oberts públics que els espais privats tancats” i considera que els ajuntaments, si els és necessari, “poden demanar reforços a les autoritats competents per posar mesures de control” que permeti, per exemple, “dosificar l’aforament”, tal  com estableix el Reial Decret d’Estat d’Alarma.

“La pagesia és la peça determinant per proveir la població de productes frescos i de proximitat”, afirmen des del sindicat. I és que aquest sector “treballa amb normalitat per seguir complint l’objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans”. Per aquest motiu el sindicat agrari considera que els ajuntaments que impedeixen la celebració d’aquests mercats s’estan oposant a la “resolució del departament de Salut, el Reial Decret d’Estat d’Alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles” i que “perjudica la pagesia i a la ciutadania perquè entorpeix l’accés als aliments”. 

Municipis que no deixen fer mercats d’aliments a l’aire lliure

Segons Unió de Pagesos els municipis on no es permet fer mercats d’aliments a l’aire lliure són: Alt Camp, Valls; Alta Ribargorça, Pont de Suert; Alt Urgell, La Seu d’Urgell; Baix Ebre, Deltebre, Perelló; Baix Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Cornellà de Llobregat, Mercat de Torreblanca mancomunat per Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat; Baix Penedès, Calafell; Cerdanya, Puigcerdà; Conca de Barberà, Santa Coloma de Queralt; Garraf, Sant Pere de Ribes; Garrigues, Les Borges Blanques; Maresme, Mataró, Pineda de Mar, Calella, Vilassar de Mar, Premia de Dalt; Montsià, La Sènia; Osona, Vic, Roda de Ter, Calldetenes; Pallars Jussà, La Pobla de Segur; Pallars Sobirà, Sort, Esterri d’Àneu; Pla d’Urgell, Mollerussa; Ribera d’Ebre, Mora la Nova; Ripollès, Campdevànol, Camprodon; Segrià, Lleida, Torrafarrera; Segarra, Cervera, Guissona; Selva, Santa Coloma de Farners; Solsonès, Solsona; Terra Alta, Horta de Sant Joan, Bot, Caseres, Vilalba; Vall d’Aran, Viella; Vallès Oriental, Granollers, Canovelles.

Suport a la reivindicació d’Unió de Pagesos

La Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació (CUS), la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), la Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics, la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya i Greenpeace donen suport a la petició d’Unió de Pagesos.

 

 

 

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...