La química i el plàstic sumen sinergies per la sostenibilitat a Expoquimia i Equiplast

"Connectant indústria, societat i sostenibilitat" és el lema d'Expoquimia i Equiplast, la trobada internacional del Plàstic i el Cautxú,dos esdeveniments referents per a les indústries espanyoles de la química i el plàstic, que es celebren conjuntament al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona del 30 de maig al 2 de juny. Ambdós salons posaran el focus en el foment de l'economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica com les grans palanques d'aquests sectors per garantir un futur sostenible. Gairebé sis-cents expositors directes d'una quinzena de països, representen 1.500 marques i ofereixen més d'un centenar d'activitats de coneixement i networking. Expoquimia i Equiplast compartiran visitants, permetent al públic acreditat de cada saló accedir a l'altre indistintament. L'aliança entre aquestes fires emblemàtiques preveu atraure uns 19.000 professionals.

Organitzats per Fira de Barcelona, Expoquimia i Equiplast ocuparan la totalitat del Pavelló 3 del recinte de Gran Via amb 21.000m2 nets. Com que es tracta de salons industrials, els sectors de maquinària, equips i tecnologia tindran especial protagonisme, exhibint equips en funcionament per a tot tipus de processos de producció automatitzats i per a la fabricació i transformació del plàstic. En el cas d’Expoquimia també s’exposen primeres matèries i química de base; Instrumentació analítica, mesurament i control; i Materials i sistemes per al tractament de superfícies. Mentre que a Equiplast es trobaran també matèries primeres i additius, motlles i matrius, productes plàstics semielaborats o acabats, serveis diversos i reciclatge

Expoquimia i Equiplast prendran així el pols a dues indústries transversals i essencials a l’economia del país, especialment la química que factura a Espanya gairebé 90.000 milions d’euros anuals i proveeix de productes i tecnologies al 98% dels sectors productius, segons dades de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE). Es tracta d’un dels sectors estratègics per fer front al canvi climàtic i avançar en energies renovables com l’hidrogen, sense oblidar nous desenvolupaments d’altres sectors amb un impacte directe a la vida quotidiana com l’agroalimentari, farmacèutic, la mobilitat o les tecnologies digitals. En aquest sentit, el sector espanyol del plàstic genera una xifra de negoci anual de gairebé 28.000 milions d’euros segons un estudi d’Equiplast i busca accelerar la seva transició cap a l’economia circular convertint els residus d’aquest material versàtil, resistent i amb una llarga vida útil en un recurs valuós i inesgotable per a la fabricació de nous materials i productes en sectors com el packaging, la construcció, automoció, electrònica, jardineria o tèxtil entre d’altres.

Amb el lema “Connectant indústria, societat i sostenibilitat”, Expoquimia i Equiplast aposten per aportar coneixement i exposar casos pràctics sobre les darreres innovacions i projectes que permeten abordar grans reptes com l’economia circular, la descarbonització i la neutralitat climàtica, recolzant-se també a la digitalització i la transferència de coneixement. En quatre dies es faran gairebé un centenar de sessions entre congressos i altres jornades, conferències, taules rodones i presentacions amb la participació en total de 263 ponents

A l’agenda destaquen l’Àgora Smart Chemistry, Smart Future, que promou FEIQUE sobre la contribució de la indústria química al Pacte Verd Europeu; el Congrés Mediterrani d’Enginyeria Química (MECCE), centrat a l’Agenda 2030 que reuneix científics, investigadors, enginyers químics i professionals d’empreses industrials, i la jornada Eurocar Meeting Plastics & Surfaces sobre nous materials i tractaments de superfícies per a la nova mobilitat.

Contribució al Pacte Verd Europeu L’àgora “Smart Chemistry, Smart Future”, que promou la Federació Empresarial de la Indústria Química Española (FEIQUE) ocuparà l’espai central d’Expoquimia. Amb el títol “Green Deal Edition” i més de 25 ponències i altres sessions, es donaran a conèixer les iniciatives, tecnologies i processos impulsats per les principals companyies i entitats del sector per assolir els ambiciosos objectius climàtics marcats en el Pacte Verd Europeo pel 2050. Entre els participants hi ha l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Air Liquide, BASF, Bondalti, Carburos Metálicos, Cepsa, el Clúster Químic de Tarragona (ChemMed), Covestro, Dow, Ercros, Grupo Industrias Químicas del Ebro (IQE), Ineos Inovyn, l’Associació d’Empreses Químiques de la Comunitat Valenciana (Quimacova), Quimidroga i Repsol.

En aquest espai també s’abordarà el PERTE de Descarbonització per a la indústria química; els ajuts públics per a projectes de R+D+i; el Reial Decret d’envasos i residus d’envasos; el nou pla d’internacionalització del sector químic espanyol; o les noves competències professionals que requereixen les empreses químiques.

Congrés Mediterrani d’Enginyeria Química 2023
Expoquimia també serà la seu de la quinzena edició del Congrés Mediterrani d’Enginyeria Química (MECCE), que reuneix investigadors, enginyers químics i professionals d’empreses industrials i que aquest any es centrarà en l’Agenda 2030. El programa del congrés inclou un total de 233 presentacions entre sessions plenàries, comunicacions orals i pòsters científics, que marcaran les pautes dels processos industrials del futur, més sostenibles i digitalitzats. Entre els ponents destaquen Elazer Edelman (Institut d’Enginyeria Mèdica i Ciència del MIT), Javier García (Unió Internacional de Química Pura i Aplicada -IUPAC ), Lourdes F. Vega (RICH Center- Khalifa University), Ángel Irabien (Universitat de Cantàbria) i Alec Groysman, expert israelià en corrosió.

Com a novetat, Expoquimia i Equiplast compartiran l’espai de coneixement “Industry Showcase” on parlaran representants dels sectors usuaris de les solucions de la indústria química i del plàstic. Cada dia es dedicarà a un tema concret: hidrogen, economia circular, digitalització i transferència tecnològica. També serà compartida la Tech Transfer & Innovation Area on hi participen una desena de spin-offs, startups i projectes de recerca europeus vinculats a la química i el plàstic

Completen la llista d’activitats l’exposició d’Equiplast “Rethinking Plastics” per descobrir les altres moltes possibles vides a partir d’una mostra d’objectes d’ús quotidià com motxilles, envasos, mobles, parament, palets, films, manuelles, fundes de mòbil o papereres, fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o procedent de fonts renovables.

També es duran a terme lliuraments de premis, homenatges sectorials, trobades de negocis amb compradors convidats a través de programes d’internacionalització, reunions d’associacions, l’Equiplast Fest i un sopar de gala que reunirà els principals empresaris i executius de la indústria química de el nostre país, així com a personalitats del món institucional, social i econòmic.

“Rethinking Plastics”, una mostra de productes fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o de fonts renovables
A l’era de l’economia circular, el plàstic no és l’enemic a batre, sinó un valuós material per a la fabricació sostenible d’infinitat de productes. Per la seva resistència, baix preu, llarga vida útil gràcies al reciclat, i capacitat d’adoptar infinitat de formes, el plàstic aporta solucions amb baix impacte ambiental a múltiples sectors. Per això, el saló Equiplast de Fira de Barcelona convida a repensar el plàstic i descobrir el seu potencial de transformació a la mostra “Rethinking Plastics” que es podrà veure en el marc de la fira del 30 de maig al 2 de juny.

Aquesta exposició, que forma part de les activitats d’Equiplast, reuneix una vintena d’objectes d’ús quotidià com motxilles, envasos, mobles, parament, palets, films, mànegues, fundes de mòbil o papereres, fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o procedent de fonts renovables. Es tracta d’exemples reals, aportats per les empreses i entitats que participen en el saló barceloní, que il·lustren com la indústria del plàstic pot proporcionar solucions sostenibles i innovadores a sectors com el packaging, el tèxtil, el moble o la logística, entre molts altres.

De motxilles a papereres urbanes
A “Rethinking Plastics” es veuran motxilles Targus confeccionades íntegrament amb un teixit obtingut de 24 ampolles d’aigua de plàstic reciclades. També, les ecofundes biodegradables per a mòbils Popsicase que incorporen un petit mànec lliscant que facilita el maneig del telèfon amb una sola mà. Aquestes carcasses estan creades a partir de plàstics d’origen natural i renovable que es descomponen per l’acció de microorganismes en el termini d’un any o bé a partir de plàstics reciclats procedents de restes de xarxes de pesca del mar.

De la col·laboració de Plàstics Alser, Plàstics Urteta i la firma de mobiliari Ondarreta sorgeixen cadires de disseny amb respatllers fets de polipropilè reciclat. Mentrestant, el fabricant d’equipament urbà Benito Urban exposa GEA la paperera de disseny sostenible realitzada completament a base de polímer reciclat, recuperat de la fracció d’envasos de la recollida selectiva. Una paperera amb una llarga vida útil i bona relació qualitat-preu, ja que no s’oxida, no requereix cap manteniment i resisteix la intempèrie, orins o salnitre.

Per a operacions logístiques, Comercial Douma Plaxtech exposen palets 100% reciclats, fabricats mitjançant el procés d’injecció a baixa pressió de barreja de plàstics o restes de plàstic i alumini procedents del pulper (màquina gran de forma cilíndrica per a la separació de materials) durant el reciclat de tetrabricks.

Manuelles marines i cartelleria efímera
Altres projectes exposats són les manuelles “SeaFIT” fabricades amb un 30% d’escombraries marines, principalment xarxes de pesca fora d’ús, i un 70% de polietilè natural reciclat, resultat de la col·laboració d’AIMPLAS amb l’ONG Plàstic Preciósbosses fetes de la lones publicitàries que vesteixen els carrers de les grans ciutats com Madrid i Barcelona de l’empresa de marxandatge ecològic Sheedo Studio.

Destaquen, així mateix, el projecte CIBICO de la startup catalana Naifactory lab per crear suports de comunicació gràfica amb biomaterials, que es poden reciclar i reutilitzar, fets a partir de residus orgànics i fabricació digital, amb una gran versatilitat i sense l’ús de tintes, per la qual cosa són 100% biodegradable; i el projecte d’Oiko Design Office juntament amb Cosmic de disseny de materials a base de plàstic reciclat procedent de residus d’electrodomèstics i d’envasos de poliestirè per a la seva aplicació en accessoris de bany.

Materials per a envasos
El packaging és una de les principals indústries consumidores de plàstic. El nou marc legislatiu grava amb un impost especial els envasos de plàstic no reutilitzables per accelerar la transició a l’economia circular i incentivar l’ús de plàstic reciclat als envasos.

Precisament, a “Rethinking Plastics” es presenten diverses solucions específiques per implementar l’ús de plàstic reciclat al sector del Packaging: Film Estirable 100% reciclat de Neoplastics;  vasos de diferents mesures per a productes làctics, així com safates transparents de r-PET totalment reciclat de Starlinger & Co Gesellschaft m.b.H Timeplast que distribueix PolimerUs i que desapareix després d’estar 60 hores submergit en aigua, encara que se li pot programar un major temps de degradació en la cadena del polímer.

Així mateix, Centrotécnica amb la seva representada Aoki Technical Laboratory, Inc. posa el focus en els processos d’injecció, bufat i estirat per a la fabricació de nous envasos a partir d’escames de PET 100% reciclat i Ampacet, a Secret Sea-Grit, un nou material en forma de gransa, fabricat amb plàstics postconsum (PCR) i residus d’aqüicultura per al seu ús en béns de consum i aplicacions d’envasament.

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...