Precisament a l’extrem oest del massís de Montserrat, la Fundació Catalunya-La Pedrera treballa des del 2010 en la iniciativa Guardabosc, una iniciativa que pretén mostrar a les administracions, propietaris i a la societat en general que és possible fer tasques de prevenció d’incendis forestals en zones de muntanya mediterrània a baix cost i amb un baix impacte ambiental. També desenvolupa iniciatives de prevenció d’incendis amb herbívors a les seves finques d’Alinyà i Can Maçana.
La ramaderia controlada en zones de bosc suposa un important benefici en la prevenció dels incendis forestals i la seva aplicació es podria estendre amb certa facilitat a àmplies zones de la Catalunya central, el sistema o serralada transversal i àrees d’especial interès com les Gavarres o el Montnegre-Corredor. El benefici social d’aquest tipus de ramaderia destaca especialment en circumstàncies com les actuals en què es podrien veure limitats els recursos econòmics per als treballs d’extinció d’incendis.
“L’ús de ramats d’herbívors per al control de la massa forestal en zones amb risc d’incendi suposa un estalvi econòmic d’entre un 80% i un 75% respecte a les neteges del bosc per sistemes mecànics però encara s’han de trobar fórmules i acords per garantir que aquesta activitat sigui rendible econòmicament per als ramaders”, explica Miquel Rafa, director de l’àrea de Medi ambient i Territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera. La ramaderia en zones forestals amb risc d’incendis té beneficis ambientals i pot produir carn de molt bona qualitat però la seva extensió requereix encara de programes de suport i subvencions per garantir la seva viabilitat econòmica, apunta Miquel Rafa.
Recuperar els espais naturals i la vida salvatge a Europa
Un dels grans reptes de la gestió de la naturalesa a la Unió Europea és la recuperació i manteniment dels espais abandonats per les activitats agrícoles i ramaderes. Alguns estudis internacionals calculen que fins al 2030, uns 30 milions d’hectàrees es veuran afectats per aquest canvi d’ús a la Unió Europea.