La Plataforma per la Defensa de Gallecs (PDG) diu que el camí per protegir aquest territori encara no s’ha acabat

La Plataforma de Defensa de Gallecs (PDG), que engloba una cinquentena d'entitats, ha tramès un comunicat valorant la inclusió de Gallecs al PEIN "com un acte de justíicia que denota la rellevància dels valors naturals de l'espai i dóna resposta a una de les demandes ciutadanes més perseguides". Tot i amb això, la PDG entén "que la protecció que dóna aquesta figura és totalment insuficient vers les diferents propostes que amenacen Gallecs.

Tanmateix, el fet que només s’hagin inclòs els terrenys públics de la proposta d’inclusió al PEIN del 2005, la qual presentava un espai de prop de 1090 ha, ho veiem com un fet lamentable i preocupant, ja que crea el greu precedent que dóna a entendre que només es pot protegir allò que és públic, i deixa sense protecció prop del 35% del corredor de Gallecs segons aquesta proposta, i més de 40% d’espai sense protegir segons la proposta dels moviments ecologistes. Malgrat que el document deixa la porta oberta a noves incorporacions futures, creiem que la voluntat real per tal d’ampliar l’espai protegit és pràcticament nul·la, ja que del contrari ja s’haurien incorporat bona part d’aquests terrenys privats”
Segons explica la PDG, Gallecs, tot i està inclòs al PEIN continua amenaçat pel PTMB per infraestructuras com “la Interpolar Sud, un tramvia o la possibilitat del pas del IV Cinturó”. En aquest sentit, la PDG ha presentat al·legacions al Pla de Transport Metropolità de Barcelona (PTMB).

Per tal d’augmentar la proitecció dels terrenys de Gallecs, la PDG tant a nivell global com des de les entitats adherides, treballarà “perquè la declaració de Gallecs com a espai PEIN serveixi per elaborar un pla de gestió de l’espai valent i efectiu, que potenciï i prioritzi els seus valors naturals en front d’actituds, comportaments i pràctiques poc respectuoses amb un espai d’alt valor natural” .

Recordem que la inclusió de Gallecs al PEIN, que estableix la xarxa d’espais naturals protegits a Catalunya., es va acordar en la sessió del Govern de la Generalitat del 20-11-2009, i incloia només sòl públic. Així, el conjunt de l’espai que s’ha inclorporat al PEIN suposa una superficie de prop de 700 hectàrees (698,91) de titularitat pública i està actualment gestionat pel Consorci del Parc de l’espai d’interès natural de Gallecs -integrat per la Generalitat de Catalunya, a través dels Departaments de Política Territorial i Obres Públiques, Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Medi Ambient i Habitatge- i pels ajuntaments de Mollet del Vallès (amb 426,83 hectàrees) Santa Perpètua de Mogoda (amb 121,77), Parets (amb 70,11), , Lliçà de Vall (36,20) , Montcada i Reixac (amb 32,05) i Palau-solità i Plegamans (amb 11,95). La proporció de titularitat Govern de la Generalitat/Ajuntaments en el Consorci és de: 51% Generalitat i 49 % Ajuntaments.

Tot i que la proposta inicial d’inclusió al PEIN era d’unes 1000 hectàrees i afectava tant els terrenys de titularitat pública com alguns espais forestals de titularitat privada, l’acord final n’ha exclós els boscos privats per bé l’acord recull que la resta de terrenys siguin considerats per a futures ampliacions de l’espai d’interès natural o per a la seva delimitació definitiva.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...