La Generalitat impulsa la coordinació en la resposta a emergències per nevades a la campanya d’hivern

La reunió per la campanya d'hivern del Grup de Treball tècnic del pla d'emergències per nevades NEUCAT ha estat impulsada per Protecció Civil de la Generalitat i ha servit per recordar els mecanismes de coordinació previstos al pla NEUCAT per fer front a emergències per nevades. Durant la trobada, s'han presentat diverses millores en els elements de gestió del pla i també s'ha fet balanç de la campanya anterior destacant el funcionament del Comitè Tècnic del pla.

Protecció Civil de la Generalitat va coordinar el passat divendres 26 de novembre, la reunió anual del Grup de Treball del pla especial d’emergències per nevades a Catalunya, NEUCAT, per la preparació de la campanya de nevades d’aquest hivern 2021-2022. El Pla NEUCAT inclou representants dels gestors públics i privats de les xarxes viàries, dels serveis d’emergència (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, 112 i també Creu Roja), d’organismes i empreses responsables de la distribució de serveis bàsics i representants de les entitats locals, entre d’altres.

La reunió ha servit per fer recordatori de l’operativa i les accions dels diferents grups per tal de garantir una bona coordinació a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, CECAT,  depenent de Protecció Civil de la Generalitat, en la resposta a les emergències derivades d’una nevada, i en especial pel que fa a la identificació de punts crítics o problemàtics a les vies. S’han presentat diverses novetats i millores per facilitar i reforçar aquesta coordinació i s’ha fet balanç de la campanya anterior.

 Campanya 2020-2021

S’ha valorat la campanya del 2020-2021, amb l’anàlisi especialment del temporal Filomena que va portar nevades destacades al sud de Catalunya.

Des del CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’han exposat les actuacions preventives desenvolupades a través del Comitè Tècnic del pla NEUCAT per la minimització dels danys de la nevada Filomena, especialment en relació a evitar problemes greus de mobilitat. S’ha valorat positivament les accions preventives i s’ha acordat potenciar aquestes accions en avançat per la protecció de la població.

Novetats campanya 2021-2022

En la reunió del grup de treball, el Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat les prediccions estacionals de precipitació i temperatura per als propers tres mesos.

Pel que fa a les novetats operatives de cara a la present campanya 2021-2022, Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb els Serveis Territorials de Protecció Civil i dels Consells Comarcals, ha presentat la cartografia de les rutes escolars que ha elaborat i també la revisió dels contactes dels responsables d’aquestes per facilitar la identificació de les rutes  afectades per les nevades així com els avisos a realitzar. Actualment, més del 60% de les comarques ja tenen les rutes escolars completament cartografiades i es continua treballant per ampliar-les.

A més, i com cada any, Protecció Civil de la Generalitat ha presentat l’actualització anual de la cartografia de llevaneus, fundents, priorització de les vies, estacionaments de camions, punts conflictius… amb la informació facilitada pels gestors de les vies i Mossos d’Esquadra, alhora que la identificació dels punts de la xarxa viària que presentin dificultats en la seva neteja.

Per part del CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha presentat un procediment perquè els transportistes que es vegin afectats per les restriccions de circulació en un episodi de nevades puguin consultar les excepcionalitats a aquestes restriccions.

Protecció Civil de la Generalitat també ha presentat diverses propostes de millora per reforçar la capacitats del Comitè d’Emergències del pla NEUCAT per la presa de decisions de mesures d’emergència.

Per part de la Subdirecció General d’Explotació Viària de la Generalitat s’ha presentat les principals novetats en quant al dispositiu de màquines llevaneus i fundents així com la informació que es publicarà pel seguiment de les actuacions que desenvoluparan els seus equips per la neteja de les vies tant preventivament com en el moment de les afectacions per la nevada.

Consells d’autoprotecció

A la reunió també s’han recordat els materials disponibles amb els consells d’autoprotecció per a la població disponibles a la web de Protecció Civil  https://interior.gencat.cat/nevades.

El Pla NEUCAT es pot consultar al web de Protecció Civil (https://interior.gencat.cat/emergencies)

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...