El Govern es compromet a treballar amb totes les administracions per reconstruir les àrees cremades a l’incendi de la Conca de Barberà i l’Anoia

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat la zona afectada pel foc de la Conca de Barberà i l'Anoia i s'ha reunit amb els alcaldes i alcaldesses de Santa Coloma de Queralt, Pontils, Les Piles, Santa Maria de Miralles, Sant Martí de Tous i Bellprat, aquest darrer el més perjudicat per les flames. Davant d'ells s'ha compromès a treballar per reconstruir les àrees cremades, de bracet amb altres administracions com la Diputació. El cap de l'executiu català ha estat rebut per una cinquantena de persones que protestaven per la implantació, en aquest territori, de parcs eòlics, unes infraestructures que consideren danyen i perjudiquen el territori. Aragonès s'ha compromès a reformar el Decret de Renovables i a què les grans zones urbanes també siguin generadores d'energies alternatives.

 [foto]

“Som aquí per donar suport als municipis afectats per aquest incendi; som aquí també per ajudar a reconstruir per agafar compromisos de treballar de cara al futur per la reconstrucció; i per fer un agraïment a la tasca de tothom que ha fet possible que l’incendi s’aturés, que tingués una afectació que malgrat que és molt gran s’ha pogut delimitar i no ha anat a més amb el potencial de 5.000 hectàrees que tenia”, ha indicat Aragonès durant la seva visita a Bellprat.

Per tranquil·litzar als batlles i a la població de la zona afectada per les flames, el president de la Generalitat ha afirmat que “cal posar-nos a treballar des de ja en col·laboració amb els ajuntaments i altres administracions com les diputacions”, una feina que, ha dit, “la farem de forma coordinada”.

En concret i de forma immediata es faran actuacions destinades a la recuperació natural dels boscos i a evitar l’erosió, així com “la recuperació de conreus i de pastures, les franges perimetrals, la gestió de la fusta i l’arrelament d’activitat econòmica en el conjunt del país”.

El cap del Govern ha explicat que des de Polítiques Forestals s’estan preparant reunions en els pròxims dies per abordar conjuntament les actuacions a fer amb administracions i propietaris dels terrenys. També ha assenyalat que els pressupostos del 2022 inclouran línies de suport del Govern a la recuperació dels boscos

Aragonès ha reconegut que la tasca “no serà fàcil” i que “no es pot fer d’un dia per l’altre”, però que en tot cas es farà “escoltant la ciutadania i en treball conjunt de totes les administracions”.

Crida a la responsabilitat per prevenir incendis
Pere Aragonès ha destacat que des de principi d’any s’han declarat 392 incendis a Catalunya, “3 vegades més que en el mateix període de l’any passat” amb més de 2.200 hectàrees cremades.

Davant de la situació climatològica dels pròxims dies el cap de l’executiu ha fet una crida a la ciutadania a “extremar les precaucions” perquè “vindran unes setmanes en què les condicions que han acabat provocant aquests incendis arreu del país, continuen perquè tenint un baix nivell d’humitat, tenim dies que en molts casos bufa el vent i tenim un nivell de temperatures elevat, per tant molta sequedat que facilitat que hi hagi combustible disponible perquè els incendis es propaguin”. Davant d’aquesta situació Aragonès considera que “és molt important la col·laboració de la ciutadania” per aconseguir una “màxima prevenció”.

L’incendi, amb un perímetre de 40 quilòmetres, ha afectat 6 municipis: Bellprat (el més perjudicat, amb 1.069,5 hectàrees cremades), Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils. De les 1.657 hectàrees cremades, 1.272 corresponen a vegetació forestal, 380 són agrícoles i cinc de vegetació urbana.

Reforma del Decret de Renovables

Una cinquantena de persones convocades per diferents plataformes locals de les comarques de l’Anoia i la Conca de Barberà agrupades sota el paraigua de la Plataforma Salvem l’Anoia ha rebut al president de la Generalitat amb crits i pancartes on es podia llegir, entre altres, “Renovables sí, però així no!”, “Anoia = Natura”, “Bufen vents d’especulació” o “Ens heu abandonat i ara? Arrasareu la resta per plantar els vostres molins”, pancarta aquesta última que s’ha mantingut com a teló de fons durant la intervenció d’Aragonès davant dels mitjans de comunicació tot i que els Mossos d’Esquadra l’han intentat retirar sota les protestes dels manifestants. Finalment han optat per deixar-la.

Després de saludar a les autoritats Aragonès s’ha reunit durant uns deu minuts amb els manifestants i ha escoltat les seves reivindicacions. S’ha compromès a abordar, abans de final d’any, la reforma del Decret de Renovables “perquè per fer la transició energètica ordenada cap a les renovables ho hem de fer d’acord amb el territori”, un territori que segons Aragonès no és només l’anomenada Catalunya interior sinó també les grans urbs del país, on “hi ha d’haver una aposta clara per a la generació d’energies renovables en les mateixes zones urbanes”, ha reblat Aragonès.

Sensible a les reivindicacions dels manifestants el president de la Generalitat ha indicat que aquesta transició no pot tenir com a conseqüència la desertització de resta d’activitats econòmiques o l’empitjorament de la qualitat de vida en el territori” i ha destacat la “paradoxa” de què es pot presentar un projecte de parc eòlic o fotovoltaic “sense el consentiment de la propietat” cosa que “obliga els propietaris a entrar en tota una dinàmica administrativa”. Per aquest motiu la modificació del Decret establirà, entre altres, que “si algú vol impulsar un parc s’ha de posar d’acord amb els propietaris dels terrenys i per tant ha de comptar amb el suport d’un percentatge de la propietat”. Alhora, i davant la complexitat d’aquests projectes presentats en municipis petits amb pocs recursos econòmics i de personal, s’ha compromès a facilitar suport tècnic “perquè puguin defensar correctament a la ciutadania”.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...